fbpx

Rog in Metelkova – namesto alternativne kulture zloraba drog, skrivanje migrantov, vse več pa je tudi nasilja! Zakaj nihče ne ukrepa?!

Zbirališče migrantov, narkomanov in skrajnih levičarskih skupin. (Foto: Nova24TV)

Območji Metelkove in Roga, kjer se zbirajo marginalci in tam trgujejo z drogami ter skrivajo migrante, predstavljata vse večjo nevarnost za javnost. V začetku novembra je razburil napad na LGBT klub Tiffany na Metelkovi, kjer so neznanci razbili vrata, prejšnji teden pa je bilo razkrito tudi, da je že oktobra na istem območju, kjer ima med drugim sedež tudi Mirovni inštitut, prišlo do napada z nožem s strani maroškega nelegalnega migranta. Slovenski mainstream mediji, tudi na zgražanje svetovne javnosti, dajejo prostor marginalcem, ki pozivajo k popolnemu odprtju mej. Za spletni portal Nova24TV je dogajanje na območjih komentirala ljubljanska mestna svetnica Mojca Škrinjar, ki je sicer naklonjena alternativni kulturi in izražanju drugačnih, a je jasna, da ti dve območji temu nista namenjeni in bi ju bilo potrebno zapreti.

Aprila lansko leto je veliko pozornosti pritegnila oddaja Drugorazredni na Nova24TV, katere ekipa je obiskala območje nekdanje tovarne Rog, ki jo danes zasedajo takšni in drugačni marginalci. Mestna občina Ljubljana želi doseči izpraznitev območja s strani “uporabnikov”, a ji očitno nikakor ne uspe, pa čeprav je ljubljanski župan Zoran Janković znan po tem, da se poslužuje spornih praks za doseganje svojih ciljev.

V Rogu se trguje z drogami, tam pa se skrivajo tudi nelegalni migranti
Kot smo že lansko leto razkrili na Nova24TV, se na Rogu odvijajo bučne zabave, tudi tekom dneva, ki onemogočajo normalno življenje okoliškim prebivalcem, prav tako pa se na območju množično zlorabljajo in tudi preprodajajo droge, kar lahko implicira tudi na financiranje terorizma. Slednje je še toliko bolj verjetno, ker se na območju nahajajo tudi nelegalni migranti, mnogi z Bližnjega vzhoda, od katerih je največ pozornosti pritegnil Ahmad Shamieh (Šami), ki so ga nekateri levičarski poslanci pred deportacijo skrili v Državnem zboru, kjer so mu postregli s kavo, danes pa na območju na črno upravlja z brivnico. Veliko skrbi povzroča tudi varnost same stavbe, ki nikakor ni primerna ne za uporabo, ne za bivanje.

Foto: Facebook

Tudi Metelkova predstavlja grožnjo javnemu redu in miru, oktobra tam spolni napad
V Ljubljani se nahaja še eno podobno območje, ki naj bi bilo prav tako namenjeno alternativni umetnosti in sicer Metelkova. Tam ima med drugim sedež Mirovni inštitut, območje pa se je v zadnjem času večkrat znašlo na naslovnicah medijev. Najprej se je novembra zgodil napad na LGBT klub Tiffany, kjer so se neznanci znesli nad vhodna vrata, prav tako pa naj bi grozili tudi osebju. Na dogodek so se nemudoma odzvali premier Marjan Šarec ter evropska poslanca iz vrst Socialnih demokratov Tanja Fajon in Milan Brglez, prav kmalu pa so pričele krožiti tudi govorice, da so uporabniki Tiffanyja napad uprizorili kar sami, da bi pritegnili nekaj pozornosti. Tri tedne kasneje je Slovenijo šokiralo poročanje o spolnem napadu s strani maroškega nelegalnega migranta na slovensko študentko, ki se je prav tako zgodilo na Metelkovi in sicer že oktobra, a policija o dogajanju ni obvestila javnosti.

Foto: Narobe.si

Mainstream mediji dajejo prostor marginalcem, ki spodbujajo nelegalne migracije
A namesto, da bi se politika zganila in nemudoma zaprla ti dve nevarni območji ter poostrila varnost na južni meji, se dogaja prav nasprotno. Mainstream mediji, z mariborskim Večerom na čelu, so se pričeli kar javno zavzemati za popolno odprtje mej, pri čemer je novinarka Kristina Božič v svojem propagandnem prispevku med skupinami marginalcev, ki živijo na račun davkoplačevalcev, kot so InfoKolpa, Slovenska filantropija in ZRC SAZU dala prostor za promocijo tudi Delovni skupini za azil Ambasade Rog, ki naj bi delovala v “pravno in solidarnostno podporo ljudem, ki so prebežali v Slovenijo”, kakor imenuje spodbujanje nelegalnih migracij. Namesto, da bi sedel v zaporu, se predstavnik Roga Miha Blažič tako lahko javno zavzame za popoln opustitev nadzora na mejah: “Ljudje na begu vztrajajo na poti proti cilju. Vprašanje je, ali bodo prišli na cilj na zelo nevaren, nezakonit in tvegan način, ali pa lahko Slovenija omogoči normalen vstop v postopek odločanja o prošnjah za azil?”

