fbpx

Sojenje proti nekdanjim članom uprave NLB se bliža koncu

Obsojena trojica iz NLB: Vičič, Veselinović in Narat (Foto: STA)

Sojenje nekdanjim članom uprave NLB – nekdanjemu predsedniku Drašku Veselinoviču in nekdanjima članoma uprave Mateju Naratu in Miranu Vičiču – zaradi kredita Simoni Dimic za nakup in obnovo hiše v Murglah počasi prehaja v sklepno fazo. Danes je bila zaslišana nekdanja Naratova tajnica, za začetek junija pa je predvideno še eno zaslišanje.

Zaslišanje nekdanje bančnikove tajnice Nataše Lenart je predlagala Naratova obramba, Lenartova pa je pojasnila, kako je Narat podpisoval kreditne pogodbe. Te so običajno podpisovali trije člani uprave, za največje posle pa tudi cela uprava.

V obdobju danega posojila se je Narat po njenih besedah pripravljal na izdajo evroobveznic, veliko je tudi potoval. Kot zadnji podpisnik naj bi zato podpisal vse sklepe, če sta bila na njih že dva podpisa članov uprave, je pojasnila Lenartova.

Hiter in intenziven?
Na vprašanje tožilca Luke Moljka, kakšen je bil Naratov odnos do dela, je njegova nekdanja tajnica dejala, da je bil hiter, intenziven in da je dajal tudi zelo podrobna navodila. Sodišče se je na predlog tožilca seznanilo tudi z listinsko dokumentacijo NLB, v kateri je banka navedla, da se oba kredita redno odplačujeta. Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s partnerjem leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, in sicer vsak v višini 335.000 evrov.

Tožilec je prepričan, da so nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave NLB sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za več tisoč evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.

Vpleten tudi nekdanji vrh Vegrada
Zaradi obnove hiše nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Romana Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so očitke zanikali.

M. P., STA