Srhljivo: V Mariboru dva študenta tragično končala v Dravi, še 23 oseb pogrešajo

Foto: A. D.

V študentskih naseljih v Mariboru je čutiti mešanico žalosti, nemoči in strahu. V Dravi so našli truplo nedavno pogrešanega študenta Petra Aplinca, ob čemer se porajajo številna ugibanja o vzrokih njegove smrti. Na plano pa prihajajo tudi spomini na podobno zgodbo Klemna Lenka, ki je Maribor pretresla v začetku letošnjega leta.

Peter Aplinc (21 let) iz Lampreč na Koroškem je bil nazadnje viden pri lokalu Trust v noči s srede na četrtek okrog 2. ure zjutraj, potem pa je izginil neznano kam. Ko se naslednji dan ni pojavil v študentskem domu, kjer je stanoval, niti na fakulteti, kjer bi moral imeti vaje, so prijatelji o tem obvestili policijo.

Foto: PU Maribor

Foto: PU Maribor

Petrov znanec, ki je bil tisto noč v lokalu, nam je povedal, da naj bi Peter le pozdravil svoje znance, česa drugega sumljivega pa ni bilo videti. “V lokalu sicer ni bilo veliko ljudi, zato je izginotje toliko bolj čudno,” pravi Petrov znanec. Na običajen študentski torek je v lokalu Trust velika gneča in se pogosteje zgodi, da kdo odide po svoje in se loči od družbe. “Šel je na cigaret in se ni vrnil,” še dodaja.

Po podatkih PU Maribor je na območju mariborske policijske uprave trenutno pogrešanih 23 oseb.

 

Žalosten zaključek iskalne akcije
Začela se je obsežna iskalna akcija, v kateri so sodelovali policisti, gasilci, potapljači, tudi prijatelji in družina. Policisti so nemudoma začeli preiskovati oba bregova reke Drave in bližino nabrežja od Koblarjevega zaliva do Melja. Njegovo truplo so dan za tem našli v strugi reke Drave, blizu Studenške brvi.

Miran Šadl s Policijske uprave Maribor pravi: “V dosedanji preiskavi smrti Petra Aplinca niso bili ugotovljeni nobeni elementi ali sumi storitve kakšnega kaznivega dejanja. Še vedno čakamo na izsledke in ugotovitve sanitarne obdukcije, zato primera še ne moremo zaključiti.”

Morda vas zanima tudi: Raziskava: Nova Slovenija z izjemnim naskokom praktično ob boku Židanovi SD

Klemen Lenko – podobna tragična zgodba pred manj kot enim letom

Foto: PU Maribor

Foto: PU Maribor

Pred slabim letom dni je na podoben način končal študent Klemen Lenko (20 let) iz Mežice na Koroškem. Klemen je bil pogrešan od 4. decembra 2014, njegovo truplo so našli 3. januarja letos, prav tako v reki Dravi. Tudi za ta primer so policisti po intenzivni kriminalistični preiskavi zaključili, da “ne morejo potrditi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje,” pojasnjuje Šadl. Na družabnih omrežjih, kjer so prijatelji in sokrajani o Klemnu zbirali informacije kar mesec dni, so se začeli porajati mnogi dvomi o vzrokih njegovega tragičnega konca.

Podobno kot Petra so tudi Klemna nazadnje videli v bližini lokala Trust, okrepčevalnice s hitro hrano, nato pa naj bi se s tremi moškimi napotil v Štuk, študentski prireditveni center. Treh moških, s katerimi se je Klemen odpravil, ni poznal nihče, varnostne kamere v bližini Štuka pa niso posnele ničesar.

Za komentar smo zaprosili tudi v gostinskem lokalu Trust, ki je v obeh primerih v policijskem poročilu naveden kot zadnje mesto, kjer sta bila študenta opažena pred izginotjem. “Zadeve ne moremo komentirati, saj za komentar nismo pristojni. Lahko povem le, da s policijo sodelujemo, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo,” odgovarja Darko Šerbinek, direktor podjetja.