Mojca Škrinjar podpira alternativno kulturo in izražanje drugačnih, a Metelkova in Rog temu nista namenjena
Za komentar smo prosili tudi Ljubljansko mestno svetnico in nekdanjo državno sekretarko na Ministrstvu za šolstvo in šport, Mojco Škrinjar, ki je za spletni portal Nova24TV uvodoma povedala, da sicer podpira to, da ima mesto nek prostor za alternativno kulturo in izražanje drugačnih, ki se niso izobraževali na likovni ali glasbeni akademiji, pa kljub temu skušajo najti svoj prostor na umetniškem odru Ljubljane ali Slovenije. A kar je nastalo na območju današnje Metelkove in Roga po mnenju Škrinjarjeve nima nobene povezave s prvotnim namenom: “Mislim, da so ta območja nevarna za Ljubljano in ni pametno da so tukaj. Potrebno jih je preprosto zapreti.”

Foto: Demokracija

Janković se po vsej verjetnosti noče zameriti levičarjem
Ob tem čudi tudi, da županu Zoranu Jankoviću nikakor ne uspe izseliti nelegalnih naseljencev npr. na območju Roga. Škrinjarjeva meni, da kar Janković hoče, vedno tudi stori: “Poglejte kanal C0, gradi brez gradbenega dovoljenja, brez presoje vplivov na okolje, čez privatna zemljišča, ki so bila razlaščena brez odločbe sodišča, pri tem ima pa celo podporo neke sodnice. Če bi hotel, bi to storil, a mislim, da se boji te subkulture, ki jo zastopa določena politična opcija, ki se ji ne želi zameriti. Raje se zameri nekaterim meščanom, ljudem, ki so bili oškodovani in ljudem, ki so utrpeli poškodbe, kot pa da bi se zameril njim. Mislim, da je premalo pogumen v tem delu in vsi Ljubljančani bi ga podprli, razen tistih, ki podpirajo to politično opcijo.” Škrinjarjeva je jasna, da bi bilo potrebno obe te območji, ki sta postali škodljivi za Ljubljano, potrebno zapreti:

Zoran Janković in Violeta Bulc na paradi ponosa. (Foto: RF)

Metelkovo in Rog bi bilo potrebno takoj zapreti, nedopustno je tudi, da je policija prikrivala spolni napad
Škrinjarjeva je kritična tudi do policije, ki ni obvestila javnosti o oktobrskem spolnem napadu: “Da se je to prikrivalo v javnosti toliko časa je kriminal in to je do skrajnosti nedopustno. To pomeni, da so bile vse ženske, ki so se sprehajale tam, v tistem območju, bile v nevarnosti. Niso se niti pazile, ker se niso zavedale te nevarnosti. Če bi se to zgodilo mojim otrokom, vem, da ne bi molčala.” Kar se tiče Tiffanyja, se Škrinjarjeva čudi, da še niso našli tistega, ki je ta vrata razbil: “Ne vem, zakaj se je bilo potrebno spravit na ta klub, to je čisto divjaštvo.”

Spolni napad na Metelkovi je prejšnji teden komentiral tudi poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims, ki je za spletni portal Nova24TV pojasnil, da vse to samo dokazuje, kako Slovenija postaja podobna Švedski, kjer so v podobnih centrih ali pa v njihovi bližini posilstva in najhujše oblike nasilja, tudi umori žensk, na tekočem traku prisotni vsak dan, to je tam vsakodneven pojav: “Tisti levičarji, ki so povsem na vrhu in z migracijami mastno služijo ter imajo z njimi denaren profit, dobro vedo, zakaj gre. Njim pa sledi mnogo naivnih, zlasti mladih deklet, ki sploh ne razumejo, da ti ljudje, ki prihajajo so povsem nekaj drugega, ko se jih predstavlja, med drugim tudi skozi nadaljevanke. Praktično vse televizije v Evropi iznenada vrtijo turške nadaljevanke, ki jih prej niso nikoli, kar je oblika propagande in ljudje to jemljejo kot dejstvo.”

Branko Grims (Foto: posnetek zaslona)

Do napada sicer ne bi smelo priti, saj je bila maroškemu migrantu, že pred leti zavrnjena prošnja za azil, prav tako je bil le teden pred posiljevalskim pohodom, pred napadom na Metelkovi je namreč posilil že dekle na Kardeljevi ploščadi, izpuščen iz zapora, kjer je prestajal kazen zaradi ropa. Grims je izrazil mnenje, da bi morali odgovorni politično, pravno in kazensko odgovarjati: “Ta človek bi moral biti že zdavnaj deportiran oz. izgnan iz Slovenije in očitno so nekateri opustili dolžnostna ravnanja, kar pomeni da so sokrivi za zločine in morajo pravno, politično in kazenskon odgovarjati, brezpogojno! Prišlo je do najhujših posledic, zato ker je nekdo opustil dolžnostno ravnanje, nekje v vrhu ministrstva ali pa vsaj policije.”

Foro: Pinterest

V luči dogajanja v zvezi z Rogom in Metelkovo pa je Škrinjarjeva izrazila tudi zaskrbljenost nad širšim dogajanjem v družbi: “V naši družbi je viden absoluten in skoraj dokončen propad vrednot. Vrednot ni več niti v politiki, očitno niti v sodstvu, to dokazujejo tudi zadnja pričanja gospoda Zvjezdana Radonjića. Ni več vrednot v vsakdanjem življenju in menim, da v živo gledamo odmiranje države in demokracije.”

Rok Krajnc