fbpx

Sojenje v zadevi Niš se nadaljuje, Janković na sodišče ni prišel

(Foto: Bobo)

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje v zadevi Niš, v kateri je med soobtoženimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki pa na sodišče ni prišel.

Zaslišanji sta bili opravljeni izven glavne obravnave, saj na današnji narok ni prišla tudi ena od porotnic. Nekdanji direktor Factor leasinga Boris Miklavčič je na sodišču odgovarjal na vprašanja o poslovanju Mercatorja in Factor leasinga s ciprsko družbo Facim, ki je sodelovala pri spremembah gradbenega dovoljenja za Mercatorjev trgovski center v Nišu. Pojasnil je, da v teh poslih ni sodeloval, zato o njih ne ve veliko povedati, poroča nacionalna televizija.

Podobno je izpovedal tudi Stanko Glavan iz Factor leasinga, ki je bil eden izmed družbenikov v ciprskem Facimu. Pojasnjeval je posel izgradnje stanovanjskega naselja Dolsko 1, pri katerem je sodeloval Factor Leasing, del prostorov v njem pa je kupil Mercator. Družba Facim se je po njegovih besedah ukvarjala s trgovskimi posli, preko nje pa so se industrijski izdelki iz Slovenije izvažali v Evropo.

Sodni proces temelji na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko je “najboljšega soseda” vodil Janković. V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Facim, ki ga je zastopal Milevoj, neupravičeno porabilo 20 tisoč evrov za stroške in še dodatnih 80 tisoč evrov za spremembo gradbenega dovoljenja.

Zoran Janković, Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj so na predobravnavnih narokih zavrnili krivdo za očitana kazniva dejanja, medtem ko je bil iz postopka zaradi zdravstvenih težav izločen nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek.

 

J. F.