fbpx

Srhljivo: V Mariboru dva študenta tragično končala v Dravi, še 23 oseb pogrešajo

Foto: A. D.

V študentskih naseljih v Mariboru je čutiti mešanico žalosti, nemoči in strahu. V Dravi so našli truplo nedavno pogrešanega študenta Petra Aplinca, ob čemer se porajajo številna ugibanja o vzrokih njegove smrti. Na plano pa prihajajo tudi spomini na podobno zgodbo Klemna Lenka, ki je Maribor pretresla v začetku letošnjega leta.

Peter Aplinc (21 let) iz Lampreč na Koroškem je bil nazadnje viden pri lokalu Trust v noči s srede na četrtek okrog 2. ure zjutraj, potem pa je izginil neznano kam. Ko se naslednji dan ni pojavil v študentskem domu, kjer je stanoval, niti na fakulteti, kjer bi moral imeti vaje, so prijatelji o tem obvestili policijo.

Foto: PU Maribor

Foto: PU Maribor

Petrov znanec, ki je bil tisto noč v lokalu, nam je povedal, da naj bi Peter le pozdravil svoje znance, česa drugega sumljivega pa ni bilo videti. “V lokalu sicer ni bilo veliko ljudi, zato je izginotje toliko bolj čudno,” pravi Petrov znanec. Na običajen študentski torek je v lokalu Trust velika gneča in se pogosteje zgodi, da kdo odide po svoje in se loči od družbe. “Šel je na cigaret in se ni vrnil,” še dodaja.

Po podatkih PU Maribor je na območju mariborske policijske uprave trenutno pogrešanih 23 oseb.

 

Žalosten zaključek iskalne akcije
Začela se je obsežna iskalna akcija, v kateri so sodelovali policisti, gasilci, potapljači, tudi prijatelji in družina. Policisti so nemudoma začeli preiskovati oba bregova reke Drave in bližino nabrežja od Koblarjevega zaliva do Melja. Njegovo truplo so dan za tem našli v strugi reke Drave, blizu Studenške brvi.

Miran Šadl s Policijske uprave Maribor pravi: “V dosedanji preiskavi smrti Petra Aplinca niso bili ugotovljeni nobeni elementi ali sumi storitve kakšnega kaznivega dejanja. Še vedno čakamo na izsledke in ugotovitve sanitarne obdukcije, zato primera še ne moremo zaključiti.”

Morda vas zanima tudi: Raziskava: Nova Slovenija z izjemnim naskokom praktično ob boku Židanovi SD

Klemen Lenko – podobna tragična zgodba pred manj kot enim letom

Foto: PU Maribor

Foto: PU Maribor

Pred slabim letom dni je na podoben način končal študent Klemen Lenko (20 let) iz Mežice na Koroškem. Klemen je bil pogrešan od 4. decembra 2014, njegovo truplo so našli 3. januarja letos, prav tako v reki Dravi. Tudi za ta primer so policisti po intenzivni kriminalistični preiskavi zaključili, da “ne morejo potrditi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje,” pojasnjuje Šadl. Na družabnih omrežjih, kjer so prijatelji in sokrajani o Klemnu zbirali informacije kar mesec dni, so se začeli porajati mnogi dvomi o vzrokih njegovega tragičnega konca.

Podobno kot Petra so tudi Klemna nazadnje videli v bližini lokala Trust, okrepčevalnice s hitro hrano, nato pa naj bi se s tremi moškimi napotil v Štuk, študentski prireditveni center. Treh moških, s katerimi se je Klemen odpravil, ni poznal nihče, varnostne kamere v bližini Štuka pa niso posnele ničesar.

Za komentar smo zaprosili tudi v gostinskem lokalu Trust, ki je v obeh primerih v policijskem poročilu naveden kot zadnje mesto, kjer sta bila študenta opažena pred izginotjem. “Zadeve ne moremo komentirati, saj za komentar nismo pristojni. Lahko povem le, da s policijo sodelujemo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo,” odgovarja Darko Šerbinek, direktor podjetja.

Na vprašanje, koliko trupel je bilo v zadnjih letih najdenih v reki Dravi, na PU Maribor odgovarjajo, da o tem ne vodijo posebne evidence.

Izginotja so pogostejša proti koncu šolskega leta in poleti
O vzrokih, ki bi lahko botrovali skrivnostnim izginotjem in smrtim, na PU Maribor odgovarjajo: “Pogrešanja se praviloma gostijo proti koncu šolskega leta in predvsem v poletnih mesecih. Trenutno ne beležimo toliko pogrešanj, da bi na osnovi tega lahko postavili enoznačni odgovor o vzroku.”

Kako razložiti podobnosti?
Vzrok za tragedijo, ki ni osamljen primer pogrešanih študentov ali tragičnih koncev v reki Dravi, ostaja neznan. V obeh primerih gre za mlada študenta, ki naj bi po nekaterih podatkih prebivala tudi v istem študentskem domu. Oba sta doma s Koroške, kraja Lampreče in Mežica sta med seboj oddaljena slabih 9 kilometrov. Oba sta bila nazadnje videna pri lokalu Trust, oba sredi študentske zabave. V primeru Klemna Lenka niso odkrili znakov nasilja – po trenutnih informacijah velja enako za primer Petra Aplinca.

Med Mariborčani številna ugibanja
V Mariboru se med študenti in domačini porajajo nešteta vprašanja o tem, ali so podobnosti med primeroma zgolj naključne ali je morda vzrok tragičnih smrti kje drugje. Nanašajo se predvsem na skope informacije policijskih poročil – tisti, ki so poznali oba preminula študenta, pravijo, da ne verjamejo v možnost samomora. Katere opcije ostanejo? Kaj se je v resnici zgodilo in zakaj sta tragično pristala v Dravi, zaenkrat ostaja nepojasnjeno.

Anja Dangubič