fbpx

Primer farse: Kar sto kriminalistov preiskuje nekaj spornih kreditov za 15 tisoč evrov, medtem ko milijardno pranje denarja in nezavarovani milijonski krediti ostajajo neprocesirani!

Kriminalisti v nekaterih bankah ter pri nekaterih pravnih in fizičnih osebah na območju Ljubljane, Kopra in Kranja danes izvajajo hišne preiskave. V njih 100 kriminalistov in policistov zbira dokaze za potrditev utemeljenega suma storitve več korupcijskih kaznivih dejanj. Pet osumljencev so pridržali. Medtem pa kriminalisti še nikoli niso potrkali na vrata banksterjev, ki so na lepe oči odobravali milijonske kredite in odobravali milijardno pranje iranskega denarja. Kdaj bomo torej oškodovani državljani, stalni reševalci bančne luknje, dočakali pravico in se bomo videli, kako bodo policisti v policijski kombi posedli Marjana Kramarja, Marka Jazbeca, Mateja Narata, Črtomirja Mesariča, Borisa Zakrajška, Draška Veselinovića, Jurija Detička in druge, ki jim je preiskovalna komisija za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu pripisala subjektivno odgovornost za bančno luknjo in nedovoljene bančne prakse?

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, izvajajo prek 20 hišnih in osebnih preiskav na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper in Kranj. Zaradi interesa preiskave več informacij ne morejo posredovati. Preiskave potekajo na lokacijah bank NLB, po poročanju Radia Slovenije gre za tri lokacije največje banke v državi. Kot so povedali v NLB, te potekajo na njihovo prijavo zaradi sumov kaznivih dejanj, ki naj bi jih organizirana kriminalna združba izvajala na škodo NLB in nekaterih drugih bank.

NLB je pred nekaj meseci zaznala nenavadno poslovanje pri nekaterih strankah in zadevo predala policiji, so povedali v NLB. “Današnje preiskave so plod naše prijave. NLB s policijo še naprej v celoti sodeluje s ciljem, da bo preiskava uspešno zaključena, kar je tudi v interesu banke,” so dodali. Po neuradnih podatkih časnika Finance je policija pridržala dva organizatorja in tri uslužbence različnih bank, ki so več mesecev kreditno nesposobnim osebam urejali posojila s poneverjanjem dokumentacije. Jemali naj bi posojila nižjih zneskov, do 15.000 evrov, večkrat tudi pri več bankah na isti dan. Organizatorja in (nižji) uslužbenci bank naj bi za to jemali provizijo.

Neuradno naj bi preiskave potekale še v poslovalnicah nekaterih drugih bank, med njimi v Banki Sparkasse ter v Lonu in Delavski hranilnici. V Lonu so preiskave potrdili, medtem ko so Iz Abanke, Unicredit banke Slovenija ter Addiko Bank v odzivu na informacije, da so kriminalisti tudi pri njih, sporočili, da pri njih preiskave ne potekajo. V banki Sparkasse neuradnih navedb ne komentirajo.

C. Š.