Prvi vikend po odstranjevanju ograje prijeli več kot 300 ilegalnih migrantov

Minister za obrambo Marjan Šarec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sta si na območju nekdanjega mejnega prehoda Jelšane ogledala odstranjevanje panelne ograje. (Foto: STA)

Policisti PU Novo mesto in Koper so med petkom in ponedeljkom prijeli kar 323 ilegalnih migrantov.

Ilegalnim migracijam naklonjena vlada žanje rezultate svojega dela. Če so še prejšnji teden v soju žarometov odstranjevali ograjo na južni meji, pa nam vsem državljanom izstavljajo račune. Ne samo denarne, temveč tudi varnostne. Migracije so namreč z lepim vremenom v polnem zamahu.

Brežice najbolj na udaru
Policisti PU Novo mesto so med 19. in 22. majem na območju PP Brežice (Obrežje, Rigonce, Dobova, Slovenska vas, Čatež ob Savi, Grič, Nova vas pri Mokricah) izsledili in prijeli 79 državljanov Pakistana, 54 državljanov Maroka, 33 državljanov Bangladeša, 27 državljanov Afganistana, 19 državljanov Nepala, 11 državljanov Rusije, deset državljanov Indije, sedem državljanov Tunizije, sedem  državljanov Konga, pet državljanov Kitajske, štiri državljane Gvineje, tri državljane Kube, tri državljane Burundija, dva državljana Konga,  dva državljana Alžirije državljana Tibeta in državljana Egipta. Skupno si jih torej prijeli kar 267.

Na območju PU Koper, kjer so odstranjevali ograjo, so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 56 nezakonitih prehodov državne meje.

19. maja so policisti na Obrežju ustavili osebni avtomobil romunskih registrskih oznak. Državljan Romunije je v vozilu prevažal tri državljane Iraka brez izpolnjenih pogojev za vstop v Slovenijo. Prav tako so 19. maja na Obrežju kontrolirali državljana Romunije, ki je prevažal štiri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. 20. maja so v Novi vasi pri Mokricah kontrolirali voznika osebnega vozila iz Litve. Prevažal je tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Trem osumljencem kaznivega dejanja prepovedi prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami jih bodo privedli na  zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Sara Kovač