Proti Kanglerju padla še sodna zadeva v zadevi Toplarna – Sodnik ogorčen, da je takšna obtožnica sploh prišla do procesa!

Franc Kangler (Foto: STA)

Mariborsko okrajno sodišče je po hitri, zgolj enodnevni glavni obravnavi nekdanjega župana Franca Kanglerja oprostilo obtožb o zlorabi položaja ali pravic pri menjavi zemljišč v zadevi Toplarna. Tožilec Niko Pušnik je zanj zahteval dve leti zapora. Oproščen je bil tudi direktor javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmir Grmek. Sodnik Boris Kolmanič ni skrival ogorčenja nad dejstvom, da je takšna obtožnica sploh prišla do sodnega procesa, saj je sam ne bi nikoli podpisal. Pritrdil je namreč očitkom obrambe, da v njej sploh ni navedeno, kdaj konkretno naj bi prišlo do kaznivega dejanja in na kakšen način naj bi ga Kangler zagrešil.

Okrajnemu sodišču od leta 2013 ni uspelo izpeljati glavne obravnave, omenjeni kazenski zadevi pa je že grozilo zastaranje. Kanglerju je pred današnjim narokom uspelo z izločitvijo sodnice Sonje Krajnc, tudi tokrat je želel doseči izločitev Borisa Kolmaniča, ki naj bi se okužil v eni od preteklih zadev. Vendar je sodnik njegovo zahtevo zavrnil, ker da je obtoženi imel dovolj časa za vložitev zahteve ter da gre zgolj za zavlačevanje.

Potem ko sta oba obtožena v svojih zagovorih zavrnila krivdo, Kangler je to storil sploh prvič, saj sodišču predobravnavnega naroka doslej z njim v tej zadevi ni uspelo izpeljati, je sodišče zaslišalo nekdanjega opozicijskega mestnega svetnika Matevža Frangeža, ki je v primeru omenjenega zemljiškega posla mestnemu svetu neuspešno predlagal zahtevo za ničnost sklenjene pogodbe.

Do sodnega procesa na podlagi takšne obtožnice ne bi smelo priti
Na prostor za priče sta stopila še nekdanji Kanglerjev podžupan Danilo Burnač in nekdanja direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner, ki sta oba izpovedala, da je bila sklenitev menjalne pogodbe nujna za zagotovitev zemljišča, na katerem bi s pomočjo 35 milijonov evrov evropskega denarja lahko uredili za mesto pomemben center za ravnanje z odpadki. Tako tožilstvo kot obramba sta se nato strinjala, da se odpovesta zaslišanjem še nekaterih prič in se preberejo zgolj njihove izpovedbe v preiskavi, nekatere dodatne predloge po zaslišanjih pa je sodnik kot nepotrebne zavrnil.

Vendar sodnik Kolmanič tožilstvu ni pritrdil, pač pa je oba oprostil obtožb. Pri tem pa ni skrival ogorčenja nad dejstvom, da je takšna obtožnica sploh prišla do sodnega procesa, saj je sam ne bi nikoli podpisal. Pritrdil je namreč očitkom obrambe, da v njej sploh ni navedeno, kdaj konkretno naj bi prišlo do kaznivega dejanja in na kakšen način naj bi ga Kangler zagrešil. Posledično tudi Grmeka ne more obsoditi za domnevno pomoč pri zlorabi položaja.

Tožilec Pušnik glasnega očitka sodnika na njegov račun ni želel komentirati, češ da so slogi sodnikov različni, je pa že napovedal pritožbo.

Kangler: Frangež je poskušal vplivati na pričo!
Kot je po razsodbi povedal Kangler, si je končno eden od sodnikov vzel čas in na koncu svoje povedal tudi tožilcu. Po njegovem mnenju gre pri tem za nov dokaz, da se želi z njim politično obračunati, predvsem na mariborskem tožilstvu. “Ne razumem, kako lahko nekdanji svetnik Frangež na zaslišanje pride z zapisnikom zaslišanja v preiskavi, za katerega vemo, da ga priča ne dobi, in trdi, da so mu ga poslali po pošti. To je le poskus vplivanja na pričo,” je dejal Kangler, ki verjame, da bo tudi v preostalih postopkih dokazal, da je nedolžen ter da gre za veliko zlorabo pravosodja za politični obračun z njim.

