fbpx

Ste vedeli, da je titoistična banda ubila prvega zmagovalca Planice?

Foto: STA

Ta vikend je minil največji športni dogodek v Planici, ki je gostil najboljše smučarske skakalce na svetu, vendar pa mnogi ne vedo, da je prvega zmagovalca Planice Franca Palmeja leta 1946 s strelom v tilnik zahrbtno ubila titoistična milica.

Prav je, da v luči dogodkov v Planici izpostavimo tudi zločin povojnih titoističnih oblasti, ki so na zahrbten način ubile domoljuba Franca Palmeja. Palme je februarja 1934 zmagal otvoritveno skakalno tekmo na Bloudkovi velikanki, ki je štela za državno prvenstvo, hkrati pa je s svojima skokoma postavil prva državna rekorda skakalnice, ki sta štela 55 in 60 metrov.

Povojno časopisje poroča, kako se je Palme znašel sredi škandala, v katerem je izginilo nekaj sto tovornih avtomobilov, pred sodišče pa so postavili člane komisije DASPA, oddelka za državni promet, ki naj bi po komunistični plati zgodbe sprejemali vozila. Pri tem sodnem procesu je bilo zanimivo predvsem to, da so pred sodišče postavili zlasti “buržuje, ki so podpirali Osvobodilno fronto”.

V montiranih komunističnih procesih je življenje izgubilo mnogo nedolžnih ljudi
Ker so se komunistične oblasti želele čim prej otresti vseh ostankov protitotalitarnih članov OF, so zanje priredile montiran sodni proces ter nedolžne ljudi obsodile kot krivce za izginulo in poškodovano blago. Med obtoženci sta bila poleg Palmeja tudi ing. Šubic ter Stane Vidmar, nečak predsednika OF. Še pred sodno razpravo se je zgodilo nekaj za današnje čase nepojmljivega, saj naj bi Palmeja izločili zaradi domnevnega samomora v zaporu, vendar pa priče iz tedanjega časa povedo, da so ga na pokopališče v resnici pripeljali ustreljenega v tilnik, umorjen pa naj bi bil že pred obsodbo, saj preprosto ni želel molčati, kdo je dejansko kradel avtomobile.

 

C. Š.