fbpx

Sodnik Radonjić v zadevi Novič: Varianta, da se je Novič peljal s kolesom, je onkraj pameti

Foto: Demokracija

V petek se je nadaljevalo novo sojenje v zadevi Novič. Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić je nadaljeval z branjem listin.

Po dobrih petih urah branja se je narok končal z napovedjo naslednjih datumov sojenja, in sicer: 5. marca bo zaslišan izvedenec za telekomunikacije dr. Mitja Štular. Izvedenec je že pregledal gibanje Novičevega mobilnega telefona po baznih postajah, kar naj bi dokazovalo, kje je bil dr. Novič v času kaznivega dejanja. 8. marca se bo nadaljevalo branje listin. 12. marca pa bo sodišče bralo listine iz sodnega spisa obtoženega dr. Michaela Stephana, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi napeljevanja k umoru dr. Janeza Plavca s Kemijskega inštituta.

Sodnik Radonjić sledi jasnim napotkom vrhovnega sodišča
Ko smo navzoči v dvorani mislili (od novinarjev je sojenje do konca spremljala le avtorica članka, ki ga berete), da je današnji narok končan, pa se je tako na strani tožilstva kot na strani obrambe odprla polemika glede ponovne rekonstrukcije vožnje s kolesom ter s tem povezanega preverjanja alibija.

V sodbi vrhovnega sodišča je med drugim zapisano, da bo moralo v ponovljenem postopku sodišče z izvedbo predlaganih dokazov razčistiti predvsem s strani obrambe ponujeno možnost popolnega alibija oziroma ugotoviti, ali je sploh obstajala teoretična (fizikalna) možnost, da bi obsojenec prispel na kraj dejanja v času, ki mu je bil na voljo od odhoda hčere na fitnes.

Prav tako bo moralo sodišče upoštevati tudi čas priprave na vožnjo s kolesom, to je, da se je dr. Novič moral pred tem preobleči, preobuti, najti orožje, zvleči kolo iz kleti … 5 minut in 30 sekund bo imela na voljo oseba, ki bo po telesni konstituciji podobna dr. Noviču, da se bo preoblekla, preobula, odšla iz stanovanja v klet po kolo … ter po najbližji možni poti iz Žaucerjeve prekolesariti pot do Via Bone. In to po poti, ki ni pokrita s kamerami, saj na nobenem posnetku v kritičnem času pred umorom ni bilo videti kolesarja oziroma dr. Noviča.

Omenjeno najkrajšo možno pot, ki ni pokrita s kamerami, mora sodnik še ugotoviti, saj zadnja rekonstrukcija, ki jo je odredila še sodnica Špela Koleta, tega ni upoštevala.

Izrek sodbe že konec aprila
Sodnik Radonjić, ki sledi jasnim napotkom vrhovnega sodišča in ki se zaveda, kaj pomeni načelo “in dubio pro reo”, je za rekonstrukcijo določil datum 15. marec, ob tem pa pripomnil, da mu je sicer varianta s kolesom onkraj pameti. Zato je odločil, da bodo rekonstrukcijo vožnje do kraja umora opravili tako z avtomobilom kot s kolesom.

Radonjić je tudi danes izrazil upanje, da bo lahko konec aprila letos izrekel sodbo v tej zadevi. Ker pričakuje pritožbe, želi zagotoviti čas še za odločanje višjega oziroma vrhovnega sodišča. Zadeva zastara dve leti po razveljavitvi prve sodbe na vrhovnem sodišču, torej septembra 2020.

Petra Janša, Demokracija