C. Š.

 • mginko

  Tako je pač v komunističnem pravosodju, kjer ima glavno besedo udbomafija.
  Narod volitve se bližajo – pamet v glavo!

 • dež

  Proti Kanglerju je padla, proti Zalarju in Fišerju v zadevi Škrlec pa zastarala.

  • Anton

   ne moreš in ne smeš enačit Kanglerja z Fišerjem in Zalarjem, v prvem priemru je tožba padla upravičeno, v drugem pač ne, drugo pa je vzbujati ljudem vtis da so vsi isti, da vsi kradejo in lažejo in da se temu rpiemrno jih sme dati skupaj v en koš. To zgodbo oz pravljico lahko kupijo zgolj slaboumni kritično nezmožni ljudje in tega folka je pri nas v Sloveniji očitno na podlagi predhodnjih informacij preveč, zatorej posledično temu imamo stanje duha kakršno imamo, ničelna raven Demokracije

   sarkazem press

   • dež

    Se opravičujem za pozen odgovor. Sarkazem gor ali dol, mislim da je razlika med našimi in nenašimi v mojem komentarju več kot očitna.

 • črnaovca

  Krivosodje???????? A ja tokrat ge za naše in je sodišč popolnoma pravično.

 • piko8

  Potrebno je odstraniti nekaj gnilih jajc v krivosodju, da pridemo do zdravega jedra pravosodja!!

 • Krtača 20

  Ne verjamem. Treba bo zadevo vlečt do ustavnega sodišča.

 • Franc Šink

  Končno spet sodnik moškega spola.

 • Morala

  Vse plačamo davkoplačevalci…če bi osebno odgovarjali za vse neumnosti, bi takšnih zadev bilo veliko manj…

 • prdo

  Tudi na Dobu so vsi nedolžni a ne

  • Franc Šink

   Tudi na Dobu , so vsi produkt komunizma. Saj so rekli vsi smo enaki.

 • Jan Kovalski

  Že od vsega začetka sem trdil, da so procesi proti Kanglerju na nivoju procesa Patria.
  Zato sem tudi zameril stranki SLS, da je pustila svojega člana na cedilu in ga celo izključila.
  Glede na to česa vsega obtožujejo Kanglerja, bi moralo biti proti Jankoviću najmanj sto procesov.
  Če pride sto policistov iskat neko ptičjo hišico na Kanglerjevo posestvo, kmalu potem, ko je Kangler nastopil službo župana, je jasno, da gre za iskanje dlake v jajcu.

  • mginko

   Te dlake že zelo dolgo ležijo v murglah.

 • rubec

  Janša ni imel te sreče. Kdaj in na kakšen način je bilo storjeno kaznivo dejanje osamosvajanja države je tožilstvo imelo vse podatke in je lepo pristal v zaporu. Mu ni nič pomagalo ko je na sodišču zatrjeval da je v tistem obdobju spal v cankarevom domu.

  • pesjanar

   Kaj si pa ti baraba prispeval k osamosvojitvi,to da si sestro ponujal uugo vojski ne velja za junaško dejanje….

   • rubec

    Kako naj bi prispeval če sem pa spal. Če bi me zbudil in mi povedal da polkovnik Medvedjek napada slovenske tanke in debele bi reagiral, če drugače ne bi tebe poklical. Telefonsko številko društva Skrivači sem imel vedno pri sebi.

   • stajerc5

    Dej si ventile nastelat, da bos razumel…

 • alojz

  Rdeči tožilci se iz primera Patria niso naučili nič. Vsaj KDAJ, KJE, KDO in KOLIKO morajo navesti. Pa magari si izmislijo. Zdaj ni več leto 45. Zdaj ima obdolženi možnost obrambe.

