fbpx

Umrl brat Slavka Avsenika Vilko

Foto: Wikimedia Commons

V 88. letu starosti je za vedno zaspal brat Slavka Avsenika in velikan med skladatelji narodnozabavne glasbe, Vilko Ovsenik.

V petek je preminil Vilko Ovsenik, zagotovo velikan med skladatelji slovenske narodnozabavne glasbe, ki je bil prav tako kot Slavko dolgoletni član narodnozabavnega ansambla bratov Avsenik. V novem Slovenskem biografskem leksikonu ima Vilko prav posebno mesto, saj je opisan kot “duhovni vodja” ansambla bratov Avsenik, “katerega značilna sestava harmonika-trobenta-bariton-klarinet-kitara je nastala po njegovi zamisli, do 1959 pa je v njem igral tudi klarinet. Poleg tega je vseskozi bedel nad primerno pesniško ravnijo besedil in v ta namen angažiral najboljše pisce: Feryja Souvana, Zvonka Čemažarja, Elzo Budau, Marjana Stareta, Frana Milčinskega, Ivana Sivca idr. 1961 je organiziral festival prve Slovenske popevke. Od 1968 do upokojitve 1999 je bil programski glasbeni vodja in producent založbe Helidon, ki je prav tako nastala na njegovo pobudo. Ansambel bratov Avsenik je bil pri njej vodilen tako po produkciji kot prodaji. Brat Slavko je po upokojitvi njegove zasluge ocenil z naslednjimi besedami: “Največje priznanje pa moram vseeno dati svojemu bratu Vilku Avseniku. Bil je strokovna in pedagoška roka in brez njega Avsenikov ne bi nikoli bilo.”
 
Poletni čas, natančneje 2. julij 2015, je bil usoden tudi za Slavka Avsenika. Umrl je po hudi in neozdravljivi bolezni v starosti 85 let, v svojem radostnem življenju pa prejel mnogo pohval in priznanj za svoje enkratno delo. Skupaj z Vilkom veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi. Njuno najbolj znano delo je Na Golici. Naj bo Vilku lahka zemlja domača …

M. S.