fbpx

“Štale” pred bencinskim servisom v Ljubljani: Ilegalni migranti postajajo vse bolj predrzni!

Notranjost Petrolove prodajalne. Slika je simbolna. (Foto: slika Petrol za medijske objave)

“Medtem pa si mi ta dva migranta postavita direkt za mano. Zavohala sem ju- tako blizu sta bila. Obrnem se in prosim za varnostno razdaljo. Stopita korak nazaj. Pazi, mali mi nekaj sikne v arabščini,” je neprijetno izkušnjo z ilegalnimi migranti opisala slovenska državljanka na Petrolovi bencinski prodajalni v predelu Vič v Ljubljani. V družbi Petrol so potrdili primere, ki znajo biti za zaposlene neprijetni. “Zaposleni se seveda ne spuščajo v konflikte in imajo jasna navodila, kako reagirati. V primeru večjega incidenta ali ogroženosti imajo zaposleni možnost uporabe tipke “panik”, s katero prikličejo varnostnika ali policijo.

Uporabniki Petrolovih storitev opažajo, da se na bencinskih servisih na Tržaški cesti v Ljubljani predvsem v večernih urah zadržujejo ilegalni migranti, zaradi česar je na enem izmed njih prisoten varnostnik. Negativno izkušnjo je na spletnem omrežju Facebook z javnostjo delila ena izmed uporabnic: “Blagajničarka me pokliče na blagajno in mi reče da imajo take štale z migranti vsak večer in nimajo varnostnikov,” je zapisano v sporočilu.

V sporočilu se razkrije, da se težave z ilegalci, po besedah blagajničarke, dogajajo vsakodnevno in sicer v Petrolovih prodajalnah na Viču in Dolgem mostu. Glede na to, da se v bližini nahaja azilni dom v tem delu Ljubljane, bi lahko večino težav povzročali prebivalci le-tega stanovanjskega objekta.

Image

Ogročena državljanka opozarja, da gre za novo kruto realnost Slovenije in Evrope
V opisanem incidentu gre za še enega izmed mnogih incindentov ilegalnih migrantov, o katerih smo v našem mediju v preteklosti že poročali. Enako se zaveda avtor sporočila, ki je delil zgodbo anonimne slovenske državljanke pred javnostjo. “Vedno bolj pogosto se pojavlja, vedno več se bere o tem. Moj namen ni hujskanje, ampak opozarjanje na dogodke, ki bodo vedno bolj pogosti,” opozarjajo avtorji deljenega sporočila.

Celotno avtentično besedilo slovenske državljanke in njene nevšečne prigoda na Petrolovi prodajalni na Viču v Ljubljani. (Foto: družabna omrežja)

 

Odgovor PU Ljubljana:

O dogodku, ki ga opisujete do sedaj Policijska uprava Ljubljana ni bila obveščena. Na območju Policijske postaje Ljubljana Vič smo v tem mesecu obravnavali dve kršitvi javnega reda in dve kaznivi dejanji tatvine na bencinskih servisih, dogodki pa niso povezani z migranti.

Na območju mestne občine Ljubljana v letošnjem letu ne beležimo porasta kaznivih dejanj na bencinskih servisih. V primerjavi z lanskim letom je teh kaznivih dejanj za okoli 10% manj (letos smo jih do 20. 4. 2020 obravnavali 341, v enakem obdobju lani pa 382). Pripominjamo, da so to podatki za vse bencinske servise, policija pa ne vodi statistike glede narodnostne ali
verske pripadnosti posameznih storilcev.

Policija sodeluje z vsemi subjekti, kakor tudi pravnimi osebami pri skrbi za splošno varnost ljudi in premoženja in obravnava vse dogodke o katerih je obveščena. Med drugim pravnim subjektom svetujemo o preventivnih načinih, kako se v največji možni meri zavaruje premoženje in zagotovi varnost ljudi. Vse občane pozivamo, da ob kršitvah javnega reda ali sumih
kaznivih dejanj o tem takoj obvestijo policijo na št. 113.

Luka Perš