fbpx

Rjavosrajčniki znova grozili pred ministrstvom za kulturo

Foto: Twitter

Rjavosrajčniki zopet strašili pred Ministrstvom za kulturo. Po cesti in pločniku so polivali barvo, policija pa jih je mirno opazovala in čakala, da bo konec,” je na Twitterju dokumentiral dogajanje svetovalec za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo Mitja Iršič. Medtem ko nekateri grajajo policijsko represijo, pa je po drugi strani opaziti, da policija – predvsem takrat, ko bi morala ukrepati – le nemo strmi in s tem tudi daje spodbudo za ponovne umetniške inštalacije, ki verjetno udarijo po žepu tudi nas, davkoplačevalce.

Cesta pred ministrstvom za kulturo dokaj pogosto postane “umetniško” platno takšnih in drugačnih stvaritev, ki naj bi nosile neko višje sporočilo. Na protestu proti deložaciji Metelkove na primer, so z ulično umetnino nevladniki zablokirali ulico, po postavljenih šolskih klopeh pa so polili rdečo barvo, ki simbolizira kri ter na mize še dopisali imena zaposlenih na ministrstvu. Potem je bil tu še shod kulturnikov, ki se je zaključil s smetenjem in razgrajanjem pred ministrstvom, igralec in igralka pa sta se slekla do spodnjega perila. V “poslednji akciji za kulturo” so protestniki svoje nestrinjanje s stanjem kulture  izrazili tako, da so se ulegli na cesto. Da o stalnem packanju po fasadi ministrstva niti ne govorimo. A ravno to, da organi pregona ne ukrepajo, daje ponovni zagon, za nova kvazi umetniška ustvarjanja.

Bili so tam pred stavbo in nemo strmeli v “umetnike”, ki so po pločniku in cesti zlivali barvo. Tudi marica je bila parkirana pred ministrstvom. Kako lahko mirno gledajo tako očitno kršenje javnega reda in miru mi ne bo nikoli jasno,” je zapisal svetovalec za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo Mitja Iršič  in dodal da je neukrepanje policije klofuta navadnim državljanom, ki dobijo kazen, ker so peljali triintrideset tam, kjer je omejitev trideset, tile razbojniki pa lahko nekaznovano ustrahujejo celotno sosesko. Opomnil je še, da se takšno nemo strmenje policije ni zgodilo prvič, – lani jeseni so ulico blokirali vsak teden. Vsakič z novim “performansom”. Policija pa je gledala. “Le enkrat na začetku so napisali položnico gledališkima igralcema, ki sta se pred Ministrstvom za kulturo slekla. Seveda oba zaposlena v javnem gledališču. Varno financirana skozi korono,” je še pripomnil.

Sara Bertoncelj