Sosednje države zapirajo svoje meje ilegalnim migrantom, ti pa vedno v večjem številu nad nas! V zadnjem vikendu skoraj 600 nezakonitih prehodov državne meje

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Avstrija je že zaprla svoje meje za ilegalne migrante, sledila ji je Italija, ki se prav tako zaveda resnosti migrantskega vala. Slovenija pa po navodilih Golobove vlade celo vabi – in sicer s podiranjem žičnate ograje. Prav tako vodilni vladni funkcionarji javno podpirajo ilegalne migracije in se ne zavedajo varnostnih problemov, ki jih prinašajo. V zadnjem vikendu so policisti na območju Policijskih uprav Koper, Maribor in Novo mesto skupno obravnavali skoraj 600 nezakonitih prehodov državne meje. Največ jih je bilo iz Indije, Pakistana in Burundija.

Iz PU Koper so sporočili, da so v zadnjem vikendu obravnavali 442 nezakonitih prehodov državne meje, PU Maribor 9 in PU Novo mesto 147 nezakonitih prehodov državne meje. Iz tedna v teden se število nelegalnih migracij povišuje, še nekaj dni nazaj je bila številka skoraj za sto nižja.

Skupno kar 598 nezakonitih prehodov državne meje
PU Maribor je sporočila, da je na območju PP Podlehnik v zadnjem vikendu obravnavala pet državljanov Indije, na območju PP Ormož pa štiri državljane Afganistana, vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje so na območju PP Brežice (Velika Dolina, Loče, Rigonce, Brezje, Ponikve, Mostec,  Brežice,  Obrežje,  Nova  vas) skupno obravnavali 147 nezakonitih prehodov meje, od tega so izsledili in prijeli 30 državljanov Indije, 27 državljanov Pakistana, 26 državljanov Burundija, 23 državljanov Rusije, 17 državljanov Afganistana, sedem državljanov Konga, dva državljana Bangladeša,  dva  državljana  Kosova  in  državljana Gambije. Na območju PP Krško (Kostanjevica  na  Krki)  so  prijeli devet državljanov Rusije in na območju Metlike enega državljana Rusije. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni. Policisti iz PU Novo mesto so med opravljanjem mejne kontrole v prirejenem prostoru odkrili dva državljana Iraka, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Vozniku in potniku, ki  sta tujcema nudila pomoč pri poskusu izmika, so odvzeli prostost in ju pridržali ter jima zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Prizor iz leta 2015 v Sloveniji (Foto: iStock)

Policisti na območju PU Koper so skupno obravnavali 442 nedovoljenih prehodov državne meje. V petek so obravnavali 233 oseb, v soboto 102 osebi, v nedeljo pa 107 oseb.

Italija in Avstrija zaprli meje migrantom, Golobova vlada jih vabi
Ne samo zaradi celotne evropske migrantske politike, ki še kar ni uredila migrantske krize, z odstranjevanjem žičnate ograje na naši južni meji je tudi Golobova vlada dala signal, da lahko k nam kdorkoli svobodno vstopa, zdaj, ko je Italija zaprla vrata svoje države zanje, je le še vprašanje dni, kdaj bo k nam zaneslo še dodatni val ilegalnih migrantov. Tudi Avstrija je že zaprla svoje meje. V medijih beremo, da policija, tudi italijanska, tu pa tam uspe ujeti kakega tihotapca. Spomnimo, da je še nekaj dni nazaj tudi Poljska začela graditi ograjo zaradi ilegalnih migrantov.

Število migrantov strmo narašča
Glede na visoko število prosilcev za azil migrantov, ki pridejo na naše ozemlje, se morda marsikdo sprašuje, zakaj za azil ne prosijo v kateri drugi državi, in zdi se, da je zaradi naše vladne politike to najbolj poenostavljeno ravno pri nas. Po podatkih policije je bilo v prvih devetih mesecih tega leta obravnavanih 14.981 prošenj za mednarodno zaščito. Število je večje za 330,2 odstotka od primerljivega lanskega obdobja, ko je bilo evidentiranih 3482 prošenj. Z začetkom postopka jih vnesejo v za to vzpostavljen sistem EU. Nekdanji notranji minister Aleš Hojs je za Demokracijo pojasnil, da, če bi  se dosledno izvajala dublinska uredba, bi vsakega, ki je evidentiran v tem sistemu, katerakoli evropska država lahko takoj vrnila v državo, v kateri se je prvotno prijavil, torej v Slovenijo. Dejstvo pa je, da bo preteklih izračunih vsak migrant našo državo mesečno stane približno 1.900 evrov bruto, kar je precej več od marsikaterega državljana, tudi upokojenca.

Ana Horvat