Na vprašanje, koliko trupel je bilo v zadnjih letih najdenih v reki Dravi, na PU Maribor odgovarjajo, da o tem ne vodijo posebne evidence.

Izginotja so pogostejša proti koncu šolskega leta in poleti
O vzrokih, ki bi lahko botrovali skrivnostnim izginotjem in smrtim, na PU Maribor odgovarjajo: “Pogrešanja se praviloma gostijo proti koncu šolskega leta in predvsem v poletnih mesecih. Trenutno ne beležimo toliko pogrešanj, da bi na osnovi tega lahko postavili enoznačni odgovor o vzroku.”

Kako razložiti podobnosti?
Vzrok za tragedijo, ki ni osamljen primer pogrešanih študentov ali tragičnih koncev v reki Dravi, ostaja neznan. V obeh primerih gre za mlada študenta, ki naj bi po nekaterih podatkih prebivala tudi v istem študentskem domu. Oba sta doma s Koroške, kraja Lampreče in Mežica sta med seboj oddaljena slabih 9 kilometrov. Oba sta bila nazadnje videna pri lokalu Trust, oba sredi študentske zabave. V primeru Klemna Lenka niso odkrili znakov nasilja – po trenutnih informacijah velja enako za primer Petra Aplinca.

Med Mariborčani številna ugibanja
V Mariboru se med študenti in domačini porajajo nešteta vprašanja o tem, ali so podobnosti med primeroma zgolj naključne ali je morda vzrok tragičnih smrti kje drugje. Nanašajo se predvsem na skope informacije policijskih poročil – tisti, ki so poznali oba preminula študenta, pravijo, da ne verjamejo v možnost samomora. Katere opcije ostanejo? Kaj se je v resnici zgodilo in zakaj sta tragično pristala v Dravi, zaenkrat ostaja nepojasnjeno.

Anja Dangubič

 • plamen100

  “Na vprašanje, koliko trupel je bilo v zadnjih letih najdenih v reki Dravi, na PU Maribor odgovarjajo, da o tem ne vodijo posebne evidence”. Ja kaj pa lažejo???? Sigurno vodijo dogodke kamor spadajo tudi te utopitve, valjda jih ne obravnavajo pod prekrške, kazniva dejanja ali prometne nesreče? In če pri plačilnem nalogu izpolnijo mali milion podatkov namenjenih bog ve komu (kao za statistiko) od vozniškega staža do lokacije prekrška, menda potem pri najdenem utopljencu tudi vnesejo lokacijo najdbe trupla?? Tu vendarle gre za človeka in ne nekakšen brezvezni prekršek, kjer poberejo kopico nepotrebnih podatkov zaradi česar ljudje čakajo po 15-20 min da dobijo plačilni nalog! To skrivanje podatkov pred javnostjo ima že svoj namen, samo kakšen? No preiskovalni novinarji, na delo da izvemo!

 • Peter

  23 pogrešanih? Nekam veliko se mi zdi to.

 • dež

  Ko sem prebral naslov sem razumel, da se je na Dravi potopilo plovilo in 23 utopljencev še niso našli. Tale prispevek je precej rumeno obarvan.

  • Peter

   Se strinjam, Tudi meni je to najprej prišlo na misel.

 • epson mlacni
 • 1xy

  ne verjamem, da se policija sploh poglablja v smer, da bi lahko bila vpletena kakšna 3. oseba, čeprav so zadeve na videz zelo sumljive…….
  dandanes mladina uporablja elektronske komunikacije tako preko spleta kot preko mobilnih kanalov, zanimivo bi bilo vedet ali so kaj preverjali v to smer, ali slučajno obstajajo naveze oz. kontakti z istimi osebami……
  sicer pa ne gre za območje, ki bi predstavljajo kakršnekoli ovire, da se zadeva ne bi dala nadzorovat……oba tragično preminula študenta so našli na območju razlike cca 500 m, če je lahko pod kamerami 1/2 Maribora, naj še postavijo nadzorne kamere v to območje, ki je v večernih urah osamljen kraj, čeprav dejansko v samem centru mesta……..
  a so naša življenja in življenja naših bližnjih res tako malo vredna???…ni prijeten občutek ko prebiraš takšne zgodbe, še manj prijetno je, ko poslušaš izjave naše policije, ki zadeve sploh ne obravnava kot bi morala…….

