Slovenija obtožila terorista in simpatizerja Islamske države, ki je hotel s “samomorilskim pasom” prestrašiti Ljubljančane

Foto: sta

Sodnik v Kopru Julijan Glavina je 21-letnega Hrvata Lorisa Brljafa, ki je januarja sprožil lažni bombni preplah na Dragonji, spoznal za krivega kaznivega dejanja terorizma ter mu izrekel zaporno kazen tri leta in dva meseca. Prav tako tri leta po koncu prestane kazni ne sme vstopiti v Slovenijo.

Loris Brljafa se je radikaliziral in postal simpatizer Islamske države, kar je opravičeval z besedami, da je bil v osebni stiski in osamljen. Tožilec Jože Levašič pa je razkril, da je šel na pot v Ljubljano s točno določenim namenom – prestrašiti Ljubljančane. Brljafa je sicer dejanje obžaloval, a ni preslepil sodnika Julijana Glavino, ki mu je prisodil tri leta in dva meseca zaporne kazni. Brljafov odvetnik je sicer predlagal milejšo kazen – največ dve leti zapora, poroča STA, Slovenske novice pa dodajajo, da je več izvedenskih mnenj psihiatrične stroke pritrdilo, da je bil Brljafa dejansko prišteven v času svojega naklepnega dejanja.

Spomnimo. Brljafa je skoval nadvse slaboumen načrt, kako bi prestrašil Ljubljančane. Nadel si je usnjen hlačni pas z valjastimi predmeti, ki so bili na las podobni eksplozivnim palicam, in se usedel na avtobus, ki je imel za končni cilj Ljubljano. Nato pa bi v naši prestolnici na kraju, kjer bi bila množica ljudi, torej verjetno na Prešernovem trgu, razkril svoj “samomorilski pas” in med ljudmi povzročil paniko. Na srečo so mu načrte prekrižali policisti na mejnem prehodu Dragonja, ki je bil zaradi radikaliziranega Brljafe zaprt več ur.

Primer tovrstnega kaznivega dejanja je sicer prvi pri nas, zato je sodnik Glavina sprejel kazen, ki bi učinkovala predvsem preventivno. V tujini so kazni za tovrstna dejanja precej višje, z izjemo muslimanom in migrantom naklonjenih držav, kot je Švedska, kjer so kazni milo rečeno bizarno nizke. Bo kazen 3 leta in 2 meseca zapora res učinkovala na način, da bo islamske skrajneže odvrnila od terorističnih dejanj v Sloveniji?

M. S.