Slovensko sodstvo dobilo novo zaušnico iz Strassbourga: Pravico do poštenega sojenja so kratili litovskemu državljanu

Foto: STA

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je razsodilo, da je Slovenija kršila 6. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do pravičnega sojenja, ker litovskemu državljanu, obtoženemu ropa, ni zagotovila tolmačenja v litovski jezik. Obtožencu so namreč tolmačili kar v ruski jezik.

Litovskega državljana, ki živi v Sloveniji, so skupaj s še šestimi ljudmi aretirali marca 2002 v Sloveniji zaradi suma sodelovanja v bančnem ropu. Za vse sodne postopke so mu zagotovili tolmačenje v ruski jezik, dobil je tudi ruski prevod izjav prič. Julija 2002 je bil obsojen na osem let in štiri mesece zapora, njegovo pritožbo so zavrnili.

Obtožencu so tolmačili kar v ruščino
Moški, čigar materni jezik je litovščina, trdi, da sojenje ni bilo pravično, ker ni razumel tolmačenja v ruščino. Leta 2003 se je pred slovenskimi sodišči pritožil, da med drugim ni dobro razumel rusko in da mu je bila med sojenjem kršena pravica do uporabe svojega jezika. Njegovo zahtevo je leta 2006 zavrnilo slovensko vrhovno sodišče, leta 2008 pa še ustavno sodišče. Obe sta odločitev utemeljili s tem, da se med sojenjem nikoli ni pritožil, da ne razume rusko, da je na sojenju sodeloval in da mu ni bila kršena pravica do pravičnega sojenja.

Sodišče v Strasbourgu je ugotovilo, da slovenska sodišča niso nikoli preverila, ali Litovec zna toliko rusko, da v tem jeziku lahko poteka njegova obramba. Zavrnilo je utemeljitev slovenskih oblasti, da je to moč predvideti, ker je ruščina v Litvi močno razširjena. Ugotovilo je še, da mu pomoč v zvezi z jezikom, ki jo je dobil, ni omogočila aktivnega sodelovanja v sojenju, ki zato ni bilo pravično, moškemu pa so bile kršene pravice. Sodniki so Litovcu prisodili 6.400 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo, za sodne stroške pa mu mora Slovenija povrniti 2.500 evrov, še poroča STA.

C. Š.

 • RATATA

  Kaj se bo kurba litovska zgovarjala matr?!?! Če je znal krasti je v tistem trenutku znal tudi rusko. Le kdo ne zna in ne razume rusko?

 • Bonifacij

  Če bi mu dali litovskega prevajalca, bi se pa naknadno izmislil, da bi moral imet ruskega… Tile v Strasbourgu zgleda ne delajo drugega kot ščitijo ‘pravice’ do kraje, umorov, neplačevanja dolgov ipd.

 • jakob kovač

  Dal bi mu jaz prevajalca po lopovski buči!

 • bisabre

  Če se ne motim, ima sicer ESČP prav, a je imelo prav tudi naše US, saj se tip v trajanju postopka sojenja nikoli ni pritožil, da ne razume ruskega jezika in zahteval naj mu dodele litovskega tolmača. Če bi bil jaz sojen v neki tuji državi, bi kljub znanju dveh tujih jezikov, gotovo zahteval slovenskega tolmača in tudi vsa sodna pisanja prevedena v slovenščino.

  Mislim, da gre bolj kot ne za spretnega kriminalca, ki je našel luknjo skozi katero bo lepo zaslužil, kazen pa še vedno velja. Torej se ne bo nič bistvenega spremenilo.

  Ker paje bil med pritožbenim postopkom na oblasti Janša je razumljivo, da bodo vso težo main stream mediji prevalili nanj oz. takratno pravosodno ministrtico.

 • ZatonMesecnikov

  Europsko sodišče naj se raje ukvarja s kršenjem pravic slovenskih državljanov. ne pa z lopovom, ki se je zgovarjal na jezik. pa se delal norca iz sodišča. Sedaj se pa iz tistega v strassbourghu.

 • šmentanamuha

  Zdaj pa naj mu v ponovnem sojenju, ki ga bo razumel, kazen povišajo.

  • to_mi_delaj

   naj sodniki sami placajo iz svojega zepa sej so se sami tralala

 • Lipe

  A Litovščina sploh obstaja?

  • stajerc5

   Ti si se vedno pristas yugoslovanscine, nje!???

 • stajerc5

  Se en dokaz vec, da je nas zakonik pisan nekje na Jahorini! Vsaka ovca najde luknjo! Bravo Zlovenija!

 • soc

  Noro. Da niso sposobni dokazanega lopova procesuirati brez sistemskih napak je sramota za vse, ki so v procesu zastopali slovensko državo. Ker sem bil kdaj v Litvi, mi je seveda jasno, da baraba razume rusko, a non sequitur šlamastika je fenomenalna. Da bi prišparali za prevajalca…

 • Olga2345

  Za udbomafijo v sodstvu niso pomembni čas, kraj, niti jezik..,niti dokazi….Veliki brat ve vse! Po gestama iz Murgl!

 • to_mi_delaj

  kaj pa ce bi mi slovenci tozili slovenijo na ESČP, ker nam politiki krsijo nase pravice.

 • Antonius

  Na vrčke piva sem šel. Evropsko sodišče deli klofute slovenskemu krivosodju, ljudstvu, v katerem imenu sodijo, je pa vseeno.
  Jaz sem zoper krivosodje, svoje v treh letih odštrajkal. Soliti se pojdite, lahko zavpijem vsem, ki niti poizkusili niste, da bi nas podprli in bili vsaj enkrat zraven.

 • Radolf Mitler

  Sedaj naj sodnik plača kazen iz svojega žepa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!