fbpx

Slovenijo zajeli plazovi, poplave in močan veter

Fotografija je simbolična (foto: STA).

V Murski Soboti so se danes gasilci borili s poplavami, na Gorenjskem so se usuli zemeljski plazovi, močan veter pa je podiral drevesa in droge električne napeljave po vsej državi. Največ dela so imeli zaradi vetra gasilci uslužbenci civilne zaščite na Štajerskem.

Dopoldne so zaradi povišanega plimovanja morja v Piranu sprožili sireno javnega alarmiranja. Morje je zaradi povišanega plimovanja in močnega južnega vetra zalivalo Prešernovo nabrežje.

Številne poplave in plazovi
Meteorne vode so zalile objekte v Naklem in v Dolu pri Ljubljani. Poplave pa so zajele tudi Mursko Soboto, kjer je voda zalila dvorišča stanovanjskih hiš v naselju Pušča.

Na Gorenjskem so jo prebivalcem zagodli številni plazovi, med drugim v Zgornjih Lazah in na Jesenicah. V Železnikih so gasilci sicer plaz zavarovali, s sanacijo pa bodo nadaljevali jutri.

Močan veter podiral drevesa
V Rogaški Slatini je močan veter podrl gradbeno ograjo na cestišče. Posredovati so morali gasilci, ki so ograjo odstranili. Slovenske ceste pa so ovirala tudi podrta drevesa.

Veter ni prizanesel niti Štajercem. V občini Cerkvenjak se je zaradi močnega vetra podrlo več drogov električne napeljave. Poškodbe na električnem vodu so odpravili delavci Elektra Maribor. Podobne težave so se pojavile tudi v Tišini in Rogašovcih. V Krčevini pri Vurbeku pa je zaradi vetra drevo poškodovalo tudi vozilo.

Drevesa, ki jih je podrl veter, so ovirala ceste tudi v Žetalah, Ormožu, Destrniku in na Koroškem.

N. K.