Slovenija postaja tihotapski raj

Mejni prehod Obrežje. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Policisti so v torek na Obrežju ustavili dva voznika vozil tujih registrskih oznak, državljana Rusije in Romunije. Prvi je prevažal šest državljanov Turčije, drugi tri državljane Iraka. V Arji vasi pa so policisti ustavili romunskega voznika, ki je prevažal deset oseb. Policisti so vse tri voznike pridržali.

Policisti so med kontrolo prometa na Obrežju v ponedeljek nekaj po 14. uri ustavili kombi španskih registrskih oznak. Ugotovili so, da državljan Rusije v vozilu prevaža šest državljanov Turčije, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Prav tako na območju Obrežja so policisti nekaj pred 17. uro ustavili voznika osebnega avtomobila italijanskih registrskih oznak. Državljan Romunije je v vozilu prevažal tri državljane Iraka, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanu Rusije in državljanu Romunije so odvzeli prostost in jima zasegli vozila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije in državljani Iraka še potekajo, so pojasnili na PU Novo mesto.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje pa so v ponedeljek dopoldne v Arji vasi ustavili romunskega voznika kombiniranega vozila, ki je prevažal deset oseb – državljane Nepala, Pakistana in Eritreje, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, so sporočili s PU Celje.

40-letnega voznika so policisti pridržali, v nadaljevanju ga bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedi prehajanje meje ali ozemlja države. Vse deset tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito.

Andrej Žitnik