fbpx

Umrl je vpliven stric iz ozadja Janez Kocijančič

Janez Kocijančič je bil že od sedemdesetih let dalje športni funkcionar – predsedoval je smučarjem Slovenije in Jugoslavije, nato pa tudi Olimpijskemu komiteju Slovenije. Na ta račun se je prebil tudi v mednarodne olimpijske organizacije in v FIS, kjer je bil celo podpredsednik. (Foto: STA)

V 78. letu starosti je po hudi bolezni umrl športni funkcionar in nekdanji vplivni član Zveze komunistov Slovenije Janez Kocijančič. Globoka država je tako izgubila pomembnega člana.

Z Olimpijskega komiteja Slovenije so sporočili, da je umrl njihov nekdanji predsednik med letoma 1991 do 2014, od leta 2017 pa tudi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja, Janez Kocijančič.

Kocijančič prihaja iz vplivne partizanske družine, celo svojo kariero pa se je gibal v visokih gospodarsko-političnih krogih. Poleg Milana Kučana in Janeza Zemljariča je spadal v krog vplivnih stricev iz ozadja – vplivnežev iz nekdanjih socialističnih časov – ki so vse do današnjih dni obdržali pomemben vpliv odločanja tako v politiki, medijih in v gospodarskih strukturah.

Foto: STA

Kocijančič se je rodil 20. oktobra 1941 v Ljubljani. Leta 1961 je postal predsednik univerzitetnega odbora Zveze študentov ljubljanske univerze (1961-63), kasneje predsednik CK Zveze mladine Slovenije (1966-68) in predsednik Zveze mladine Jugoslavije (1968-1971). Bil je minister v vladi Staneta Kavčiča, po padcu Kavčičeve vlade je presedlal v gospodarske vode. Najprej je vodil podjetje Interexport, od leta 1982 do 1993 pa je bil tudi direktor Adrie Airways. Po osamosvojitvi Slovenije je maja 1993 Kocijančič postal predsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD), v katero so se med drugim povezale ZKS-SDP, Delavska stranka in Socialdemokratska unija. Leta 1993 je bil izvoljen tudi za poslanca v prvem sklicu državnega zbora. Na čelu ZLSD je ostal do konca mandata leta 1997.

Hana Murn