fbpx

V 92. letu starosti umrl akademik svetovnega ugleda, Kajetan Gantar

Akademik Kajetan Gantar (foto:sta)

V četrtek je v 92. letu starosti umrl akademik Kajetan Gantar, prevajalec z veličastnim opusom, ki je poslovenil mnoge grške filozofe in tudi več svetopisemskih knjig in iz latinščine nekaj srednjeveških besedil. Poleg tega, da je bil eden bistvenih slovenskih intelektualcev in avtor svojih lastnih knjig, je bil tudi profesor in klasični filolog svetovnega ugleda, pa tudi Prešernov nagrajenec.

S Slovenske akademije znanosti in umetnosti so za javnost sporočili žalostno novico, in sicer, da je v 92. letu starosti umrl akademik Kajetan Gantar, letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Poslovenil je mnoge grške pisce, veljal pa je celo za Sokratovega naslednika.

Med drugim je poslovenil Homerja, Hezioda, Pindara, Sapfo, Ajshila, Sofokla, Evripida, Aristotela, Teofrasta, Teokrita, Heronda, Plutarha, Prokopija, Plavta, Terencija, Katula, Propercija, Horacija, Ovidija, iz grščine tudi več svetopisemskih knjig in iz latinščine nekaj srednjeveških besedil. K svojim prevodom je napisal izčrpne spremne študije, prav tako k ponatisu Sovretovih Starih Grkov in k Sovretovim prevodom, ki jih je posodabljal. Tako je obveljal za Sovretovega naslednika.

Slovenski intelektualec, ki je užival svetovni ugled
Diplomiral je iz klasične filologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Nekaj časa je deloval kot gimnazijski profesor na Ptuju in kot referent za znanstvene zavode pri republiškem sekretariatu za kulturo (1958-62). Leta 1958 je bil promoviran za doktorja literarnih znanosti. Znanstveno se je izpopolnjeval v Parizu, Ženevi, Heidelbergu in na Dunaju. Bil je redni profesor na oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete za latinski jezik in književnost, kjer je bil tudi predstojnik oddelka. Ob tem je predaval še grško književnost. Kot gost je predaval na številnih evropskih univerzah ter z referati sodeloval na mnogih mednarodnih kongresih in simpozijih, piše na spletni strani SAZU, piše STA.

Redni član SAZU je postal leta 1997, bil pa je tudi redni član Akademije za pospeševanje latinščine v Rimu, dopisni član Propercijeve akademije v Assisiju, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu in zunanji član Makedonske akademije znanosti in umetnosti. V letih 1999 – 2005 je bil podpredsednik SAZU.

Podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslava ob slovenskem kulturnem prazniku.
Prejemnik nagrade klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar (Foto: STA)

Upravni odbor Prešernovega sklada, ki mu je letos podelil Prešernovo nagrado za življenjsko delo, mu je pripisal neprecenljiv prispevek k slovenskemu poznavanju antične književnosti in filozofije.

Tanja Brkić