Umrl Miloš Kovačič, dolgoletni direktor Krke in soustanovitelj Foruma 21

Nekdanji direktor Krke Miloš Kovačič in sedanji predsednik uprave Jože Colarič (foto: STA).

Umrl je nekdanji predsednik uprave novomeške Krke Miloš Kovačič, starosta slovenskih “dobrih starih fantov”, ki je bil leta 2004 med soustanovitelji političnega gibanja Forum 21.

V 82. letu starosti je umrl nekdanji predsednik uprave Krke Miloš Kovačič, so potrdili v Krki. Po neuradnih podatkih naj bi bil za nekdaj vplivnega direktorja, rojenega 30. septembra 1934 v Šentjerneju, usoden infarkt, poročajo Slovenske novice.

Kovačič je svojo kariero začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti kasneje pa tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov.

Krka je z njegovo pomočjo uspešno prodrla na tuje trge
V novoustanovljenem podjetju Farmis, ki je združevalo Lek in Krko, se je lotil zunanje trgovine in poskrbel za velik porast prihodkov. Podjetje je z njegovo pomočjo prodrlo na tuje trge, med drugim v Indijo, Kitajsko, afriške države in ostale.

Kovačič je Krko iz Novega mesta vodil do leta 2005, ko se je predčasno umaknil s položaja predsednika uprave in zasedel mesto svetovalca uprave, vajeti družbe pa je prevzel Jože Colarič, ki Krko vodi še danes.

Kdo so “old boys” oz. “stare sablje?
“Konkretne člane Foruma 21 v resničnem življenju srečujemo na več koncih. Miloš Kovačič, denimo, je po osnovnem profilu gospodarstvenik. Ker pa je kandidat na listi LDS za evropske volitve, je tudi politik. In ker je član lionsov, dobrodelne organizacije, predsednik novomeškega košarkarskega kluba Krka, častni predsednik košarkarskega kluba Olimpija ter (bivši) predsednik planiškega komiteja, je tudi človek dobrih del, saj skrbi za rast slovenskega športa. Kovačič ima v rokah ekonomski, politični in simbolni kapital. Miloš Kovačič seveda ni edini član Foruma 21, ki se suvereno giblje med gospodarstveniki, politiki ali dobrotniki. Vendar je v druščini, ki jo vodi Kučan, gotovo med najbolj vplivnimi in opaznimi. Miloš Kovačič je prava ‘stara sablja’.”

(Gibanje OPS, 2012)

Odlikovala sta ga Kučan in Putin
Kovačič je za svoje delo prejel številna priznanja, med drugim trikrat nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za poslovne dosežke in priznanje za managerja leta. Leta 2002 ga je takratni predsednik republike Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode, leta 2004 pa mu je ruski predsednik Vladimir Putin izročil odlikovanje orden prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med obema državama.

V. V., STA

 • Osti jarej

  ….gospod,ki je užival sadove režima,je na koncu dobil en oblazinjen kufer ,pa dva m2 pod zemljo…..

  • Jǝsuídǝn An-Haríp

   pred bogom smo vsi glih

  • Janko Gedlička

   Kako pa veš, da ne bo grobnica. Tito je imel “čisto preprosto” grobnico.

   • Steiermark

    ja, “granitno “, nasuto s peskom……

 • xtc

  JEP!
  Zagrižen starosta.Sodelavec varnostne službe in velik Rusofil.
  Baje naj bi še vedno držal roko nad Krko še posebej ruskim delom.
  Vsekakor naj mu bo zemlja lahka.
  Upam,da ga ni infarkt zaradi tonečega Putina, ni vredno.

  • soc

   Ne, po padcu po stopnicah v zidanici in resnih možganskih poškodbah ga je naslednik takoj odstranil iz kraljevskega apartmaja na Otočcu in od vsake možnosti odločanja in vpliva. Po uspešni rehabilitaciji je le še moževal tam v Tomačevem in bil (bojda) končno tudi soliden soprog. Do Krke (in Kučana) ni imel več dostopa.

 • Sloven”c

  ….ena barabca manj…sam kaj ko pa se skos nove pojavljajo…

 • 1xy

  Spremljam komisijo za odkrivanje nepravilnosti v TEŠ6, to kar slišim je GROZLJIVKA oz. tematika za hollywoodski film žanra MAFIJA!!
  Upam, da boste pripravili kakšen prispevek na današnje zaslišanje, ker to je neverjetno, kako so leteli milijoni in aneksi, korupcija in nepotizem sta na vrhuncu.
  Ob dejstvih in navedbi nekaterih imen, se NE čudim, da se ministrica za obrambo Katičeva, raje ukvarja z energetiko kot vojsko!!!!

 • Johan

  Bog ne daj, da bi si lahko večni direktorji kupovali življenje, lopata je pravica za vse !

 • aba abba

  Samo delavci so ga imeli pa radi, koga imajo pa danes radi?

  • Ruggedplant

   Cmerarja, Mesečnika, Židana, Erjavca glede na zadnje parlamentarne volitve?

 • tramal

  Komunajzerj sedaj pa na pogreb in jokcati za bedakom.

  • soc

   Sem izrazit antikomunist, avtor zelo grdih prispevkov v SP Dela takrat, ko je bilo to nevarno, zato tudi lokalni kandidat SDZ na prvih svobodnih volitvah. Toliko o meni.

