Umrl sociolog in literat Aleš Debeljak

V 55. letu starosti je v prometni nesreči umrl slovenski sociolog in literat Aleš Debeljak. Po neuradnih podatkih se je v četrtek ponesrečil na gorenjski avtocesti.

Aleš Debeljak je diplomiral je na Univerzi v Ljubljani. S študijem je nadaljeval v Združenih državah, kjer je na prestižni univerzi Syracuze doktoriral iz sociologije kulture. Od sredine osemdesetih let je bil aktiven tudi v civilni sferi. Bil je eden izmed sourednikov Nove revije, nato pa je deloval tudi znotraj Foruma 21.

Avtor številnih knjižnih del
Debeljak je bil izredno plodovit avtor poetičnih in kontemplativnih del. Njegova dela so bila prevedena v več svetovnih jezikov. Avtorjevo poezijo je prevevala melanholija in reafirmacija tradicionalnih vrednot, kot sta družina in Bog, pisal pa je tudi o vojnih grozotah. Napisal je pesniške zbirke: Imena smrti (1985), Slovar tišine (1987), Minute strahu (1990), Mesto in otrok (1996), Neskončne hvalnice (2000), Pod gladino (2004) in Tihotapci (2009).

Za svoja dela je prejel številne nagrade, med drugim nagrado za najboljši esej desetletja v reviji World Literature Today, nagrado Prešernovega sklada, priznanje Ambasadorja znanosti Republike Slovenije in dvakrat Jenkovo nagrado.

Poročen je bil s prevajalko in pisateljico Erico Johnson Debeljak, s katero je imel tri otroke.

Ž. K., STA

Komentarji so onemogočeni.