fbpx

Slabo vreme bolje varuje državno mejo kot vlada: Med vikendom prijeli “zgolj” 75 nezakonitih migrantov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policisti policijskih uprav Koper, Novo mesto in Ljubljana so med vikendom prijeli 75 nezakonitih migrantov. Največ, kar 32, so jih ulovili policisti iz Ilirske Bistrice. Pestro je bilo tudi na Štajerskem – policisti policijske postaje Podlehnik so v nedeljo zjutraj v Veliki Varnici v občini Videm pri Ptuju, prijeli skupino 21 tujih državljanov, ki je nezakonito peš prestopila državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo. 

Slabo vreme se je očitno pokazalo kot najboljši preprečitelj masovnih migracij. Kljub temu so jih še vedno prijeli kar 75, seveda jih je mnogo ubežalo slovenski policiji, saj je znano, da uspe oblastem prijeti le 15-25 odstotkov migrantov. Številne skupine migrantov pa so po gozdovih za seboj puščale sledi v obliki smeti in vandaliziranih objektov.

Na območju PU Koper so od 10. maja 2019 od 7. ure do 13. maja 2019 do 7. ure obravnavali 36 ilegalcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. 32 oseb so obravnavali policisti PP Ilirska Bistrica, 2 koprski policisti, eno kozinski in eno policisti PPIU. 4 osebe so zaprosile za mednarodno zaščito in so bile odpeljane v azilni dom, preostale bodo po zaključenih postopkih vrnjene na Hrvaško.

Skupina migrantov pripešačila iz Sarajeva
Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, je bilo v skupini 19 državljanov Iraka in dva državljana Turčije, od tega osem otrok. Skupino sta vodila Bolgar in Turk, ki so ju pridržali zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega prehoda čez državno mejo. Policisti bodo oba s kazensko ovadbo privedli pred dežurnega preiskovalnega sodnika. Sicer pa so pri postopku ugotovili, da je skupina s kombijem potovala iz Sarajeva proti Sloveniji. Državno mejo iz Bosne in Hercegovine v Hrvaško so prepluli s čolnom, pri tem pa naj bi jim pomagal še neznani Alžirec. Vsi so med postopkom zaprosili za mednarodno zaščito in so jih prepeljali v azilni dom.

Policisti PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 10. in 13. majem izsledili in prijeli deset migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo na območju krajev Drašiči, Cerov Log in Kapele. Policijski postopki s petimi državljani Alžirije, tremi državljani Egipta in dvema državljanoma Pakistana še niso zaključeni. Na mejni prehod Obrežje je 10. maja popoldne na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vozila. V tovornem delu so našli dva državljana Pakistana in tri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti PU Ljubljana pa so zaradi nedovoljenega prehoda državne meje prijeli in obravnavali tri ilegalne migrante.

C. Š.