Takšen je slovenski komentar na teroristična napada v Španiji: CIA je opozarjala. Radikalni islam je rakavo tkivo, ki ga je treba iz Evrope izrezati!

(Foto: epa)

“Radikalni islam nima prostora v Evropi, to je rakavo tkivo, ki ga je treba iz Evrope izrezati. Potrebno je torej zapreti meje, jih dosledno zaščititi, skladno s predpisi, poskrbeti za varnost ljudi, radikalni islam pa poslati tja, od koder je prišel,” je ob zadnjih dogajanjih na stari celini jasen mag. Branko Grims, predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v Državnem zboru RS, medtem ko obramboslovec Boštjan Perne poudarja, da so bile španske oblasti opozorjene: “Ameriška CIA je še pred dvema mesecema opozorila, da je takšen napad možen, kako pa so se katalonski varnostni organi na to odzvali, bodo morali sami pojasniti.”

“Popolnoma nesprejemljivo je tisto, kar smo spet slišali, da je terorizem nekaj, s čimer se moramo navaditi živeti. Kdor v politiki to reče, bi moral iz politike leteti na glavo,” je jasen poslanec SDS, ki dodaja: “Nič nepričakovanega. V Evropo je prišlo z migranti še vsaj tisoč, če ne celo deset tisoč teroristov. Ocene tajnih služb se tu zelo razlikujejo. Pa vendarle, nevarnost je tu in najbolj nevarno je sodelovanje teh, ki so prišli zdaj kot ilegalni migranti, z mrežo radikalnega islama, ki v Evropi že obstaja. To pa so rezultati.”

V obeh napadih v Španiji je bilo po najnovejših podatkih ubitih skupno 14 ljudi, 130 pa je ranjenih. Žrtve prihajajo iz 34 držav.

Grozljiva teroristična napada islamskih džihadistov v Španiji je komentiral tudi obramboslovec Boštjan Perne, ki je kot direktor med letoma 2012 in 2014 vodil Obveščevalno varnostno službo Ministrstva RS za obrambo. “Da je bil teroristični napad izveden v Španiji, je mogoče presenečenje le na prvi pogled, ampak glede na to, da so džihadistični teroristični napadi do zdaj bili izvedeni po več zahodnoevropskih državah, je žal prišla na vrsto tudi Španija,” je poudaril.

Boštjan Perne: “Vemo, da je Španija imela enega hujših terorističnih napadov leta 2004, tako da je ta teroristični napad prvi uspešen po številnih, ki so jih španski varnostni organi uspeli preprečiti. Na vso žalost je oba teroristična napada najverjetneje izvedla ista celica, ki je bila pri poskusu sestavitve bombe neuspešna, zdaj pa so izvedli uspešen terorističen napad v Španiji. Poudaril pa bi, da so španski varnostni organi zelo uspešno sodelovali predvsem s francosko in belgijsko službo in da so že v aprilu letošnjega leta ravno v Barceloni aretirali devet teroristov – štirje med njimi so bili neposredno povezani s terorističnim napadom v Bruslju in posledično v Parizu, zato menim, da ima teroristična džihadistična naveza iz Barcelone neke korenine in mislim, da bi španski varnostni organi morali biti bolj pozorni na celico, ki je zdaj izvedla napad.”

(Foto: epa)

Španske varnostne sile aktivirale teroristični protokol
Pri teh dveh napadih Perne poudarja, da je pomembno, da gre za eno teroristično celico, sestavljeno iz 12 članov, lahko pa jih je tudi več, ki so najprej poskušali sestaviti bombo, vendar so bili pri tem neuspešni in je prišlo do eksplozije. “Potem pa so očitno dokaj na silo oziroma na hitro izvedli oba teroristična napada. Pri tem so bili v Barceloni dokaj uspešni, pri drugem terorističnem napadu pa je bil že tako imenovani teroristični protokol, ki so ga španske varnostne sile že aktivirale, tako da so drugi teroristični napad, kljub zaenkrat eni smrtni žrtvi, uspešno preprečili.”

Islamska država že novembra 2016 napovedala napad v Španiji
“Zaenkrat kaže, da so bili teroristi maroškega porekla oziroma porekla iz severne Afrike in ravno ti teroristi iz Maghreba so izvedli tudi največ terorističnih napadov v Parizu in Bruslju. Tako da gre za eno in isto mrežo.”
Prav tako je Perne prepričan, da ni presenečenje, da je teroristična skupina Islamska država že prevzela odgovornost za teroristični napad, “bi pa poudaril, da je Islamska država pred kratkim napovedala napad na Španijo in da je ne tako pred kratkim, torej novembra 2016, v svoji publikaciji natančno opisala, kako je treba izvesti napad s kombijem in potem še kombiniran teroristični napad.”

CIA že pred dvema mesecema opozorila Španijo. So ukrepali?
V pogovoru je Perne izpostavil, da gre pri napadih v Španiji za organizirano dejanje in organizirano celico. “Je pa zdaj na španskih varnostnih organih, da natančno pojasnijo, kako je do napada prišlo in kako so naredili več napak, ker po zadnjih podatkih kaže, da jih je ameriška CIA še pred dvema mesecema opozorila, da je takšen napad možen. Kako so se katalonski varnostni organi na to odzvali, pa bodo morali sami pojasniti. Španski varnostni sistem je očitno dokaj podcenjeval nevarnost izvedbe terorističnega napada.”

