fbpx

Pritisk ilegalnih migrantov na Slovenijo ne pojenja: policisti v enem samem dnevu zabeležili več kot 50 nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje!

Slovenska policija in ilegalni migranti (Foto: STA)

Nadzor na slovensko-hrvaški državni meji ni niti približno zadosten. To iz dneva v dan dokazujejo policijska poročila o številnih ilegalnih prehodih schengenske meje. Od ponedeljka, 10. junija, od 6. ure do torka, 11. junija, do 6. ure so slovenski policisti skupno zabeležili kar 55 nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške državne meje. Med prestreženimi migranti je bilo največ državljanov Afganistana in Sirije.

Največ nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške državne meje so zabeležili policisti Policijske uprave Ljubljana, ki so med opravljanjem nalog varovanja državne meje prijeli 16 tujcev, med katerimi so bili državljani Sirije, Eritreje, Slonokoščene obale in Iraka. Omenjene osebe so bile po tem, ko so nezakonito  prestopile državno mejo, prijete v krajih Banja Loka in Novi Kot. Postopki s tujci še niso končani. Prav tako so policisti Policijske uprave Ljubljana v nočnem času na vzhodni ljubljanski obvoznici obravnavali tudi osebno vozilo hrvaških registrskih oznak, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je voznik, državljan Hrvaške, v vozilu prevažal 5 tujcev, državljanov Turčije, ki niso imeli dovoljenja za vstop  na ozemlje Republike Slovenije in so zaprosili za mednarodno zaščito. Hrvatu, ki je vozil osebno vozilo, je bila odvzeta prostost.

Pestro dogajanje na območju Policijske uprave Celje
Med ponedeljkom in torkom so imeli ogromno dela z nezakonitimi prehodi slovensko-hrvaške državne meje tudi policisti Policijske uprave Celje, ki so na območju Dobovca že zjutraj prijeli 13 ilegalnih prebežnikov, državljanov Afganistana, med katerimi je bilo deset mladoletnih oseb. Afganistance je v bližino meje s kombiniranim vozilom pripeljal 28-letni državljan Romunije, jih odložil na hrvaški strani, da so peš prečkali reko Sotlo ter jih v vozilo nameraval znova naložiti na slovenski strani. Romunu je bila odvzeta prostost in bo kazensko ovaden, vsi afganistanski državljani pa so zaprosili za azil. V popoldanskih urah so policisti Postaje mejne policije Rogatec pri ilegalnem  prečkanju meje zalotili tudi 5 tujcev, državljanov Kosova. V nadaljevanju so pri prestopu meje obravnavali še voznika, prav tako državljana Kosova, ki je omenjene ilegalni migrante pripeljal do kraja, kjer so ilegalno vstopili v Slovenijo. Ilegalne migrante so policisti po opravljenih postopkih vrnili hrvaškim varnostnim organom, voznika pa oglobili.

Foto: SKP PU Novo mesto

Ilegalni prehodi tudi na območjih Policijskih uprav Novo mesto in Koper
Ilegalne prehode slovensko-hrvaške državne meje so zabeležili tudi policisti na širšem območju Dolenjske in Primorske. Policisti Policijske uprave Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v krajih Prilipe in Omota skupno izsledili ter prijeli 15 ilegalnih migrantov, med katerimi je bilo 5 državljanov Sirije, 3 državljani Alžirije, 3 državljani Tunizije, 2 državljana Palestine ter po en državljan Maroka in Egipta. Policisti Policijske uprave Koper pa so obravnavali enega ilegalnega migranta. Šlo je za državljana Maroka, ki so ga odkrili policisti Policijske postaje Kozina in bo vrnjen na Hrvaško.

M. D.