fbpx

Rekonstrukcija na terenu pokazala, da Novič niti teoretično gledano ni mogel v pravem času priti na kraj Jamnikovega umora!

Rekonstrukcija dogajanja na terenu v sojenju Milku Noviču za umor direktorja Kemijskega instituta Janka Jamnika. (Foto: STA)

V zadevi Novič je sodišče danes preverjalo, koliko časa bi Milko Novič potreboval, da bi od svojega doma prišel na kraj, kjer je bil umorjen nekdanji direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Rekonstrukcija je po besedah Novičeve obrambe pokazala, da Novič niti teoretično ni mogel v pravem času priti na kraj umora, tožilka pa je medtem preverjanje ocenila kot preveč “turistično”. 

Meritev je pokazala, da bi Milko Novič na poti od svojega doma na Žaucerjevi ulici do restavracije Via Bona na Tbilisijski ulici, kjer je bil umorjen Janko Jamnik, potreboval malo manj kot osem minut z avtom, prav tako bi podobno toliko časa potreboval, če bi se na pot odpravil s kolesom. Ob tem je sodišče po poročanju STA preverjalo tudi, koliko časa bi Novič potreboval, da bi se pred tem oblekel, iz sefa vzel pištolo, iz kleti kolo in se odpeljal od doma. Neuradni podatki kažejo, da so izmerili malo manj kot pet minut.

Odvetnik Noviča Jože Hribernik poudarja, da Novič niti teoretično gledano ni mogel pravočasno priti od doma na kraj umora, saj bi za celotno pot potreboval malo manj kot 13 minut. Ob tem je potrebno pripomniti, da je Vrhovno sodišče RS ob razveljavitvi prvotne obsodilne sodbe podalo oceno, da je imel Novič 16. decembra 2014 od 19.33 do 19.38 ure le pet minut na voljo, da prispe na kraj umora. S to oceno pa se ni strinjal pooblaščenec Jamnikove žene Miha Kunič. Po njegovo naj bi imel Novič na voljo 12 minut. Ob tem je pripomnil, da je hčerka Noviča od kolegice, ki jo prišla iskat na dom, prejela klic ob 19.28. Tedaj je po njegovem mnenju Novič ugasnil računalnik, umor pa naj bi se zgodil ob 19.40. Izrazil je prepričanje, da naj bi vse potekalo precej hitreje, kot je sicer pokazala rekonstrukcija.

Foto: STA

Tožilka Blanka Žgajnar je podala oceno, da je bila rekonstrukcija narejena na preveč turističen način. “Ob takem načinu oblačenja, izračunavanja, upoštevanja vseh mogočih stvari, ki do zdaj niso bile znane, dejansko nihče ne bi mogel priti do Via Bone pravočasno.” Po njenih besedah je bila rekonstrukcija narejena na način, ki ne pritiče položaju, ko bi se nekdo odpravljal na to, kar se očita obtoženemu. Novič je merjenje označil kot zelo mučno, saj je z njim podoživljal preteklo dogajanje, ko so ga za potrebe rekonstrukcije v času prvega sojenja iz zapora domov pripeljali v lisicah. Poudaril je, da če se človek še tako prepričuje, to na njem pusti svoje sledi.

Foto: STA

Za obrambo Noviča zadeva zaključena
Po besedah Hribernika je zadeva zanje zaključena in bodo sedaj le še formalno izpeljali zadeve do konca. Ob tem pa je dodal, da bodo tožilstvu dali možnost, da sramotni obtožni akt, ki se vleče že peto leto, umakne. Ker sodnik Zvjezdan Radonjić pooblaščencu Jamnikove žene Kuniču ni dovolil, da bi pri rekonstrukciji sodeloval, je ta protestiral, odločitev sodnika pa naj bi predstavljala kršitev postopka. Hribernik je v povezavi s tem dal prav Radonjiću, saj Kunič ni stranka v postopku. Do naslednjega naroka, ko bodo zaslišani nekateri izvedenci, je pričakovati, da bo dokončan zapisnik o rekonstrukciji.

H. M.