   Tvoja misel pa pove vse o tebi. Lahko te je sram.

   • tramal

    Dejstvo.Državi bo ostalo 3000 evrov njegove penzije.Drugič, če je bil pri kučanovem forumu 21 ne more biti kaj drugega kot ne ostali iz foruma 21.

    • soc

     Niso vsi komunisti barabe. Niso vsi cigani barabe. Niso vsi migranti barabe.

     Gospoda sem osebno dobro poznal. Zato razumi, da ponavljaš obrazec slovenskih 1941 rdečkarjev, “kdor ni z nami je proti nam”. Če si želimo normalne demokracije, moramo videti človeka kakršen je, ne njegovo pripadnost taki ali drugačni skupini.

     Na neki večerji sredi 90-ih je šokiranim gostom izjavil v prisotnosti obeh namestnikov – jaz sem Lion in SDP, Colarič je rotarijanec in Janšev. Vse zmenjeno.

     Ne, Kovačič ni bil baraba, sicer bi umrl kje na Floridi. Pa ja kradel ravno dovolj, da so on in družina dobro živeli.

     • rrrrr

      Objektivno, ni kaj.

     • MEFISTO

      Niso vsi komunisti barabe, trdiš!

      Kaj pa dokazi?

     • soc

      Moj že dolgo pokojni tast je bil krasen človek. Da je lahko postal profesor in dekan na svoji fakulteti, je moral vstopiti v ZKS. Ipso facto je torej bil komunist. Čeprav je v mladih letih ministriral v domači cerkvi.

      Resda moj še leto dni dlje pokojni oče niti povohati ni hotel partije. Kljub temu je sicer dobil profesuro, ki mu je niso mogli oporekati, do smrti pa ni postal predstojnik klinike, ki jo je pravzaprav postavil in uveljavil v svetovnem merilu. Pač ni bil ZKS.

      Skratka, v tej od Boga prekleti državi je bil marsikateri komunist le “komunist”. Zavoljo kariere ali ljubega miru. Marsikateri ni verjel v brezrazrednost, nujnost revolucionarnega nasilja in podobne ključne postavke marksizma-leninizma, ki meni pomenijo barabijo, vključno in predvsem s posledičnim ustvarjanjem Novega razreda. Tako kot marsikateri član NSDAP leta 1939 ni verjel v Hitlerjeve sanje in poklicanost tretjega Reicha.

     • janez.pokoncni

      Izgleda, da sva kar oba že stara in sva se Jugosocializma nagledala.

      Tvoj oče je bil očitno precej podoben mojemu očetu, ki se je z izobrazbo, znanjem in sposobnostjo dvignil precej nad povprečje, najvišjih vodilnih funkcij pa mu zaradi nečlanstva v ZK niso prepustili. Tvoj tast pa … dober homo sapiens, ampak svoje otroke recimo sem (in jih še) vzgajal, da so v prvi vrsti pošteni ljudje, da ne ploskajo niti cesarju, če je ta nag, skratka, da imajo ponos, obraz in, da se lahko vsak dan brez, da bi povesili oči, pogledajo v ogledalo.

     • janez.pokoncni

      Res je, niso vsi komunisti barabe. Tisti drugi so totalno, ampak res totalno, zmešani, da lahko verjamejo v kaj takšnega kot sta socializem in komunizem.

      Torej. Obstajata dve vrsti komunistov (in to velja od 191x) naprej. Svinjske barabe (ali barabske svinje, kar ti je pač ljubše) in poblaznelo divji norci.
      Tistim, ki so stopali v ZK pri 18,19 letih je moč tja do 30tega še marsikaj spregledati, ker so bili pač zmešani, kot je veliko mladih ljudi. Od 30tega naprej so bili v ZK izključno in samo zaradi osebnih koristi, če niso bili zmešani – takšnih je bilo nekoč zelo malo, jih je pa zato danes več.

 • soc

  Dragi Miloš, tako sem upal, da po skoraj poldrugem desetletju enkrat sedeva tam pri tomačevskem Kovaču in kakšno rečeva o prelomnih časih Krke in bednem izdajstvu tvojega naslednika. Ni se izteklo in zelo, zelo mi je žal.

  Ogromno si naredil za Krko, vedno sem te cenil, čeprav si bil “naš”, hohštapler in živa reklama za Viagro po lastnih besedah. V sebi si bil aristokrat, česar ni zmogel noben tvojih managerskih tekmecev pri partijskem vrhu, od Premruja preko Slavinca do Jankovića. In Človek z velkim č.

  Sit terra tibi levis. In na svidenje.

  • Čakija Noris

   Tako je. Bil je preprost in prava “faca”! Veliko je naredil za Slovenijo, še posebej za Dolenjsko.

 • MEFISTO

  “Odlikovala sta ga Kučan in Putin”.

  Ne da bi se spuščal v njegove zasluge in “zasluge”, bi dejal, da se z odlikovanji in priznanji glede na to, kdo mu jih je podeljeval, ne kaže preveč hvaliti.

 • renee

  Lahko je delati dobiček na račun trgovine z belo smrtjo..kar ta farmacevtska podjetja so, hočeš nočeš,če si bolan , zdravilo moraš kupiti !

 • centurion

  Odrešilna formula za Slovenijo je 21-1-1-1-1-1-1……..= 0!

 • dež

  In zakaj je ta novica v rubriki črna kronika ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!