Privilegirani kulturniki znova vandalizirali poslopje ministrstva za kulturo in s škodo več tisoč evrov prikrajšali poštene slovenske davkoplačevalce!

Foto: Ministrstvo za kulturo

Že prvi dan novega leta so se vandali odločili, da davkoplačevalcem ne bodo dali miru. Stavba Ministrstva za kulturo Vlade RS je bila ponovno oskrunjena. Na slikah so vidne tudi posledice prejšnjega napada, ko so aktivisti uničili fasado poslopja in povzročili več tisoč evrov škode,” so sporočili s kulturnega ministrstva. Kot so že na samem ministrstvu namignili, se je nedavno zgodilo že več tovrstnih nekulturnih “performansov”.

Ministrstvo za kulturo je že prvi dan novega leta doživelo nič kaj kulturno dobrodošlico s strani tistih, ki naj bi bili kulturni. Tokrat so posebej obračunali z ministrom Vaskom Simonitijem, ki so mu namesto “Srečno novo leto!” ali pa “Blagoslovljene božične praznike!” primitivno zaželeli kar “Simoniti jebi se!” Koliko imajo ti ljudje zares skupnega s kulturo pa se lahko vpraša vsak sam, se naj pa ob tem zaveda, da bo tudi sam prispeval kakšen dinarček iz skupnega državnega mošnjička za popravilo nastale škode. Kot so z ministrstva še sporočili, so na poslopju njihove zgradbe vidne tudi posledice prejšnjega napada, ko je bila uničena fasada zgradbe, škoda pa ocenjena na več tisoč evrov.

Ko so vandali zadnjič posvinjali fasado, pa se je na dogodek odzval tudi premier Janez Janša: “Ne čudite se. Te njihove “umetniške” dosežke na Ministrstvu za kulturo RS plačujete z davkoplačevalskim denarjem. Kdo ne bi malo razgrajal, če je za to plačan. Ali pa mogoče kdo verjame, da za tem vandalizmom stoji kak delavec, kmet, podjetnik ali upokojenec, ki mora takšne dosežke plačevati?” Škoda je bila sicer povzročena v nočnem času. Očitno pa se vse skupaj ni končalo s tem. Nedavno je Mitja Iršič iz Službe za odnose z javnostmi na ministrstvu sporočil, da so podobno barvo kot pred ministrstvom vrgli še na steno pred hišo ministra Simonitija. “Situacija je resna. Ponavlja se leto 2012, ko so podivjane tolpe hodile ljudem na dom,” je opozoril. 

Sporočilo ministru Simonitiju in davkoplačevalcem, ki bodo morali pokriti njihovo škodo. (Foto: Ministrstvo za kulturo)

Le dan poprej pa so neznanci razobesili obraze ultralevičarskega aktivista in pevca Zlatka Zlatana Čordića v črno-beli tehniki, katerih usta so polepili z imeni vladnih uslužbencev in uradnikov. Ob tem je Iršič, čigar ime so med drugim prav tako zlorabili za svojo podlo akcijo, zapisal: “Dragi anarhiči! Nič nimam proti, če grozite starim mačkom, kot smo Miro Petek, minister in moja malenkost, saj smo že vsega hudega vajeni, od groženj islamistov, pa do socialistov. A za božjo voljo pustite že uboge uradnike, ki hodijo na šiht pri miru. Kaj so vam oni naredili?!”

Foto: Ministrstvo za kulturo

Čordića je namreč ministrstvo za kulturo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Kot so ob tem pojasnili na pristojnem ministrstvu, gre za rutinski postopek. Glasbenik je sicer leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo “Svet je lep”, ki ga je zlorabljal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov. Čordić je na transakcijski račun kot samozaposleni izdajal račune samo do višine dohodkovnega cenzusa, to je 20.051,28 evra bruto letno. Vse ostale zaslužke je beležil prek svojega društva.

Domen Mezeg