fbpx

Sojenje Milku Noviču: Sodišče bo postavilo izvedenca iz tujine

Foto: STA

Okrožno sodišče je napovedalo, da bo zaradi nasprotujočih si izvedeniških mnenj zaslišalo izvedenca za forenzično znanost iz Nemčije. 

V nadaljevanju sojenja Milku Noviču, ki ga obtožnica bremeni umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, je sodišče stranke seznanilo z listinami, ki so bile priložene v spisu. Poleg tega je sodnica Špela Koleta napovedala, da je za novo izvedeniško mnenje zaprosila nemški inštitut za forenziko v Wiesbadnu. Povedala je še, da bo to strokovnjak za balistiko in GSR delce.

Delci na rokah in plašču s strelišča
Policisti so na Noviču in njegovi jakni našli strelske delce, ki imajo enako kemijsko sestavo kot delci iz tulca, najdenega na kraju kaznivega dejanja. Novič je pojasnil, da se je z delci kontaminiral na strelišču, kamor je zahajal pred umorom. In ker si pozimi roke maže s kremo, je tako najbrž nekaj delcev s kontaminirane jakne dobil na roke, preden so mu odvzeli vzorec.

V NFL dvomijo v to razlago, saj da delci smodnika hitro odpadajo. NFL je opozoril tudi na enako kemijsko sestavo delcev, najdenih na Noviču, in tistih iz tulca dokaj redkega streliva. Obe sledi sestavljajo štirje enaki kemijski elementi; antimon, barij, kositer in svinec.

Delci imajo različna kemijska razmerja in  obliko
Miran Čeh, kemik z Inštituta Jožef Stefan, ki je strokovno mnenje pripravil na prošnjo obrambe, pa je prepričan, da se je Novič z delci kontaminiral na strelišču, saj da majhni strelski delci na obleki ostanejo praktično za vedno. Čeh je opozoril tudi, da imajo delci, najdeni pri Noviču, in tisti iz tulca, različna razmerja kemijske sestave.

Prav tako NFL v svojem mnenju ne ponuja spektra sestave delcev, iz katerega bi bilo razvidno, ali so v analiziranem vzorcu morda prisotni še kateri drugi elementi, je opozoril Čeh. Mnenje NFL je kritiziral tudi hrvaški zasebni balistični izvedenec Vojin Maštruko, ker iz njega ni razvidna oblika delcev.

Kdo se je pripeljal s kolesom?
Hkrati bo sodnica nemški inštitut zaprosila, ali je možno izboljšati posnetek s parkirišča, kjer se je zgodil napad, in s katerega je razvidno, da se je tja pripeljal kolesar. Ni pa razvidno, za koga gre. Tožilstvo namreč predvideva, da bi se Novič na kraj dogodka lahko pripeljal tudi s kolesom.

Nadaljevanje sojenja bo 24. februarja.

M. P., STA