fbpx

Udbovec Hrastar: Streljanja se sicer ne spomnim, je pa možno, da sem izstrelil nekaj nabojev

Foto: STA

V nadaljevanju sojenja Milku Noviču, obtoženemu za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, so se stranke v postopku seznanile z uradnimi zaznamki, ki kažejo, da je šlo za obsežno policijsko preiskavo. Strelske sledove so kriminalisti iskali pri treh ljudeh, a jih je ena oseba zavrnila. 

Sodišče je poleg predstavitve izsledkov policijske preiskave danes kot pričo povabilo tudi Novičevega soseda in nekdanjega agenta Udbe Zvonka Hrastarja, ki naj bi ga Novič nekoč spremljal pri streljanju, a se Hrastar streljanja ni spomnil, dopušča pa možnost, da sta se o streljanju pogovarjala.

Novič je na odvzem sledi pristal brez prisile
Dan po umoru Jamnika so policisti pri njem doma opravili hišno preiskavo, zasegli njegovo elektronsko pošto ter vse njegove komunikacijske naprave. Na dan Novičeve aretacije pa so hišno preiskavo opravili tudi na njegovem domu. Dan po samem napadu so mu vzeli brise z roke in glave, ki so pokazali več strelskih sledi, kemijski elementi v sledeh pa so bili enaki tistim iz tulca naboja, ki so ga našli na kraju umora. Novič je na odvzem sledi pristal brez prisile, saj je želel, da se stvar razišče.

Seznanili so se tudi z Novičevo prijavo kraje intelektualne lastnine
Policijska preiskava je obsegala tudi sestavo seznama vseh oseb, ki so bili v restavraciji, pred katero je bil umorjen Jamnik, zaznamke pogovorov z različnimi osebami, posnetke varnostnih kamer in pregleda okoliških smetnjakov, v katerih niso našli ničesar pomembnega za ta primer. Zbrali so tudi podatke o Novičevi prijavi intelektualne lastnine ter njegovo elektronsko pošto, ki jo je naslavljal na inštitut. Pregledali so tudi pravne postopke, ki jih je Novič po odhodu s Kemijskega inštituta sprožil zoper njih in s tožilstva pridobili obvestilo Jamniku o zavrženju ovadbe, ki ga je zoper njega podal Novič. Prav tako so pregledali vse telefonske izpiske Jamnika kot tudi Noviča.

Od kraja napada do Novičevega doma potrebovali med 5 in 7 minutami in pol
V uradnem zaznamku so policisti merili čas, ki je potreben od parkirišča, kjer je bil Jamnik umorjen, do Novičevega doma na Viču. Po šestih različnih poteh so z avtomobilom potrebovali med petimi in sedmimi minutami in pol. Za enako pot so peš potrebovali 14 minut. Novič ima na dan napada alibi do 19.30 ure, ko ga je hčerka še videla na domačem kavču v pižami. Napad se je zgodil ob 19.40 uri.

Zvonko Hrastar se streljanja ne spomni
Sodišče je kot pričo zaslišalo Novičevega soseda Zvonka Hrastarja, ki naj bi ga po Novičevem mnenju spremljal na streljanju okoli leta 1997 na ljubljanskem barju. Tam naj bi Hrastar streljal s pištolo, Novič pa je pobiral tulce, s katerimi je delal analize.

Hrastar je dejal, da se streljanja ne spomni, dopušča pa možnost, da je v Novičevi navzočnosti pred leti izstrelil nekaj nabojev, izstreljene tulce pa je Novič nato pobral za svoje znanstveno-raziskovalno delo. Z gotovostjo se spomni le, da sta se o streljanju pogovarjala, nikoli pa nista skupaj streljala.

Novič je že večkrat pojasnil, da je strelišče obiskoval v raziskovalne namene, zaradi česar so se na njegovem plašču znašli smodniški delci, s katerimi je bil kontaminiran ob obisku policistov, dan po napadu na Jamnika.

M. P., STA