fbpx

Priča znova zavrnila navedbe izvedenca v zadevi Novič. Sodišče predlaga novega izvedenca

Foto: Twitter

“Nenavadno in nesprejemljivo je, da negirajo znanost,” je ugotovitve sodnega izvedenca Franca Sabliča komentiral kemik z Inštituta Jožefa Štefana Miran Čeh. Zaradi nesoglasij v ugotovitvah izvedenca in prič bo sodišče predlagalo novega izvedenca, hkrati pa je zavrnilo predlog za odpravo pripora Milka Noviča. 

V nadaljevanju sojenja obtoženemu Milku Noviču za domnevni umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je sodišče zaslišalo še zadnjo pričo, ki jo je predlagala obramba obdolženca. Miran Čeh z Inštituta Jožefa Stefana je – podobno kot priča s prejšnjega naroka Vojino Maštruka – zavrnil nekatere bistvene ugotovitve uradnega sodnega izvedenca Franca Sabliča.

Kontaminacija oblačil nastane že pri enkratnem obisku strelišča
Miran Čeh, ki se že 25 let ukvarja z elektronsko mikroskopijo, je uvodno pojasnil razliko med elementno in kemijsko sestavo delcev ter zavrnil uradno izvedeniško mnenje glede kemijske sestave delcev kot “nekonsistentno navajanje dejstev”, saj tovrstna analiza po njegovem ni tako enostavna, brez nastavitve spektrov pa se o tem težko sodi. 

Čeh je prepričan, da kontaminacija oblačil nastane že pri enkratnem obisku strelišča, prav tako pa je na oblačilih večja obstojnost, zato lahko tam, če ne pride do mehaničnega čiščenja, ostanejo tudi za vedno. Velikost delcev pri tem ne igra nobene vloge. “Če je na strelišču prezračevanje, je kontaminacija prisotna na vseh površinah strelišča,” je dejal in dodal, da bi na kontaminiranem kosu oblačila našli delce tudi po petih letih.

Nenavadno, da je največ delcev najdenih na hrbtni strani Novičevega plašča
Strokovnjak za elektronsko analizo je še pojasnil, da se ne da ugotoviti, ali je delec iz točno določenega tulca, in dejal, da vlaga poveča obstoj delcev na oblačilih, kar je v nasprotju s tem, kar je dejal Sablič, da namreč delci postopoma odpadajo, saj da je obstojnost delcev ne glede na podlago zelo velika.

Na večno vprašanje o vplivu kreme na privlačnost, s katero si je Novič mazal roke, je Čeh dejal, da mikroskopska analiza ni primerna metoda za odkrivanje sestave kreme, vendar je prepričan, da krema poveča privlačnost delcev. Pri vsem pa se mu je zdelo najbolj nenavadno to, da so največ delcev našli na hrbtni strani Novičevega plašča, kar je popolnoma v nasprotju z obstoječo balistično znanostjo.

Sodišče bo predlagalo novega izvedenca
Zaradi neskladij v stališčih izvedenca Sabliča s Centra za forenzične raziskave ter hrvaškega forenzika Maštruka in kemijskega strokovnjaka Čeha bo sodišče postavilo novega sodnega izvedenca. Zagovornik Milka Noviča Jože Hribernik je sodišču predlagal izvedenca iz tujine, saj so slovenski preveč kontaminirani.

Sodišče ni ugodilo predlogu za odpravo pripora
Odvetnik Hribernik je sodišču prav tako predlagal odpravo pripora, saj je dokazni postopek že na koncu in v njem niso ugotovili nič obremenilnega. Tožilka Blanka Žgajnar je temu ugovarjala in je sodišču predlagala, naj predlogu ne ugodi, hkrati pa je zahtevala še kaznovanje zagovornika zaradi vseh žalitev.

Sodnica Špela Koleta je predlog obrambe za odpravo pripora zavrnila z obrazložitvijo, da utemeljen sum storitve kaznivega dejanja še vedno obstaja in da so ocene obrambe glede dokazne ocene še preuranjene.

M. P.