  • SouthCentralEU

   V primeru Globala v Ljubljani kamere tudi niso nic posnele (beri: policija posnetkov nikoli ni hotela zavarovat) pa so tam mesece in mesece brutalno pretepali ljudi, da je spodaj resevalec kar dezural
   za vogalom. Policija je ves cas aktivno scitila mafijo vse dokler niso Camernika ubili in je bil pritisk javnosti prevelik.

 • dr Janez Sveti

  S tabloidnimi naslovi in zmedenimi prispevki ste vse bolj podobni obrobnemu tabloidu, ki lovi klike !!
  Kaj pa če bi se šli resno novinarstvo,ter tako pridobili bralce in sledilce? Uredništvo?
  Dr Janez Sveti rezervni urednik

 • Borut Stari

  Prispevek ni vreden komentarja. Na način ko se igrate z bombastično nastavljenim naslovom postavljenim na zastarelo zadevo vam ni v čast. To počne časopizd Slovenske novice in v resne medije ne sodi.

  • Peter

   Res je. Kritike se vrstijo, napredka ni. Bo treba kaj narediti Nova24, da ne bodo krivi drugi, če bodo ljudje nehali klikati.

   • Borut Stari

    Portal Nove ne sme v nobenem primeru postati medijski pljuvalnik v katerem bodo klikali razni iztirjenci in zdravili svojo zafrustriranost. Za to početje je tudi v Sloveniji ogromno medijev, ki pohabljajo slovenske volivce v korist roparske opcije. Rezultat je kronična invalidnost slovenskie družbe in temu primerna žalostna kvaliteta življenja.

    • Peter

     No tudi to je kritika. Ki je bila že velikokrat povedana. Pa se še kar dogaja, da sem klikajo iztirjenci in zdravijo svoje frustracije.
     Admin, daj omeni malo te kritike na sestakih, no!

  • Ruggedplant

   Bombastični naslovi spadajo med čiste osnove novinarstva, ker je v poplavi novic v modernem svetu potrebno (kot v vseh drugih sferah) bralce sploh privabiti, da nanj kliknejo. Lahko da vas to nekatere moti, ampak to je bolj problem vas, ki ne razumete stroke, kot pa stroke, ki “ne razume vas”. Pa te obrambe ne pišem samo zato, ker gre za moj priljubljeni portal, ampak ker poznam osnove ovinarstva dovolj dobro, da ne pišem takšnih neumnosti. Odpri katerikoli svetovni informacijski medij in povsod boš našel ta vzorec, je torej nekaj narobe s svetom ali s tabo?

   • dr Janez Sveti

    Torej, če nekdo skoči v mrzlo Dravo moraš tudi ti.
    Tvoj patetičen poskus učenja komentatorjev je tvoje mnenje, ki pa pri meni ni padlo na plodna tla. Senzacionalizem ni resno novinarstvo. Seveda, tebe ki bereš samo takšne časopise to pritegne. Ti o “stroki” raje ne razlagaj, ker se smešiš.
    Dr Janez Sveti vesoljc

    • Ruggedplant

     Bi šlo raje z argumenti kot z diskreditacijo?

   • Borut Stari

    S svetom je že dolgo časa hudo narobe. S tem nočem reči, da z mano ni nič narobe le to, da imam svoje mnenje in če mi nekaj ni všeč to tudi povem. Ali si ti tudi med onimi 571 timi podpisniki peticije in učenec FDV. No če že nisi, si pa verjetno pisal za katero TOZD-vsko glasilo. Toliko o pisanju neumnosti.

    • Ruggedplant

     Nekaj je mnenje, drugo je znanje. In dokler prvo ni podprto z drugim, je kot prdec v vetru – popolnoma nerelevantno. Če se ti ob mojem pisanju rišejo asociacije z F571, potem pa imaš očitno hude luknje tudi v prepoznavanju političnih stavov, ne le v poznavanju jezika medijev.

