Strelski pohod udbovca Gregoriča iz Izole, ki je ubil dva človeka in enega ranil, bomo državljani drago plačali!

Datum:

Policist, ki ga je v strelskem napadu v izolski bolnišnici avgusta 2016 hudo ranil nekdanji pripadnik udbe Darko Gregorič iz Svetega Antona, toži državo za odškodnino. Tri leta po napadu je še vedno na bolniški, odškodnina, ki jo je dobil od zavarovalnic, pa da ni pokrila celotne škode, ki jo je utrpel. Za zdaj so dosegli dogovor glede materialne škode, poročajo mediji.

V streljanju v izolski bolnišnici je nekdanji agent Službe državne varnosti Darko Gregorič 22. avgusta 2016 ubil urologa Guillerma Martinesa Bustamanteja in policista Iva Žnidaršiča. Nato je streljal še na dva policista izolske policijske postaje ter hudo ranil policista Ljuba Patricija Krajnca.

Iz zdravniških krogov smo v času umora prejeli podatek, da je bil umor zdravnika izveden profesionalno. Gregorič je zdravnika najprej ustrelil v prsi, ta je padel in se začel plaziti po tleh. Storilec je nato stopil za zdravnika in ga ustrelil še v tilnik. Laik, s psihičnimi problemi, ne bi mogel izvesti tako preciznega umora. Še vedno torej ni uradnih pojasnil policije, kje je Gregorič dobil orožje. Glede na to, da je bil storilec pripadnik Udbe lahko sklepamo, da je orožje prišlo iz ilegalnih udbovskih skladišč.

Država mu mora plačati več
Zavarovalnice, pri katerih ima ministrstvo za notranje zadeve zavarovano civilno odgovornost, so Krajncu že izplačale nekaj več kot 53 tisoč evrov odškodnine. Policist zdaj državo toži, ker je po njegovem prepričanju materialna in nematerialna škoda, ki jo je utrpel, večja od izplačanega zneska. Zato od svojega delodajalca terja poplačilo razlike, poročajo Primorske novice.

Darko Gregorič na seznamu sodelavcev Službe državne varnosti.

Minuli teden so z državo dosegli dogovor o poplačilu materialne škode za obdobje zadnjih treh let, za kar mu bo država plačala 16 tisoč evrov. Poleg tega bo odslej država mesečno plačevala tudi razliko v plači, ki bi jo prejemal, če ne bi bil na bolniški. Dogovor mora potrditi še vlada.

Dokaz iz mikrofilmov, da je bil Gregorič Darko sodelavec SDV.
Dokaz iz mikrofilmov, da je bil Gregorič Darko sodelavec SDV.

Niso pa se pogodili glede policistovega zahtevka za odškodnino zaradi nematerialne škode. Njegov odvetnik Franci Matoz vztraja, da mora država policistu plačati še 59 tisoč evrov odškodnine za telesne bolečine, strah, zmanjšano življenjsko aktivnost in skaženost. Sodišče čaka mnenje izvedencev medicinske stroke.

Policist pa od države terja tudi povračilo vseh stroškov, ki jih je imel s prevozi na preglede in ob zdraviliških zdravljenjih. Obravnava na delovnem sodišču se bo nadaljevala konec februarja, še poroča STA.

Rok Kranjc

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...