fbpx

So bili na delu Jenullovi kolesarji ali KUL-ovci?

Foto: Twitter

Protivladni aktivisti oziroma pripadniki levega opozicijskega pola so ponovno pokazali svoj nivo kulture. Predvolilne aktivnosti so si namreč zamislili nekoliko “drugače” in plakat s podobo notranjega ministra in kandidata stranke SDS Aleša Hojsa (po vsej verjetnosti “spontano”) poškropili s črno barvo. Poteza nekoliko spominja na modus operandi huliganov, ki so podobno (večkrat) popackali ministrstvo za kulturo ali pa na incident, ko so fasado hiše Zmaga Jelinčiča napadli s precej podobno črno barvo. Glede na to, da tožilstvo že v preteklosti na podobne primere ni primerno odreagiralo, lahko pričakujemo še več tovrstnih “performansov”.

Generalni direktor Policije dr. Anton Olaj je že v prejšnjih primerih podobnega vandalizma opozoril, da odločitve tožilstva praktično varujejo napadalce, v praksi pa napadalcem dajejo vedeti, da so takšna dejanja dovoljena – tožilstvo je takrat namreč zavrglo kazensko ovadbo policije. Verjetno je tudi to eden izmed razlogov, da si huligani še naprej dajejo duška in z barvo škropijo jumbo plakate tudi na enem izmed bolj prometnih križišč sredi Ljubljane. Tokrat je bil tarča notranji minister Aleš Hojs, kar jasno kaže na to, kateri politični strani pritičejo tovrstna dejanja.

Preberite še:  Škandalozno: Javna RTV promovira politično kandidaturo svoje zaposlene

“Dragi mazači! A je treba tako? Kaj s tem poročate? Da vam ni problem uničevati in svinjati tujo lastnino? Da lahko nekdo isto naredi z vašo lastnino? Saj veste, da taka dejanja povedo več o vas, kot o tistem, ki ste ga posvinjali,” je na Twitterju komentirala uporabnica družabnega omrežja in politologinja. Dejanje je obsodil tudi predsednik vlade Janez Janša: “Ideologija rušenja, nagajanja in uničevanja. Navdihnjeni s simbolom Z.” Minister za notranje zadeve pa je pomislil na to, da so bili ponovno na delu kolesarji Jaše Jenulla, ki so znani po performansih, na katerih zažigajo lutke in kamenjajo neprave. “Ali pa tokrat osvobajajo že stranke KUL, po vzoru Slobo.da,” je še pripomnil.

Na Twitterju nekateri tudi nestrpno pričakujejo odziv kulturnikov tipa Violeta Tomić ali Zlatan Čordić (slednji kandidira na listi Naša prihodnost in Dobra država), ki večkrat izrazijo svojo skrb nad kulturnim nivojem pa tudi za kulturni sektor pod “janšizmom”. Tomićeva je v preteklosti med drugim namreč zapisala, da bodo morali, ko premagajo janšizem, na novo postaviti popolnoma uničen kulturni sektor, ki je v dveh letih epidemije in janšizma utrpel kar najhujši udarec. Ob tem je seveda namenoma prezrla dejstvo, da je prav minister za kulturo dr. Vasko Simoniti zagotovil rekordno visok proračun za kulturo, za lansko in letošnje leto po 238 milijonov evrov, za prihodnje leto pa 244 milijonov evrov.

Sara Bertoncelj