fbpx

Učitelj, ki je kazal zadnjico, se opravičuje: “Prosim, ne pišite več člankov o meni. Razumem, da je bilo moje dejanje zavrženo in obsojanja vredno!”

Foto: Facebook

Kontroverzni učitelj na Osnovni šoli Lesce Gregor Markič se očitno kesa svojega dejanja, s katerim je v sredo na protiproslavi na Prešernovem trgu razburil dobršen del slovenske javnosti. Markič je na zapolnjenem trgu pred kamerami namreč spustil hlače in razkazoval svojo zadnjico, o čemer so poročali številni slovenski mediji, spletni portal Nova24TV pa je prvi razkril njegovo identiteto; učitelj z Gorenjske je član večine protivladnih skupin na Facebooku, tudi tiste najbolj zloglasne v podporo Ivanu Galetu, v svojih zapisih pa ljudi redno poziva k udeležbi na protestih. Zdaj se je s pismom, ki ga je objavil tudi na svojem Facebook profilu, obrnil na uredništvo Nove24TV, v katerem se za svoje dejanje opravičuje in prosi za umik vsebin, saj da je deležen groženj in bi rad zaščitil svojo družino. Prav tako naj bi po svojih besedah delodajalcu že poslal svojo odpoved delovnega razmerja. Ker je Markič izrazil prošnjo, da njegovo opravičilo javno objavimo, zapis prilagamo spodaj:

“Spoštovani, po številnih grožnjah s smrtjo vas prosim, da prizanesete vsaj mojima otrokoma in ženi. Ni vam treba terjati odgovora od mojih delodajalcev, z njimi sem se že telefonsko dogovoril, da prekinemo delovno razmerje. Če zahtevate še kakšno zadoščenje, vam bom ugodil, samo rotim vas, da ne netite več sovraštva ljudi, ki nam grozijo, z novimi članki o meni, ki jih brez dvoma že pišete. Zagotavljam vam, da ne bom več učitelj in da vam bom potrdilo o prekinitvi delovnega razmerja nemudoma dostavil. Priznam in vidim, da je moje sredino dejanje bilo zavrženo in vsega obsojanja vredno, saj je vznemirilo tako mnogo ljudi. Za čec bom na razpolago jutri, ko se vrnemo z morja. Naj še enkrat ponovim: da bi se serija člankov o meni nocoj končala, da bi bilo prizaneseno mojima otrokoma in moji ženi, sem pripravljen storiti še karkoli drugega, poleg tega, da sem že podal ustno odpoved. Vse dobro vam želim, Gregor Markič.”

Žalostne podobe ograjenega središča Ljubljane na predvečer slovenskega državnega praznika, s katerim slavimo spomin na rojstvo samostojne države, so se izkazale za neizbežno realnost razdeljenega slovenskega naroda. Če smo bili na strogo varovanem Kongresnem trgu priča domoljubni proslavi, ki je navdušila zlasti t.i. pripadnike pomladne opcije, ki ob vladavini levih strank v zadnjih letih niso imeli prave veljave, čeprav so leta 1991 odigrali ključno vlogo v procesu slovenske osamosvojitve, so se na drugi strani nasprotniki stranke SDS in vsega, kar diši po desnem, zatekli na Prešernov trg, kjer je bilo opaziti več totalitarne simbolike kot slovenskih zastav. Odmevale so pesmi internacionale in odkriti pozivi k nasilni zamenjavi oblasti. Številni vladni predstavniki so ob tem opozorili na dvoličnost protestnikov, ki so zahtevali konec diktature, hkrati pa bi radi s pučem zamenjali v demokratičnem procesu postavljeno oblast, ki jim ni povšeči.

Markičev zapis na Facebooku. Foto: Facebook.

Eden takšnih, ki rešitev svojih težav z vlado Janeza Janše vidi v nasilni zamenjavi oblasti, je tudi osnovnošolski učitelj iz Lesc Gregor Markič. Kot je sam zase Markič zapisal na Facebooku, “nisem človek besed, temveč mož dejanj. A v trenutni družbeni krizi se ne počutim sposobnega, da bi ukrepal s čim več kot z besedami in glasbo. Nimam karizme in nikoli v življenju nisem bil vodstveni kader. Sem pa odličen operativec. A če se ne bo našel nihče, kdo ve, morda se iz jeze, ker ste vi mladi preveč leni, aktiviram jaz, morda bom naslednji Lenin jaz!” 

Spomnimo,  pod Leninom je bilo samo v času revolucije pobitih met 7 in 12 milijonov ljudi. Večina je bila civilistov.

T. F.