fbpx

Slovenska policija opozarja: Bodite pazljivi pri komunikaciji z neznanci

Foto: iStock

Policija svetuje, da smo pri komunikaciji z neznanimi ljudmi, ki se nam približajo na območju našega doma, zelo previdni. Če se že odločimo za pogovor z njimi, je treba zakleniti vhodna vrata in ključ vzeti s seboj, saj kradejo denar in nakit, opozarjajo.

Opozorila prihajajo zaradi nove drzne tatvine, ki se je v ponedeljek zgodaj popoldne zgodila na območju Domžal. K oškodovanki so se pripeljali trije neznani moški z osebnim vozilom citroen AX zelene barve s kranjskega registrskega območja. Moška, v starosti od 25 do 30 let, sta izstopila iz vozila in pristopila do ženske, ki je delala na vrtu. Zamotila sta jo s pogovorom, tretji pa je vstopil v odprto hišo ter pobral nakit in denar. Neznanci so žensko oškodovali za približno 1000 evrov, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Bodite pozorni na te tri osebe
Eden od neznancev, ki je žensko ogovoril, je visok približno 175 do 180 centimetrov in močnejše postave, oblečen pa je bil v kavbojke in jakno. Drugi je bil prav tako visok približno 175 do 180 centimetrov, nosil pa je vetrovko in temnejše kavbojke z všitim križem v predelu kolena. Oba sta govorila slovensko. Opis tretjega moškega ni znan.

Delujejo v dopoldanskih urah
Tovrstna kazniva dejanja se najpogosteje zgodijo na odročnih krajih dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe, navajajo na ljubljanski policijski upravi. Storilci praviloma delujejo v paru ali skupini. Njihov cilj je, da stanovalce izvabijo iz hiše. Kot izgovor navajajo denimo interes za odkup domačih živali ali kovin.

Pogovor vas lahko stane premoženja
Nepridipravi delujejo tako, da želijo izrabiti zaupanje potencialne žrtve. Medtem ko se žrtev osredotoči na pogovor z enim od njih, sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in vzamejo določene predmete, najpogosteje denar in nakit. Po dejanju kraj zapustijo skupaj, oškodovanec pa kaznivo dejanje ugotovi šele nekaj ur po dogodku.

“Pomembno je, da si zapomnimo videz neznanca in vozila, registrske oznake in smer, v katero so neznanci odšli,” pravijo na policiji in pozivajo, da vsa sumljiva opažanja javite na številko 113.

M. P., STA