fbpx

Napadi ilegalnih migrantov se nadaljujejo: Iračan z nožem napadel taksista in policista! Bosta Poklukar in Šarec prenehala lagati o varnosti in bosta prevzela odgovornost?!

Šarec in Poklukar že sedaj ne obvladujeta migrantske situacije, z novim in še večjim migrantskim valom pa bo sistem ob trenutnih ukrepih povsem odpovedal. (Foto: STA)

Ponovno smo bili priča predrznemu in nasilnemu napadu s strani ilegalnega migranta, na novogoriškem območju je namreč v nedeljo popoldne porezal taksista, nato pa je z nožem stekel še proti policistoma, ki pa sta ga ustavila šele s strelom v noge. To še zdaleč ni prvi incident z ilegalci, ki je vključeval nasilje, priča smo že bili ugrabitvi 79-letnika, nedavno pa so lovcu ukradli pet pušk. Glede na to, da vlada ni sposobna zavarovati meje, sosednje države pa nas zaradi njene nekompetentnosti obdajajo z novo železno zaveso, je skrajni čas, da premier Šarec prevzame odgovornost in odstopi!

Novogoriški policisti so bili v nedeljo popoldne ob 17.30 obveščeni, da ob cesti leži okrvavljen moški, ki je potreboval pomoč. Na kraju je bilo ugotovljeno, da gre za taksista, ki je krvavel po vratu, kot navaja STA, pa je pojasnil, da ga je napadel tujec, ki je sedel v taksiju. Policista sta pristopila do vozila in moškega v angleškem jeziku pozvala, naj izstopi in se uleže na tla, zaradi nevarnosti pa sta postopek varovala s pištolo.

Napadalec je bil ilegalni migrant iz Iraka
Napadalec ni upošteval navodil in je policistoma grozil z nožem, zato sta najprej izstrelila opozorilni strel, ker se niti na to ni odzval, pa sta ga morala ustreliti v nogo. Potem sta mu nož odvzela, izkazalo pa se je, da gre za nelegalnega migranta iz Iraka. Po dogodku je bil odpeljan v šempetrsko bolnišnico, kjer ostaja v zdravniški oskrbi pod policijskim nadzorom, pomoč pa je potreboval tudi policist, ki je bil v postopku lažje poškodovan. O dogodku sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in dežurna okrožna državna tožilka, postopek pa bo zaradi uporabe prisilnega sredstva dodatno preverila tudi komisija.

Migranti v Sloveniji, fotografija je simbolična. (Vir: epa)

Če bi bila meja zavarovana, bi se dogodku lahko izognili
Najbolj žalostno pri tem dogodku je, da bi se mu zlahka izognili, če bi bila meja zavarovana. Znano je namreč, da so ilegalni migranti pripravljeni storiti vse, da bi prišli do cilja, in ni prvič, da so pri tem uporabili nasilje. Le dva meseca nazaj je Slovenijo šokirala ugrabitev Belokranjca, 79-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca, ki so ga ugrabili štirje ilegalci. Zvezali so mu roke in noge, ga spravili v prtljažnik in ga kar 6 ur prevažali po Sloveniji. Izpustili so ga šele 7 kilometrov pred mejo z Italijo. Vmes so se celo ustavili na bencinski črpalki, celo pot pa jih ni ustavila nobena policijska patrulja.

Pred nekaj manj kot dvema tednoma so na območju Policijske uprave Koper neznanci vdrli v hišo nekega lovca, od koder so odnesli pet pušk, med njimi tudi ostrostrelsko puško. Prav tako naj bi odnesli tudi pištolo in 200 nabojev; očividci so pri tem videli, kako so v hišo vdrli nelegalni migranti, a je nato policija to zanikala.

Slika je simbolična. (Foto: XianHua/STA)

Prav tako migranti povzročajo veliko premoženjsko škodo prebivalcem ob meji, vsakodnevno namreč vlamljajo v lovske koče, lope in nenaseljene stavbe, v nekatere tudi po večkrat. Teh vlomov policija ne more preprečiti in tudi praviloma ne more najti storilcev. To pa pomeni, da je lastnikom njihova lastnina trajno uničena in je ne morejo uporabljati. Podobno je tudi v kmetijstvu. Migranti za svoje poti uporabljajo tudi bližnjice preko njiv, poteptajo pridelek in s tem povzročajo kmetom škodo. Na svoji poti tudi poškodujejo ograje na pašnikih, dodatna škoda pri tem pa je tudi v zvezi z živino, ki zaradi poškodovane ograje zapusti pašnik in popase njive ali pa se izgubi. Tudi v tem primeru policija ne more preprečiti škode, kmetje pa imajo problem pri uporabi svoje lastnine.

Foto: Občina Ilirska Bistrica

Zaradi nekompetentnosti vlade nas Avstrija in Italija izrivata iz schengenskega prostora, v BiH na pot čaka tisoče migrantov
V prvih petih mesecih letošnjega leta je že kar 1.515 posameznikov zaprosilo za azil, od tega največ Alžircev in Maročanov. Pri tem velja poudariti, da je bil v prvih petih mesecih azil odobren le 38 posameznikom. A pri tem gre za načrtne zlorabe azilnih postopkov, kot smo že poročali, je iz lanskih podatkov razvidno, da kmalu po tem, ko zaprosijo za azil, migranti preprosto izginejo, po vsej verjetnosti pot nadaljujejo naprej proti Zahodu. Avstrija tako že dalj časa izvaja poostren nadzor na svoji meji, prav tako je italijanski notranji minister Matteo Salvini že napovedal postavitev ograje na meji, če skupne slovensko-italijanske skupne patrulje na meji ne bodo učinkovite. Znano je namreč, da so v Bosni in Hercegovini taborišča polna ilegalcev in da več tisoč za boj sposobnih moških čaka na prvo priložnost, da prebije bosansko-hrvaško mejo in pot nadaljuje naprej.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Policija je pod Poklukarjevim vodstvom v razsulu, primanjkuje kadrov, zaposlujejo pa po strankarski pripadnosti
Poročali smo tudi že, da je policija pod vodstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja popolnoma v razsulu. Policistov je premalo in so povsem izgoreli. Na razpise za nove nadzornike državne meje je izredno malo prijav. Policija je kadrovsko podhranjena, primanjkuje ji vsaj 30 odstotkov kadrov, hkrati pa na ministrstvu zaposlujejo neustrezne ljudi po strankarski pripadnosti. Policisti podpore na terenu ne čutijo, najmanj, kar mora narediti vlada, pa je, da zaustavi negativen kadrovski trend v policiji. Mag. Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, je pred časom o tem dejal: “Policistov ni niti za opravljanje rednih nalog.” V sindikatu opozarjajo, da so policisti preobremenjeni, sodelovanje v mešanih patruljah z vojaki na meji pa so označili za Sizifovo delo, saj vojaki dela ne morejo opravljati samostojno. Glede na to, da predsednik vlade Marjan Šarec ne glede na dobesedno izredne razmere, ki smo jim priča, še ni zamenjal Poklukarja, bi bil skrajni čas, da odgovornost prevzame sam in odstopi!

Foto: STA

Rok Krajnc