fbpx

Rekorden vikend za obmejne policiste: Prijeli so kar 100 nezakonitih migrantov!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Bolj kot se približujemo poletju, bolj narašča število nezakonitih migrantov. To dokazujeta tudi policijski poročili Policijske uprave Novo mesto in Koper za obdobje od petka do ponedeljka zjutraj – skupno so obravnavali kar 100 migrantov iz Pakistana, Sirije, Alžirije, Maroka, Iraka, Tunizije in Kameruna.

Med 11. majem in 14. majem so policisti Policijske uprave Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli 74 tujcev, ki so na nezakonit način prestopili državno mejo na območju Bele krajine in Posavja. Državljani Pakistana, Alžirije, Maroka, Iraka, Tunizije in Kameruna so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili po zaključenih policijskih postopkih odpeljani v azilni dom. Sedem tujcev je bilo predanih hrvaškim varnostnim organom.

Na območju Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu obravnavali 26 nezakonitih migrantov, od katerih je bila večina (17) Sircev. Od teh jih je 14 zaprosilo za mednarodno zaščito, zato so bili ti nastanjeni v azilnem domu. 6 migrantov, ki so na nezakoniti način prispeli v Slovenijo, so prijeli na območju Policijske postaje Koper, kar 20 pa na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica.

Migranti pred Kolpo. (Foto: Nova24TV)

Stvari niti slučajno niso dobre
Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je prejšnji teden opozorila, da se razmere v povezavi z ilegalnimi migracijami ponovno zaostrujejo. “Glede migrantov opozarjamo, da se stvari spet zaostrujejo, da stvari niti slučajno niso dobre,” je poudaril Grims in dodal, da pa je komisija vladi vendarle namenila pozitivno oceno, ker danes na južni meji stoji ograja, pri čemer obžaluje, da ta ni popolna. “Ob tem naj opozorim še, da bomo verjetno v kratkem potrebovali še eno ograjo, in sicer na meji z Italijo, in sicer zaradi spremembe vlade in napovedanega izgona okoli 600.000 migrantov, kar bi za Slovenijo predstavljajo nerešljiv varnostni problem. Vendar po zagotovilih, ki jih imamo, se je vendarle začelo nekaj dobrega dogajati v smeri večje varnosti in samo upamo lahko, da se bo delo v celoti in korektno opravilo,” je še povedal  Grims.

N. Ž.