fbpx

Schengenska meja popolnoma porozna: policija išče pobegle ilegalne migrante na območju Pomurja

Slovenska policija in ilegalni migranti (Foto: STA)

Schengenska meja je luknjičava kot švicarski sir. Iz dneva v dan se namreč vrstijo poročila slovenske policije, kje in koliko ilegalnih migrantov so prestregli oziroma ujeli ob zeleni meji s Hrvaško ali pa že v notranjosti Slovenije. Med drugim se trenutno išče tudi več oseb, ki so ob policijskem nadzoru na pomurski avtocesti pobegnile iz osebnega avtomobila tujih registrskih tablic. 

Migrantski val ne poneha. Še naprej se namreč iz dneva v dan vrstijo poročila slovenske policije, kje in koliko ilegalnih migrantov so prestregli oziroma ujeli ob zeleni meji s Hrvaško ali pa že v notranjosti Slovenije. Ob tem tudi prebivalci različnih delov naše države dnevno poročajo o smetenju, krajah, vlomih, vandalizmu in drugih kriminalnih dejanjih ilegalnih migrantov med njihovim prečkanjem Slovenije.

Tudi zadnji primer, o katerem poroča Vestnik, sproža velik dvom o učinkovitosti varovanja schengenske meje. V poročilu je zapisano, da so v ponedeljek okoli 22. ure policisti na pomurski avtocesti v bližini naselja Renkovci zaustavljali osebni avtomobil tujih registrskih tablic. Vozilo se je na avtocesti zaustavilo, iz njega pa je pobegnilo več oseb. Kljub intenzivnemu iskanju oseb niso izsledili. Posledično soboška policija prosi vse okoliške prebivalce, da na telefonsko številko 113 sporočijo, če bi kje opazili sumljive osebe, ki imajo po vsej verjetnosti blatna in premočena oblačila.

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Vlada situacije še naprej ne jemlje resno
Nezakoniti migranti se torej ne ustavijo in oblast ne ustavi njih. Ne glede na to, da so dejstva popolnoma diametralno nasprotna, nas namreč vlada Marjana Šarca in notranji minister Boštjan Poklukar še vedno pomirjata, da nacionalno-varnostni sistem deluje in da so odveč skrbi o poroznosti schengenske meje. Tudi pobud opozicije, naj vlada skliče sejo Sveta za nacionalno varnost, Šarec preprosto ne jemlje resno. Ob tem je obrambni minister Karl Erjavec na schengensko mejo, ki je skupno dolga kar 670 kilometrov, poslal pičlih 35 dodatnih vojakov.

Foto: STA

M. D.