Udba izgublja: Silvo Gorenc umaknil tožbo proti novinarju in fotografu Reporterja, Zemljarič sodbo izgubil

Foto: STA

Nekdanji prvi mož jugoslovanske Službe državne varnosti (SDV) Silvo Gorenc je po več kot štirih letih in pol umaknil zasebno tožbo zaradi razžalitve zoper novinarja tednika Reporter Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta. Gorenc namreč nima več interesa za nadaljevanje kazenskega postopka, je na spletni strani poročal omenjeni tednik. Višje sodišče je sicer že oktobra zavrnilo pritožbo Zemljariča in potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je v njegovi zasebni tožbi zoper Kršinarja izreklo ljubljansko okrožno sodišče. 

Januarja 2014 so v Reporterju namreč objavili več člankov, v katerih so slovensko Udbo povezali z umori hrvaških emigrantov, ob tem pa izpostavili vlogi nekdanjih načelnikov slovenske in jugoslovanske SDV Janeza Zemljariča in Silva Gorenca.

Preganjali so tudi Leljaka
Sojenje v zadevi Gorenc zaradi razžalitve v člankih je bilo razpisano za 4. december, v četrtek pa je bil Kršinarjev odvetnik Radovan Cerjak obveščen, da zasebni tožnik umika tožbo. Med drugim naj bi se za to Gorenc po navedbah Reporterja odločil, ker nima več interesa za nadaljevanje kazenskega postopka. Tak razplet so po Kršinarjevih besedah pričakovali, saj je Gorenc podobno umaknil tudi tožbo zoper publicista Romana Leljaka po tistem, ko je bil ta pravnomočno oproščen razžalitve Zemljariča.

Foto: epa

Višje sodišče je sicer že oktobra zavrnilo pritožbo Zemljariča in potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je v njegovi zasebni tožbi zoper Kršinarja izreklo ljubljansko okrožno sodišče. Zemljarič je v kazenski tožbi Kršinarju očital razžalitev, ki naj bi jo storil s članki Kliči Zemljariča za umor, Iz oči v oči z Zemljaričem in Angel med rablji, objavljenimi leta 2014.

C. Š., STA

 • exposingthetruth1111

  imam eno vprašanje za komentatorje, ali se ve kdo je lastnik Zavarovalnice Save ?

  • Capi

   Kompletna bivša Yuga, vsi so lastniki/solastniki, z njo lahko povežeš tudi bivšo udbo, kot glavo te familije……..
   https://www.sava-re.si/si/skupina-sava-re/

   • exposingthetruth1111

    aha pol je vse jasno, ker ne spoštujejo prava in mnenja sodišč iz Avstrije. Oni bi kar po svoje domače sodili kot da je Zavarovalnica sodišče, kaj pa menenje policije in sodišča ? Vse podatke ki so jih dobili so samo mnenje treh udeležencev prometne nesreče in nikjer nobenega mnenja policija in sodišča in oni so kar sodili po voje kot da so oni sodišče – NEupoštevanje prava na kubik. Očitno so nekateri nad sodišči oz so kar sami samooklicano sodišče ki presoja brez kakeršnikolih dokazov.

 • Andrej

  Sojenje je bilo razpisano, torej je kup ljudi že delalo na primeru in porabilo kup denarja. Ali bo Gorenc, ki si je “premislil” zdaj to plačal?
  Ali bodo njegove zmišlarije zopet šle na naš račun?

 • Vera

  90 Letni dečki se bodo morali odklopit od državnega proračuna , dovolj je bilo !

  • karpelec

   Vrag je vzel šalo. Vedno znova se odkrivajo njihove čudne rabote, zato nimajo več dobre podpore za nove laži, zato rajši rep med noge in metla.

 • tramal

  Ta dva morilca ,bi morala biti že zdavnaj dva metra pod zemljo in obrnjena na trebuh,če bi se slučajno kateri zbudil ,da bi kopal proti središču zemlje ,nikakor pa ne ven.

 • montyamp

  Kako lahko ljudje zaupajo organom pregona ob zgodbah, kot so nezakonito prisluškovanje Kanglerju, izguba dokazov v primeru Magajna, obtožni predlog, ki ne vsebuje konkretizacije dejanja in posledično tri obsodilne sobe v primeru Patria, na drugi strani pa imamo odpis dolgov, uničenje dokazov zaradi zamujenih rokov pri Jankoviču, v primeru Senica v treh letih ni bil dokončan niti predkazenski postopek. Kakšno pravosodje je to?
  Ampak zgleda da se nekaj premika .

  • Olga2345

   To je krivosodje!

 • montyamp

  UDBO – DEČKI , morilci , ki spadajo za zapahe , se pri nas prosto sprehajajo .
  V Nemčiji STASIJEVCI odgovarjajo za svoje nečednosti , s katerimi so operirali v komunizmu .
  Slovenija je res posebnost v EU , zaradi zločincev ki skrbijo za funcioniranje marionetarske oblasti , s katero lahko uničujejo Slovenijo , je naša država sramota času in prostoru .

 • Kataklizma

  “Kad primitivci
  uzjasu na vlast
  ispada iz igre
  dostojanstvo i cast

  Jer kao govna
  kroz kanalizaciju
  plivaju komunisti
  kroz privatizaciju

  Bivsi generali
  kroz demokraciju
  bivsi pacifisti
  kroz mobilizaciju”

 • samotoje

  Nič UDBA ne izgublja. Ko bosta Gorenc in Zemljarič sedela v zaporu zaradi svojih kriminalnih rabot, takrat bo UDBA izgubljala.

 • Krivosodje.

 • xtc

  Ti ljudje sodijo v zapore ne,v pozicije vlaganj tožb.

 • Janez

  Res se je začelo malo po malo premikati.To se vidi po preplahu med UDBOVCI.Nekatere je že zagrabila panika.A stvar se odvija prepočasi in uboga država z nami DOMOLJUBI vred bo shirala prej,da organi pregona,ki so za svoje “nedelo” predobro plačani v zapor in pred sodišče spravijo barabe,ki so po drugi vojni pobili,in osiromašili toliko Slovencev,pokradli njihovo imetje.Novinarji,kdo si upa dregniti v domove Kardelja,Ribičiča ,Mačka,Popite Gorenca,Zemljariča,Marinca (cel dan bi še lahko našteval)V teh “bunkarjih” se še sedaj nahajajo stvari,ki so jih po vojni pokradli ljudem,ki so jih pobili ali pregnali z njihovih domov.Človek,ki je nekoč pisal govore Kardelju in je videl, kaj vse je bilo “nagrmadeno”v njegovi hiši mi je pripovedoval čudne stvari Našteval mi je od pohištva,dragocenih slik,lestencev in podobno.Pripovedoval mi je o velikih škatlah poročnih prstanov(zlatih),ki so bili sneti pobitim,uhanov in zlatih zob mi je zatrdil. ,da jih ne premorejo vse zlatarne in draguljarne v Ljubljani.Govoril je o desetinah ,celo o neverjetnih stotinah kilogramov te naropane “robe”Izgleda,da mu je to tako “sedlo “v dušo,da tega ni več prenesel.Vzel si je življenje.Razstrelil se je z dinamitom.