fbpx

Umrl Miloš Kovačič, dolgoletni direktor Krke in soustanovitelj Foruma 21

Nekdanji direktor Krke Miloš Kovačič in sedanji predsednik uprave Jože Colarič (foto: STA).

Umrl je nekdanji predsednik uprave novomeške Krke Miloš Kovačič, starosta slovenskih “dobrih starih fantov”, ki je bil leta 2004 med soustanovitelji političnega gibanja Forum 21.

V 82. letu starosti je umrl nekdanji predsednik uprave Krke Miloš Kovačič, so potrdili v Krki. Po neuradnih podatkih naj bi bil za nekdaj vplivnega direktorja, rojenega 30. septembra 1934 v Šentjerneju, usoden infarkt, poročajo Slovenske novice.

Kovačič je svojo kariero začel kot farmacevt v lekarni. Leta 1962 je postal predsednik slovenskih farmacevtov, dve leti kasneje pa tudi predsednik jugoslovanske zveze farmacevtov.

Krka je z njegovo pomočjo uspešno prodrla na tuje trge
V novoustanovljenem podjetju Farmis, ki je združevalo Lek in Krko, se je lotil zunanje trgovine in poskrbel za velik porast prihodkov. Podjetje je z njegovo pomočjo prodrlo na tuje trge, med drugim v Indijo, Kitajsko, afriške države in ostale.

Kovačič je Krko iz Novega mesta vodil do leta 2005, ko se je predčasno umaknil s položaja predsednika uprave in zasedel mesto svetovalca uprave, vajeti družbe pa je prevzel Jože Colarič, ki Krko vodi še danes.

Kdo so “old boys” oz. “stare sablje?
“Konkretne člane Foruma 21 v resničnem življenju srečujemo na več koncih. Miloš Kovačič, denimo, je po osnovnem profilu gospodarstvenik. Ker pa je kandidat na listi LDS za evropske volitve, je tudi politik. In ker je član lionsov, dobrodelne organizacije, predsednik novomeškega košarkarskega kluba Krka, častni predsednik košarkarskega kluba Olimpija ter (bivši) predsednik planiškega komiteja, je tudi človek dobrih del, saj skrbi za rast slovenskega športa. Kovačič ima v rokah ekonomski, politični in simbolni kapital. Miloš Kovačič seveda ni edini član Foruma 21, ki se suvereno giblje med gospodarstveniki, politiki ali dobrotniki. Vendar je v druščini, ki jo vodi Kučan, gotovo med najbolj vplivnimi in opaznimi. Miloš Kovačič je prava ‘stara sablja’.”

(Gibanje OPS, 2012)

Odlikovala sta ga Kučan in Putin
Kovačič je za svoje delo prejel številna priznanja, med drugim trikrat nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za poslovne dosežke in priznanje za managerja leta. Leta 2002 ga je takratni predsednik republike Milan Kučan odlikoval s častnim znakom svobode, leta 2004 pa mu je ruski predsednik Vladimir Putin izročil odlikovanje orden prijateljstva za zasluge pri krepitvi gospodarskih in prijateljskih vezi med obema državama.

V. V., STA