     • Borut Stari

      Kovanec ima dve plati. Kakorkoli ga obrneš je še vedno kovanec. Najina razprava o novinarstvu, ki nekomu služi za poneumljanje in hranjenje frustracij je totalno neproduktivna in je čista zloraba časa. Toliko o tvojem pojmovanju novinarstva. Naša debata je za mene končana, govoril sem.

     • Borut Stari

      Prdec v vetru vsaj ne smrdi.

   • Aleš Dolinar

    S svetom, dragi komentator!

 • Ježek Teka Teka

  Policajčki nesposobni … če ni bilo storjeno nasilje je vse skupaj še bolj zaskrbljujoče … socialna komunistična vlada dobesedno sili mladež v samomore, pa to …

 • pokvarjeniSvet

  čudno koliko ljudi se je že ftopilo v mrzlem obdobju v Dravi.

 • Feriss.H

  Po celem svetu vsaka policija ima svoje posebne ENOTE za intervencije, obstajajo pa tudi “Osebno Posebne” SKUPINE ki za lastne ali naročniške interese šušmarijo po svoje. Vsak policaj to ve, tudi tisti ki z tem nimajo ali nočejo imeti nobenega opravka. Intenzitet takega policijskega “podjetništva” se seveda razlikuje od države do države, a nobena ni imuna na to dejavnost.

  V začetku devetdesetih sem slučajno imel priliko izvedeti, iz maximalno relevantnega vira, da Atenska policija na primer, nadzira trgovino “štofa” v njihovem delu Vzhodnega Sredozemlja. Spomnimo se akcij Slovenskih “specialcev” pri “prevzemu” cigaret, ali one že legendarne akcije v Avstriji in bog si ga vedi kaj vse nismo slišali.

  Ni za pozabiti da tudi Hollywood občasno prikaže take segmente, na osnovi resničnih dogodkov ali pa celo resnične. Serpico in Scarface, ta dva sta mi najprej padla na pamet.

  Kaj bi lahko bilo za temi izginotji, mladi, zdravi, lokal po noči, odhod nekam z “neznanimi” osebki. Dogodki kot po klasičnem skriptu za kakšno kriminalko. kako že gre tisto – Izgleda kot pingvin, hodi kot pingvin, govori kot pingvin, potem mora da je pingvin. Zadeva spora bi lahko bile kakšne “sladkarije” ali dolgovi ali … v ozadju pa “neznane” osebe, čigar “zasebnost” policija po nekem “kodeksu časti” spoštuje. Če je tako nekako, potem zagotovo bo “kodeks časti” spoštovan do kraja.

  Biti preveč zvedav, ali celo vedeti o nečem več, pogosto škodi zdravju. Osebno nimam pojma o ničemer, tole kar sem napisal so pravzaprav bile samo zmedene misli.

  • Bilderberg

   Si s tem mislil na Slivnika?

   • Feriss.H

    Slivnik? – “Kdo” je Slivnik? – “Nikoli” slišal…

 • čopkovseved

  Kot laik sklepam , da se v oklolici tega lokala, morda v njem ,prodaja kakšna nora droga. ali pa se obiskovalcem podtakne. Preprosto razmišljanje, katero pa upam, da pripelje agonijo staršev teh otrok h končnemu cilju, izvedeti, zakaj je otrok umrl. Me zanima, kaj so pokazale toksikološke analize umrlih, če sploh so bile izvedene. Sicer pa verjamem, da je tu nekaj hudo, hudo narobe, izgubiti otroka , po vsej verjetnosti dobrega plavalca v Dravi, ne to ni mogoče, v ozadju gre prav gotovo za nekaj več.

 • bojan

  Kaj pa če imate v MB serijskega morilca

 • MojeIme

  Nedavno sem na portalu enega od večjih medijev prebral, da naj bi se v onem koncu opazovalo ljudi in izbiralo tiste, ki so videti zdravi, brez škodljivih navad. Govorice o preprodaji organov …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!