Skupina Anonymous v roke dobila staro podatkovno bazo spletnega portala Nova24TV – Proti neznanim storilcem bo podana kazenska ovadba

Hekerska skupina Anonymous. Slika je simbolična. Foto: EPA.

Hekerska skupina Anonymous je na Twitterju v petek objavila povezavo do zaupnih podatkov spletnega portala Nova24TV. “To je zgolj ogrevanje, preprečili bomo, da bi ti fašistični kriminalci uničili svobodo in demokracijo,” so zapisali storilci. Nekateri osrednji mediji so poročali o dogodku, kjer so zmotno zapisali, da je hekerska skupina “vdrla” v strežnik Nova24TV in uspela skopirati podatkovno bazo. Naši IT strokovnjaki so namreč po temeljitem pregledu ugotovili, da je Anonymous v roke dobil staro varnostno kopijo spletne strani. Ni šlo za vdor, ampak je skupina prestregla staro bazo spletne strani.

Kot kaže hitri pregled vsebine baze, ki se je znašla na spletu, se v njej nahajajo tudi gesla, vendar v šifrirani obliki (oz. v obliki t.i. kontrolnih vsot), zato njihova neposredna zloraba ni mogoča. “Z omenjeno zadevo smo seznanjeni, vendar primera zaradi poteka preiskave ne moremo komentirati,” so ob tem za spletni portal Dnevnik sporočili z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

V rokah skupine Anonymous so se znašli stari članki, fotografije člankov, priponke, komentarji spletnih uporabnikov in ID-ji uporabnikov. Na Nova24 bomo podali kazensko ovadbo in poskrbeli, da se podatki čimprej umaknejo s spleta. Ker od februarja 2020 za komentiranje uporabljamo sistem Disqus, elektronska pošta in IP-naslovi uporabnikov niso več v celoti vidni in so posledično bolje zavarovani.

T. F.