fbpx

Neznanci barbarsko oskrunili spomenik izvensodno pobitih slovenskih fantov

Spomenik protipravno pobitim slovenskim fantom so neznanci oskrunili z rdečimi spreji in jih popisali s kljukastim križem. 

Bralec nam je poslal fotografijo oskrunjenega spominskega obeležja žrtvam izvensodnih pobojev, na lokaciji med Brnikom in Vodicami, ki so jih “justificirali” komunistični revolucionarji. Spomenik so nepridipravi v pobarvali in porisali z rdečim kljukastim križem.

Umorjeni slovenski fantje, ki počivajo na tem mestu, so bili po koncu vojne zaporniki v šentviških zaporih, vendar so jih je oblast izpustila, saj so bili spoznani za nedolžne. Med vračanjem iz zaporov proti domu pa so jih prestregli komunisti in jih neoborožene pobili na mestu, kejr sedaj stoji spomenik. V čast umrlim na njemu piše: “Ker nikomur nismo nič storili, bili smo oproščeni. Ko pot vodila nas domov je, pa tu bili smo umorjeni. Zdaj tu trave in drevesa poslednji naš dom so.”

Sprožili so največjo morijo v zgodovini
Dogodek se je zgodil ravno na dan obeležitve pakta Ribbentrop- Molotov- Pakta med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo. S tem paktom so oboji sprejeli zavezo o nenapadanju in se dogovorili o črti med geostrateškimi interesi Nemčije in Sovjetske zveze. Komunisti in nacisti ali bolje rečeno socialisti in nacional-socialisti, so bili pred Nemškim napadom na Sovjetsko zvezo najtesnejši zavezniki.

Vprašanja o morebitnih storilcih in obravnavi dogodka smo poslali tudi na policijsko upravo Kranj. Tam so nam sporočili, da so s primerom seznanjeni in o njem zbirajo obvestila.
M. P.