Še ena pravosodna sramota: Schollmayer domnevno oškodoval družbo, a je bil zaradi zastaranja oproščen!

Jurij Schollmayer (foto: Twitter)

Poslovnež Jurij Schollmayer je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščen obtožb, da je od 1. decembra 1999 do 15. septembra 2000 zlorabil položaj in podjetju Big Bang Music povzročil veliko gospodarsko škodo, poroča današnje Delo. Dejanje je bilo storjeno leta 1999, zastaralni rok za zlorabo položaja pa je deset let. Krivda gre predvsem tožilstvu, ki je odstopilo od pregona, nato ga je nadaljeval subsidiarni tožilec Dragan Todorović, in pa počasnemu sojenju na sodišču. Schollmayer je bil že v nekem drugem primeru oproščen davčne utaje.

Po mnenju sodišča je nesporno ugotovljeno, da je Schollmayer, ki je bil tudi direktor podjetja Big Bang Music, 1. decembra 1999 neupravičeno, brez ustreznega sklepa, prenehal s poslovanjem te družbe, ki je imela svoje prostore v ljubljanskem BTC-ju.

Podjetje je poslovalo z dobičkom, poleg tega je imelo vse do 15. septembra 2000 zagotovljen najem prostorov v Hali 6 in zadostne količine zalog. Toda Schollmayer je dejavnost prenesel na družinsko podjetje Bofex, ki je prav tako poslovalo v Hali 6, v BTC-ju. S to spremembo je, tako pravi tožilstvo, nastala škoda v višini 55 tisoč evrov, saj naj bi toliko znašal ocenjeni dobiček v ukinjenem podjetju v omenjenem obdobju. S tem naj bi Schollmayer zlorabil položaj in oškodoval podjetje.

Strokovnjakinja ugotovila pol milijonsko oškodovanje, tožilstvo se je pregonu odreklo
Toda po mnenju sodnika Marka Češnovarja je Schollmayer oproščen obtožb, ker je bilo dejanje storjeno leta 1999, zastaralni rok za zlorabo položaja pa je deset let. Obtoženemu tudi niso mogli dokazati velike premoženjske koristi, torej oškodovanja v višini nad 50 tisoč evrov oziroma 50 slovenskih povprečnih neto plač. Obtožbe o zlorabi položaja in povzročitve velike gospodarske škode segajo v leto 2004, ko je drugi direktor podjetja Big Bang Music, Dragan Todorović, odstavil Schollmayerja z direktorskega položaja. Ko je strokovnjakinja pregledala poslovanje podjetja, pa je ugotovila, da je Schollmayer podjetje oškodoval za pol milijona evrov, piše STA.

Tožilstvo se je pregonu pozneje odreklo, zato je tožbo v imenu oškodovanca, podjetja Big Bang Music, sprožil Dragan Todorović, ki je nastopil kot tako imenovani subsidiarni tožilec.

C. Š.