  • Jan Kovalski

   Tožilci si lažje izmislijo kot potem to dokažejo na sodišču:
   “Gospod sodnik, tožilec laže, da sem bil tega dne ob tej uri tam, takrat sem namreč bil z njegovo ženo, čisto drugje”

  • Gor Pri

   Niso se naučili, ker si jih “delali” istočasno…tako, da jih ni za podcenjevati! Teji so zmožni vsega.

 • antimur

  Takšni so ti rdeči prasci, od tožilcev kot je Fišer, Žgajnarca, sodniške golazni tipa Masleša in ostala navzgravžna antislovenska falanga, pa seveda ministrov za pravosodje kot je bil Zalar, pa vodja sodstva Masleša….Toliko je teh kučanističnih antislovenskih barab, da ne vem kako jih bomo zredirali.

  • totex39

   Očitno nikoli, preveč so ” zaštofani ” v vseh porah našega življenja in se ne bo dalo nikoli več odštopat.

   • Tom Žnidarčič

    Tako pesimističen, pa le nebi bil.

  • čips

   Enga po enga, stari moj. Langsam und siher

 • plavi-mil

  Še ne bo dala miru , gnida levosučna, tile rdečuharji nimajo nobenega sramu za svoje krivične rabote.

 • Slovenka

  Frančku komunisti nočejo delati zastonj reklame pred volitvami. Ni druge, Franček se bo moral večkrat slikati s svojim osličkom Bobijem.

 • totex39

  Kangler je levičarski konstrukt, kar je sramota, da se človek mora na tak način braniti za stvar v kar ni bil vpleten, očitno je to njihova domena, da na tak način uničujejo nasprotno stran.

 • Olga_10

  Volitve in lustracija! Treba je narediti konec zlorabam sodstva v politične namene!

 • Olga_10

  Sodstvo naj se raje začne ukvarjati s komunističnimi zločini!

 • FORT WORTH

  Imam obcutek, da se zadeve na nasih sodiscih v zadnjem casu pospeseno resujejo…
  Je morda razlog za hitrejse delo sodisc padec vlade ??
  Je morda Cerar bil tisti, ki je preracunljvo zaviral delo sodisc ??

 • Olga_10

  Ni dovolj, da se sodnik jezi, ker zadeva ne bi smela priti pred sodišče! Pravilno bi bilo, da vpletenii kazensko in materialno odgovarjali! Tu gre za zlorabo sodstva v politične namene in hudo kršenje človekovih pravic in ustave!

 • VERRZIFIKATOR

  V MARIBORO FSE JE ZAJ MOGOČE

  V Mariboro fse je zaj mogoče,
  če tak šefi rečejo pa pika.
  Nor je, keri se f sodnijo ftika,
  tak je pa čepraf nobeden noče.

  V Mariboro ena je toplarna,
  da se riti grejejo tožilske,
  sile z njimi delajo morilske,
  ena sama je krivic tovarna.

  V Mariboro nea bo drugače,
  če se nekaj né bo vzelo v roke,
  to prenese se še na otroke,
  niso to, če mislite, igrače.

  V Mariboro nekaj bo frčalo,
  v lufto čutiš to že nekaj cajta,
  se podira fse ko stara bajta,
  né bo dolgo, sámo čakaj malo.

 • cosmosjasnovidec

  Nihče ni brez napak tako kot tudi seveda Kangler ne.Jaz,če bi bil župan bi seveda prav tako nekaj postoril za svoj žep v tole ne dvomim,ker nisem bedak,da ne bi.
  Vendar,ko je župan bil Kangler je še Maribor stal,ko so ga pa strmoglavili in na njegovo mesto postavili sluzastega komunajzarskega levaka “fištravca”so si mariborčani izkopali jamo.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • xtc

  Ko obtožnico naroči Milan,se ta sprovede-kot v starih dobrih,časih,ki pa levakom vse bolj polzijo iz rok.

