fbpx

Jankovićev čudežni deček za pet let v zapor?

FOTO: STA

Tožilstvo je v zaključni besedi za nekdanjega prvega moža Vzajemne Marka Jakliča zahtevalo 4 leta in 11 mesecev zapora, 20 tisoč evrov kazni in milijonske kazni za obe vpleteni podjetji. Jaklič se obravnave ni udeležil.

Za soobtoženega nekdanjega člana uprave Vzajemne Franca Henigmana je tožilstvo zahtevalo 3 leta in 10.200 evrov kazni, za nekdanjega direktorja podjetja S&T Klavdija Godniča pa 3 leta in 8 mesecev zapora ter 14 tisoč evrov denarne kazni. Za še enega nekdanjega vodilnega člana je zahtevalo 3 leta zapora in 14 tisoč evrov denarne kazni.

Kazen za podjetje S&T, ki je sodelovalo v domnevno protipravnem poslu, je tožilec določil v višini trikratnika povzročene škode, to je 1,65 milijona evrov, 1,49 milijona evrov pa je zahtevana kazen za podjetje M-Kontakt – prav tako v višini trikratnika pridobljene koristi.

Za obtožene je tožilec zahteval še odvzem nezakonito pridobljenega premoženja ter poplačilo sodnih stroškov.

Za več kot pol milijona škode
Po mnenju pooblaščenca Vzajemne naj bi domnevna škoda znašala 551 tisoč evrov, za kolikor naj bi sostorilci z zlorabo položaja preplačali storitve podjetju S&T. Tožilec je za zagotovitev poplačila škode predlagal tudi zavarovanje nepremičnin na Korčuli.

M-Kontakt – podjetje za pranje denarja?
Denarni tok naj bi iz podjetja S&T potoval preko drugih podjetij v tujini, na koncu pa preko fiktivnih poslov končal na računu podjetja M-Kontakt, katerega lastnik je bil Marko Jaklič. Obtožnica pravi, da je bilo omenjeno podjetje ustanovljeno izključno za pranje denarja, denar pa naj bi se prelil v nepremičnine na Korčuli.

Sodba znana že prihodnji ponedeljek ali sredo
Zaključno besedo bo obramba predstavila prihodnji ponedeljek. Če bodo zaključili v doglednem času, bo sodba izrečena še isti dan, sicer pa v sredo 11. novembra.

Črna gradnja in plagiat
Marka Jakliča se spomnimo tudi po ugotovljenem črnograditeljstvu na njegovem posestvu v Polhovem Gradcu. Kljub velikemu medijskemu pompu in pozivu k spoštovanju zakonov je posestvo ostalo nedotaknjeno. Država pa je ravno na tem primeru dokazala, da ima dvojne vatle. Ene za Jankovićeve izbrance in druge za običajne državljane. Rušilni stroji so se namreč skoraj istočasno spravili na nedolžne krajane Bohinja, ki so ostali brez strehe nad glavo in prepuščeni sami sebi.

Toda to še ni vse – Jaklič je leta 2011 ostal brez magistrskega naziva, saj je senat Ekonomske fakultete v Ljubljani ugotovil ponarejanje v njegovi magistrski nalogi. In tudi takrat ni ostal brez direktorskega stolčka v Lekarnah Ljubljana, saj mu je hrbet ponovno zaščitil župan Janković. Bo že držal star rimski rek, ki pravi, “kar je dovljeno Jupitru, ni dovoljeno volu”.

M. P., STA