fbpx

Priča, ki je prva videla umorjenega Jamnika: Kri mu je tekla z obraza in ušesa

Foto: Twitter

“Kri mu je tekla iz ušesa in strelne rane na glavi,” je povedala priča, ki je prva prišla do umorjenega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Zaradi preobilice dela izvedeniške analize delcev ne bodo opravili na nemškem inštitutu v Wiesbadnu, zato bo sodišče še naprej iskalo potencialne inštitute v tujini.

Po daljši odsotnosti sodnih obravnav je sodišče v nadaljevanju sojenja Milku Noviču za domnevni umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika ponovno zaslišalo pričo Tineta Horvata, ki je prvi pristopil k umorjenemu na parkirišču pred restavracijo Via Bona na Viču v Ljubljani. Kot je dejal, je Jamnika našel ležečega na desnem boku, kri mu je tekla iz ušesa ter glave, takoj pa je preveril, ali mu še delujejo življenjske funkcije, in poklical policijo.

Sodišče je stranke tudi obvestilo, da inštitut za forenzične preiskave v Wiesbadnu zaradi prezasedenosti ni sprejel ponovne analize dokazov, med katere sodi tudi analiza GSR-delcev ter videoposnetek nadzorne kamere, ki je ujela dogajanje na parkirišču, vendar so posnetki slabo vidni in nejasni. Seznam inštitutov je predložil tudi zagovornik obtoženega Noviča.

“Analize so opravljali neprofesionalni in neizkušeni preiskovalci NFL”
Obramba Milka Noviča je sodišču predstavila dopolnitev spisa, v kateri so se opredelili do dokumentacije Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki je po njihovem storil številne napake in profesionalne zdrse. Prav tako je delo NFL kritiziral Novič, ki je dejal, da so analize opravili “neprofesionalni in neizkušeni preiskovalci na NFL, saj niso upoštevali mednarodnih standardov, po katerih mora biti delec dokazan tako po obliki kot tudi po sestavi”. 

Prav tako je pripomnil, da delci na rokah in žepu kažejo prisotnost dušika, ogljika in kisika, kar kaže na prisotnost kreme, česar pa v NFL-ju niso potrdili. Kot je dejal Novič, so analize delali na nekalibrirani napravi.

Tožilstvo je predlagalo, naj se celotna dopolnitev spisa pošlje na NFL, kjer naj se do stališč tudi opredelijo. Naslednja obravnava bje razpisana za 23. marec.

M. P.