 • Franjo Trojner

  Prava greznica je naša pravna država! Če bi tako čisto slučajno pri nas spoštovali, prakticirali vladavino prava, bi se že kr nekaj časa nazaj morali zgoditi procesi v katerih bi sodili vsem tistim, ki so naročili in spisali politično motivirane obtožnice in vsem tistim, ki so na osnovi takšnih bednih obtožnic sploh dopustili sodni proces.
  Naj zdaj javno pove sodstvo, tožilstvo in policija kako je mogoče, da so se takšne hude strokovne napake in vsa ta mogočna represija državnih organov pregona , dogodile ravno dvema liderjema desnega političnega pola, g. Janši in g. Kanglerju.
  Možna sta samo dva odgovora! Ali ste vsi skupaj oblast, ustavo in zakonodajo zlorabili, da ste politično onemogočili dva politična konkurenta in tako svoji levi politični opciji zagotavljali zmago na volitvah? Ali pa v naši policiji, tožilstvu in sodstvu mrgoli nestrokovnih, nesposobnih kadrov? Nekdo bo v bližnji prihodnosti moral odgovoriti na ti dve vprašanji! Kakršenkoli odgovor že bo, bo ta gotovo terjal odgovornost in popravo krivic za nazaj. Kar pomeni, da bodo morali v dobro vladavine prava in vseh oškodovanih, glede na težo in motiv zagrešene napake nesposobni, nestrokovni kadri na dodatno izobraževanje, nekaj se jih bo gotovo moralo odpustiti, nekaterim pa v imenu ljudstva in pravice gotovo tudi soditi.
  Namen vladavina prava niso samo izplačane velike odškodnine oškodovancem v sodnih procesih, ki se v pravni državi nikoli ne bi smeli dogoditi, ali zaradi sodnih zmot, temveč tudi sankcije za vse tiste, ki so jih namensko, ali zaradi svojih storjenih napak, ali iz neznanja zagrešili, mar ne?

 • METULJ

  JA, EDINO LUSTRACIJA BO POMAGALA UBOGI SLOVENIJI, DA SE REŠIMO BEDNIH, SLEPARSKIH UDBOMAFIJCEV, GROBARJEV SLOVENSKE DRŽAVE.

  SPUCAT MORAMO VES RDEĆI UDBOMAFIJSKI DREK V SLOVENSKEM SODSTVU. SAJ TUJCI, KI MALO SPREMLJAJO SLOVENSKO RDEĆO MAFIJO SE ČUDIJO, KAKO SLOVENCI TO DOVOLIMO!! KAJ JE Z NAMI NAROBE? VSE DRŽAVE V VZHODNI EVROPI KI SO SE REŠILE Z LUSTRACIJO RDEČE PARAZITSKE BANDE USPEŠNO NAPREDUJEJO NJA VSEH PODROČJIH, MI PA U RDEĆEMU DREKU.

  EIINO TO ZGLEDA, DA JE RDEĆA BANDA SLOVENSKA SPET POODKUPILA JAVNI SEKTOR, KJER VEGETIRAJO PREDVSEM NESPOSOBNI LENI USLUŽBENCI, POTOMCI RDEČE MAFIJE; JA TO JE PA RESS!!

  SLOVENCI, BOMO TO SPET SAMO GLEDALI KOT OVCE UBOGLJIVE, KAKO NAM SPET KRADEJO DRŽAVO NESPOSOBNI, LENI, ZAHRBTNI ?!!

  CESTA KLIČE!! MARIBOR , LJUBLJANA, ZGANITE SE, BORITE SE ZA SVOJO DRŽAVO!!

  DOL ,Z RDEĆO NEMOČNO TRHLO BANDO! SAMI SI PONOVNO USTVARIMO SLOVENSKO PRAVNO DRŽAVO. NA SLOVENSKEM SMO MI GOSPODAR!