“Šarčevega” direktorja NPU Muženiča kazensko ovadili zaradi suma protipravne pridobitve 60 tisoč evrov

Darko Muženič. (Foto: sta)

Požarreport poroča, da je nekdanji šef Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič pod drobnogledom evropskega tožilstva. Muženič, imenovan v času vlade Marjana Šarca, naj bi z goljufijo na škodo Evropske unije omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi v višini 60 tisoč evrov.

Po trditvah raziskovalnega novinarja Bojana Požarja naj bi nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča kazensko ovadili zaradi štirih kaznivih dejanj povezanih z domnevno zlorabo evropskih sredstev. Muženič naj bi zaradi tega bil pod preiskavo evropskega državnega tožilstva.

Muženič je trenutno še vedno zaposlen na generalni policijski upravi, pred vodenjem NPU pa je bil tudi direktor Urada za preprečevanje pranja denarja.

Oškodoval Evropsko unijo
Kazenska ovadba, ki jo je podpisal sedanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja (ministrstvo za finance) Damjan Žugelj Muženiča bremeni “suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, kaznivega dejanja nevestnega dela v službi ter storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.”

Kazenska ovadba Darka Muženiča (Vir: Požareport)

Po trditvah v ovadbi naj bi Muženič kot direktor urada za preprečevanje pranja denarja leta 2017 oziroma 2018 “sebi in skupini ovadenih oseb omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi” v vrednosti skoraj 60 tisoč evrov. Izdal naj bi ga njegov lastni rokopis v katerem je po pisanju Požarja napisal oziroma naročil, da se posel “kljub formalno javnemu razpisu podeli zasebnemu podjetju Mikrografija, d. o. o.”

Šarčev kadrovski cunami
Spomnimo, Muženiča je na čelo NPU s 1. junijem 2019 postavila vlada Marjana Šarca. Na prvoten razpis za direktorju NPU se je prijavilo pet kandidatov, a jih je takratna generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar – še en Šarčev kader – vse zavrnila in po ponovljenem razpisu izbrala Muženiča. Po trditvah Požarja naj bi za imenovanje Muženiča na mesto direktorja NPU osebno poskrbel Šarčev sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec. Direktor policije Anton Travner je Muženiča maja 2021 razrešil dolžnosti direktorja NPU, Muženič pa je odločitev direktorja Policije nadalje izpodbijal pred sodiščem.

Peter Truden