fbpx

Tudi na sredinem protestu opaženi skrajni islamisti: Le kaj načrtujejo?

Adnan Binakaj naj bi že več let živel v Ljubljani, udeležil se je tudi protesta proti PCT in ukrepom vlade. (Foto: Twitter)

Tudi tokrat na anti-PCT protestu ni manjkalo pripadnikov nevarnih vahabitov in salafistov. Opažen je bil celo razvpiti Adnan Binakaj, ki je sicer doma s Kosova, živel naj bi v Ljubljani, zadnja leta pa je večkrat obiskal BiH, kjer je tamkajšnja vahabitska baza v Maglaju, sprožila tudi nekaj medijske pozornosti, saj naj bi tam rekrutirali tudi borce za Islamsko državo.

Že prejšnji teden smo poročali, da se shodov anticepilcev v Ljubljani očitno udeležujejo tudi radikalni islamisti. Zaradi poročanja o tem je bilo naše uredništvo tarča groženj.

Kot smo namreč poročali, se je v tej družbi pojavil Samir Balić, ki je leta 2018 grozil Novi24TV. Najbolj znan pripadnik vahabitov je sicer Bilal Bosnić, ki je novačil borce za Islamsko državo in je bil pred kratkim izpuščen iz zapora v BiH. Prav Bosnić je v vrste borcev rekrutiral Roka Žavbija, ki je sicer sorodnik tesnega sodelavca predsednika LMŠ Marjana Šarca. Žavbi je pred leti tudi fizično napadel snemalca Planeta TV. Ob sojenju Bosniću, leta 2016, je izvedenec Vlado Azinović opozoril, da ima Bosnić mlade naslednike. Kar verjetno ne velja samo za BiH, ampak tudi za Slovenijo.

Kakšni so motivi skrajnih islamistov?
Tudi tokrat na anti-PCT protestu ni manjkalo pripadnikov nevarnih vahabitov in salafistov. Opažen je bil celo razvpiti Adnan Binakaj, ki je sicer doma s Kosova, živel naj bi v Ljubljani, zadnja leta pa je večkrat obiskal BiH, kjer je tamkajšnja vahabitska baza v Maglaju, sprožila tudi nekaj medijske pozornosti, saj naj bi tam rekrutirali tudi borce za Islamsko državo. Na internetu smo sicer našli podatek, da je bil Binakaj še nekaj let poslovnež v Sarajevu. Po likvidaciji podjetja Biznis Centar Ilidža so bile pravice in dolžnosti prenesene na podjetnika Alema Damjanovića iz Slovenije (okolica Tržiča).

Kakšen je motiv udeležbe islamskih radikalcev na proticepilskih protestih v Ljubljani, še raziskujemo. Zagotovo pa ti motivi niso samo poslovne narave.

Janja Strah