Mag. Branko Grims: “No, v Španiji so pred zgolj pol leta protestirali na ulicah: “hočemo več migrantov”, “vozite še dodatne migrante”. To so bili seveda levičarji, Sorosovi plačanci, in danes žal nedolžne žrtve kažejo, kam privede človeška neumnost. Zato je pomembno to, na kar opozarjam že več let. Radikalni islam nima prostora v Evropi, to je rakavo tkivo, ki ga je treba iz Evrope izrezati. Treba je torej zapreti meje, jih dosledno zaščititi, skladno s predpisi, poskrbeti za varnost ljudi, radikalni islam pa poslati tja, od koder je prišel.”

(Foto: epa)

Kako varni smo še v Sloveniji?
Vprašali smo ga tudi, kaj čedalje več terorističnih napadov islamskih džihadistov v Evropi pomeni za Slovenijo. Ob tem Perne ugotavlja, da je Slovenija še vedno varna država in ni takšne stopnje ogroženosti, kot v Franciji, Belgiji, Nemčiji in Španiji. “Tudi zaradi tega, ker je pri nas relativno majhno število islamskih ekstremistov, vsaj tako govorijo varnostne službe. Pa vendar bi poudaril, da je obveščevalno-varnostni sistem Republike Slovenije vzpostavljen za povsem drugačne grožnje, kot so tiste, s katerimi se Slovenija danes sooča. Sistem namreč temelji na devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ne trdim, da so pripadniki slovenskih obveščevalnih reševalno-varnostnih organov slabi. Nasprotno. Jaz mislim, da delajo dobro, vendar jih je premalo, imajo premalo denarja in predvsem nimajo ustreznih zakonskih pooblastil. Ravno zato je bilo večkrat jasno poudarjeno, da je Zakon o Sovi, ki je krovni zakon obveščevalno-varnostne dejavnosti, treba spremeniti, vendar pa do sprememb še vedno ni prišlo. Zakon naj bi bil nekje v proceduri, vendar se mi zdi, da je vse to pozno.”

“Glede na ogromno število za jihad pripravljenih islamskih skrajnežev v Evropi je to samo majhen odstotek tistih, ki so v tem trenutku šli v akcijo. Domnevam, da kakšnih hujših napadov do nemških volitev ne bo, potem pa se bodo stvari znova zaostrile, in to še bolj,” je pričakovanja za prihodnje mesece komentiral mag. Grims.

Foto: epa

Čas je za ukrepanje!
Perne je prepričan, da bi se morala Slovenija bolj dejavno odzivati na to, kar se dogaja okoli nas, “ker ne glede na to, da smo varna država, nobena država v zahodni Evropi ni popolnoma varna pred izvedbo terorističnih napadov. Videli smo tudi, da so v Avstriji pred nekaj meseci izvedli več aretacij, in to posameznikov, ki so se nahajali tudi v Republiki Sloveniji. Čas je, da se temeljito preuči celotno slovensko protiteroristično delovanje in da se morda dobre prakse iz sosednjih držav prenese tudi v našo zakonodajo in se celoten sistem posodobi, prilagodi sodobnim grožnjam, predvsem pa, da se ga kadrovsko in finančno okrepi, da bo zmožen še naprej varovati oziroma ohranjati takšno stopnjo varnosti, kot jo ima Republika Slovenija danes.”

Mag. Branko Grims: “Za Slovenijo je edina pot, ki je po mojem mnenju dolgoročna in perspektivna, da se čim bolj poveže z Višegrajsko skupino. To že ves čas priporočam. Če bi se pravočasno sprejelo te ukrepe, če bi se pravočasno storilo vse, kar je treba za preventivo, v nobeni od držav ne bi bilo takšnih posledic kot so zdaj. Žal.”

“Stvari je treba začeti reševati celovito, toda, dokler so levičarji kjerkoli na oblasti, v Sloveniji ali pa na evropski ravni, se seveda to ne bo zgodilo,” opozarja mag. Grims in nadaljuje: “To pomeni trajno nevarnost za državljanke in državljane, kajti radikalni islamisti in levičarski skrajneži z roko v roki uničujejo ne samo posamezne države (ogrožajo tudi Slovenijo), ampak ogrožajo že celotno civilizacijo. Se pravi, evropsko moderno civilizacijo kot jo poznamo in Evropsko unijo kot celoto.”

Mag. Branko Grims: “Vsem žrtvam napadov lahko izrečemo res veliko in iskreno sožalje in tudi vsem narodom, ki so bili pri tem prizadeti. Toda zdaj je potrebna odločnost. Treba je storiti vse, da se ljudi zaščiti, treba je storiti vse za varnost ljudi. Varnost je prva in temeljna dobrina, katere pomena se zavemo šele takrat, ko jo izgubimo. Vsaka politika je dolžna najprej poskrbeti za varnost ljudi. Popolnoma nesprejemljivo je tisto, kar smo spet slišali, da je terorizem nekaj, s čimer se moramo navaditi živeti. Kdor v politiki to reče, bi moral iz politike leteti na glavo.”

M. S., A. R., J. F.