fbpx

Sumljiva smrt v UKC, kriminalisti ovadili dve zdravnici – ena pustila bolnika, da se zaduši?

Foto: Pixabay

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so zaključili preiskavo smrti bolnika na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Ovadili so dve zdravnici, ki naj bi ravnali v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Na podlagi objave dokumentov v medijih dne 20. 5. 2015, ki so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na Nevrološki kliniki, so kriminalisti pričeli zbirati obvestila zaradi suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so sporočili s PU Ljubljana.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bil bolnik na začetku meseca novembra 2014 sprejet na zdravljenje na Nevrološko kliniko, kjer pa je po nekaj dneh – po ugotovitvah kriminalistične preiskave zaradi ravnanj zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke – umrl.

Ovadbo podali na tožlistvo
Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti ter zoper dve zdravnici na Nevrološki kliniki podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Na ministrstvu za zdravje primera še ne želijo komentirati, ker je preiskava še v teku. Tudi Zdravniška zbornica Slovenije uradno ni seznanjena s kazenskimi ovadbami dveh zdravnic, sporočili pa so, da spremljajo dogajanja in postopke pravosodnih organov, ki so jim za zdaj dosegljivi le preko medijev. “Tožilec ZZS bo po uradni dolžnosti zaprosil Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani za posredovanje podatkov, potrebnih za morebitno uvedbo postopkov pri ZZS,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Je pa predsednik ZZS Andrej Možina med drugim opozoril na težke razmere, ki vladajo na nevrološki kliniki, posebej po tistem, ko je tam izbruhnil primer Radan. Zaposleni na kliniki so v neke vrste stiski, saj zaradi različnih sumničenj težko opravljajo svoje delo, je dejal. Prav tako se klinika srečuje s pomanjkanjem zdravnikov, je dodal.

V povezavi z ovadbo zdravnic pa spomnimo še na dokumente, ki so jih ob izbruhu afere Radan javnosti predstavili mediji. Ti dokumenti so med drugim razkrivali, da je ena izmed zdravnic običajno mirno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se bolnik duši. To naj bi počeli še dve njeni kolegici.

N. K., B. O.