Prvi majski vikend zaznamovalo kar 141 nezakonitih prehodov migrantov!

Foto: epa

Medtem ko je veliko Slovencev dela proste dni preživelo aktivno v naravi ali ob morju, pa so morali imeti policisti oči na pecljih, saj so nezakoniti migranti kar curljali v državo. Policija namreč poroča kar o 141 nezakonitih prehodih, ki so jim bili priča med opravljanjem nalog varovanja državne meje. 

Na območju Policijske uprave Koper so od petka, 3. maja, od 7. ure do danes, 6. maja, do 7. ure obravnavali največje število migrantov, in sicer kar 64. 22 migrantov so obravnavali policisti Policijske postaje Koper, 21 migrantov Policijska postaja Ilirska Bistrica, 19 migrantov Policijska postaja Kozina, 2 migranta, ki so ju vrnili italijanski varnostni organi in sta pri nas zaprosila za mednarodno zaščito, pa je obravnavala Policijska postaja za izravnalne ukrepe Koper.

15 migrantov od vseh, ki jih je obravnavala Policijska uprava Koper, je zaprosilo za mednarodno zaščito, zato so bili odpeljani v migrantski dom. 8 migrantov je bilo vrnjenih na Hrvaško; danes bo vrnjenih še 37 migrantov, potem ko bodo zaključeni postopki z njimi. 3 migrante so policisti po obravnavi zaradi nedovoljenega prehoda izpustili, ker imajo urejene statuse v Evropski uniji, 1 migranta pa so odpeljali v Center za tujce. Policisti obravnavajo tudi 3 osebe, enega državljana Italije in dva državljana Pakistana z urejenim bivanjem v Sloveniji oziroma Italiji, in sicer zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja.

Med osebami, ki so jih prijeli med nezakonitim prehajanjem meje na območju Policijske uprave Koper, je bilo največ državljanov Pakistana, in sicer kar 30, po narodnostih je po številu sledilo 11 državljanov Alžirije, 10 državljanov Turčije, 4 državljani Albanije, 2 državljana Afganistana, 2 državljana Iraka, 2 državljana Tunizije, 2 državljana Slovenije in 1 državljan Kosova.

Foto: Twitter

V petek, 3. maja, ob 18. uri so pri Obrovu policisti ustavili osebni avto znamke Mercedez A200 z ljubljanskimi registrskimi tablicami, ki ga je vozil 40-letni državljan Pakistana, ki ima stalno dovoljenje za bivanje v Sloveniji. Poleg voznika je bilo v vozilu 10 migrantov, ki so od prvega do zadnjega zaprosili za mednarodno zaščito. Pakistancu je bil odrejen pripor in je že bil odpeljan v koprski zapor. 6. maja ob 5.15 pa so v Podgorju ustavili kombi z voznikom – državljanom Italije in vodičem – državljanom Pakistana, ki sta prevažala šestnajst migrantov s pakistanskim državljanstvom, ki so v Slovenijo prišli na nezakonit način. Po poročanju policije postopki proti njim še potekajo.

Policijska uprava Ljubljana poroča, da je med vikendom prijela kar 48 migrantov. V petek in soboto so v krajih Poden (območje Policijske postaje Kočevje), Stari kot (območje Policijske postaje Ribnica) in Ljubljana prijeli 31 migrantov z državljanstvom Turčije, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžirije in Irana. Preostanek migrantov (17) z alžirskim in maroškim državljanstvom so prijeli na območju Ljubljane.

Foto: Twitter

Skrivala sta se v podvozju tovornega vlaka
Migranti se pogosto poskušajo v državo prebiti s skrivanjem v podvozju vlaka. Nič drugače ni bilo tudi tokrat, Policijska uprava Novo mesto namreč poroča, da so v nedeljo med pregledom tovornega vlaka, ki je iz Srbije pripeljal na železniški mejni prehod Dobova, v podvozju lokomotive izsledili državljana Maroka in državljana Libije, ki sta na nezakonit način poskušala vstopiti v državo. Dvojica je že bila predana hrvaškim varnostnim organom.

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje so policisti Policijske uprave Novo mesto med 3. in 6. majem izsledili in prijeli 27 migrantov, ki so na nezakonit način prestopili državno mejo na območju krajev Svržaki, Drašiči, Božakovo, Črnomelj, Učakovci, Podhosta in Balkovci. Policijski postopki s 16 državljani Alžirije, petimi državljani Sirije in po enim državljanom Irana, Iraka, Maroka, Egipta, Tunizije in Libije še niso zaključeni.

Potrebno je priznati, da so v zadnjih tednih številke nezakonitih prihodov res visoke, neizpodbitno dejstvo pa je, da je realnih prehodov precej več, saj so v državi številni deli meje, ki so povsem nezavarovani.

H. M.