fbpx

[FOTO] Policija razkrila: Slovenec, ki je prodajal dekleta in njihove spolne usluge

Foto: PU Ljubljana

Stojan Belšak, višji kriminalistični inšpektor PU Ljubljana, je danes na novinarski konferenci podal poročilo obsežne preiskovalne akcije, s katero so razkrili veliko kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi in prostitucijo.

Glavni akter oziroma vodja je 59-letnik iz območja Kranja in njegova 37-letna žena iz Ukrajine, ki sta imela v bližini nočni lokal ter drugega v Dragočanji, kjer so bila dekleta zaposlena kot plesalke. Vodilnemu je pomagal še 40-letnik z območja Ljubljane, ženi pa je pomagal 26-letnik iz Kamnika.

Žrtve so bile stare med 17 in 37 let. Delo so opravljale 6 dni v tednu od 21. do 4. ure. Mesečno so prejemale plačo med 300 in 500 evrov, ob tem pa so same morale pokriti tudi določene stroške: internet, telefon, stanovanje …

Združba je delovala predvsem na območju Ljubljane in Kranja. Ugotovili so številna kazniva dejanja v povezavi z dekleti, prodajanjem njihovih uslug, orožjem, drogami, nezakonitim pridobivanjem denarja in drugo.

V lokalu so zraven običajnih storitev in pijače nudili tudi ples ob drogu, “table dance” in drugo. V ponudbi je bil celo “shower dance” – sredi lokala je namreč stala tuš kabina. Ob tem so se stranke lahko dogovorile še za spolne usluge, če so pred tem plačale katero izmed manjših oziroma cenejših uslug.

Nad dekleta z orožjem, provizija za usluge pa mizerna
Kriminalisti so ugotovili, da je bila cena za storitev spolnih uslug – v trajanju 30 minut – približno 100 evrov, za eno uro spolnih uslug pa približno 150 evrov – od tega je dekletom ostalo približno 30 evrov. Dekleta so bila ustrahovana, velikokrat pod grožnjami. Tekom preiskave je bilo ugotovljeno, da so osumljeni dekletom grozili tudi z orožjem, ki so ga v hišnih preiskavah na območju Mlake pri Kranju in Dragočanjah tudi našli. Pri tem so našli še približno 30 tisoč evrov gotovine, za katero upravičeno sklepajo, da je bila pridobljena preko nezakonitih poslov.

Policija sicer takšne primere – zaposlitve za barske plesalke – redno spremlja in nadzoruje, hkrati pa dobi tudi kak namig, je povedal Belšak. Vpleteni v tokratni primer so že bili preiskovani, vendar pred tem še niso bili obsojeni.

Izkoriščanje prostitucije najbolj razširjen način trgovine z ljudmi
Tomaž Peršolja, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto, je pojasnil, da je Slovenija zaznana kot ciljna in tudi tranzitna država v povezavi s trgovino z ljudmi. Predvsem je v ospredju izkoriščanje spolnih uslug – prostitucija, prisilno beračenje in prisiljene poroke. Največ je zaznanih primerov izkoriščanja prostitucije kot oblike trgovine z ljudmi. Žrtve so pridobljene običajno iz šibkejših držav, iz vzhodne Evrope, deloma iz EU (Slovaška, Madžarska, Češka, Madžarska, Ukrajina in Moldavija) ter tudi drugih območij sveta (Dominikanska Republika, Filipini).

A. D.