fbpx

Sekira v glavo, streljanje s kalašnikom! Vse podrobnosti spopada romov v Kočevju!

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

V okolici Kočevja se je zgodil spopad med dvema romskima družinama. Šlo naj bi za maščevanje ene romske družine nad družino Vlasić, ki živi v vasi Željne. V sporu in množičnem pretepu je sodelovalo več pripadnikov romske manjšine. Nista pa manjkala sekira in streljanje s kalašnikovo. Vse to pa bi naj potekalo na očeh prestrašenih otrok in mamic, ki so bili priča dogajanju. Odgovor so nam posredovali iz policije. Njihov odgovor si lahko preberete ob koncu članka.

Kot poroča Delo, je epilog splošnega pretepa v Željnah več ranjenih oseb, eno hudo poškodovano so v ljubljanski klinični center prepeljali s helikopterjem. Kaj je bil vzrok množičnega pretepa med Romi smo izvedeli od virov, ki zaradi strahu za svoje življenje želijo ostati anonimni. V spor je namreč bila vpletena znana romska družina Vlasić s kriminalno preteklostjo.

Romska družina Vlasić je doma v vasi Željne. Vaščani jo opisujejo kot dobro situirano, a glasno. Moti jih glasba iz njihovega domovanja. Člani družine so znani tudi po tem, da se med sabo glasno kregajo in kričijo. Viri opisujejo, da so vaščani obnašanje Cveta Vlasića, dolgo tolerirali. A zadnji pripetljaj je bil kaplja čez rob za vsega hudega vajene vaščane Željne. Medijem očitajo izkrivljeno sliko o poročanjih o revnih Romih, saj nikoli ne pokažejo nove Vlasićeve hiše. Razočarani so tudi nad delovanjem kočevskega župana Vladimira Prebiliča in kočevskega poslanca iz vrst SD   Predrag Bakovića. Vaščanom je dokončno počil film, premišljujejo, da bi ustanovili vaške straže.

Sekira, streljanje, vse to na očeh prestrašenih  žensk in otrok

Viri, ki se bojijo za življenje, so povedali, da je šlo za maščevanje romske družine zaradi “cinkanja” Cveta Vlasića. Napadalci so se pripeljali s črnim audijem v katerem je bila tudi napadalčeva soproga. Njihovo namero o napadu so Vlasićevi hitro opazili in tako je v avtomobil napadalcev priletela sekira.

Domvnevni soudeleženec v pretepu Cveto Vlasić. (Foto: Facebook)

Sekira je zadela glavo voznika, ki je v šoku nekajkrat pospešil. Zatem je ustavil in vidno zmeden stopil iz avtomobila. Do njega je prišel oče Cveta Vlasića in ga začel pretepati. V spor se je vključila še večja skupina Romov, ki je spremljala dogajanje. Priče opisujejo množičen pretep med dvema romskima družinama.

Vse to se je dogajalo pred očmi prestrašenih žensk in otrok. Med pretepom je nekdo od Vlasićevih sprožil strel s kalašnikovo, ki so jo potem odvrgli v manjše grmovje v bližini hiše. Prestrašeni vaščani so povedali, da je policija na prizorišče prišla šele po dvajsetih minutah. Šlo naj bi zgolj za štiri policiste Po pričevanju naših virov nihče od udeležencev ni bil aretiran ali pridržan. Policiste pa je bilo, po besedah prič,  zelo strah.

Odgovor policije:

Spoštovani.

V  nedeljo,  14. 6. 2020, okoli 14. 30 smo bili obveščeni o pretepu med več
osebami  na  območju  Kočevja.  Ugotovljeno  je  bilo, da je prišlo med več
osebami  najprej do verbalnega spora, ki se je nato stopnjeval v fizičnega,
pri tem pa je več oseb uporabilo tudi različne predmete. V dogodku sta bili
po  do  sedaj  znanih  podatkih  dve osebi lažje poškodovani. Trenutno teče
predkazenski postopek proti osmim osebam, tri osebe so bile danes privedene
pred preiskovalnega sodnika, ki je eni osebi odredil hišni pripor, dvema pa
prepoved  približevanja.  Policisti  nadaljujejo  z  zbiranjem  obvestil in
ugotavljanjem okoliščin dogodka in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali
pristojno državno tožilstvo.

Luka Perš