fbpx

V državo vdira na stotine migrantov, postali smo raj za tihotapce!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Policisti so v petek nekaj po 15. uri na območju Čateža ob Savi ustavili 30-letnega voznika kombija srbske registracije. Ugotovili so, da je državljan Srbije v kombiju prevažal 13 državljanov Nepala in osem državljanov Bangladeša, ki so nezakonito prestopili državno mejo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Policisti so državljanu Srbije odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli vozilo. K preiskovalnemu sodniku ga bodo privedli s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meja ali ozemlja države. Pestro pa je bilo tudi na Obali – čez vikend so policisti na območju Policijske uprave Koper obravnavali 94 ilegalnih prehodov državne meje.

S policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo – 29. 7. nekaj po 15. uri so policisti na območju Čateža ob Savi ustavili voznika kombija srbskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 30-letni državljan Srbije v vozilu prevaža 13 državljanov Nepala in osem državljanov Bangladeša, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Državljanu Srbije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli kombi. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Med 31. 7. 2022, od 6. ure in 1. 8. 2022, do 6. ure, so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Predgrada izsledili in prijeli pet tujcev (drž. Pakistana in Bangladeša), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni, so zapisali v pregledu dogodkov Policijske uprave Ljubljana.

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju PP Brežice (Brezje pri Veliki Dolini, Rigonce, Slovenska vas, Dobova, Prilipe, Čatež ob Savi, Gabrje pri Dobovi, Brežice in Loče) izsledili in prijeli 49 državljanov Burundija, 25 državljanov Bangladeša, 15 državljanov Iraka, 15 državljanov Afganistana, tri državljane Indije, dva državljana Kitajske in državljana Turčije in na območju PP Črnomelj (Podklanec, Damelj) 14 državljanov Burundija, državljana Afganistana in državljana Pakistana. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje so v zadnjih treh dneh prejeli 13 klicev občanov s področja mejnih zadev in tujcev.

Policisti PP Podlehnik so obravnavali tri državljane Burundija, ki so bili odpeljani v azilni dom, policisti PP Ormož pa dva državljana Egipta in 1 državljana Alžirije, ki so prav tako zaprosili za mednarodno zaščito. Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 94 ilegalnih prehodov državne meje.

Vir: Policija.si

Trend števila ilegalnih prehodov strmo narašča
V letu 2022 je bilo največ obravnavanih državljanov Afganistana. Pojavljajo se tudi državljani držav, ki se v predhodnem letu na naši zunanji schengenski meji skoraj niso pojavljali. Gre predvsem za državljane Nepala ter državljane Indije, Kube in Burundija, ki zlorabljajo brezvizumski režim vstopa v Srbijo, od koder nadaljujejo pot proti državam srednje Evrope. Med policijskimi upravami je z ilegalnimi prehodi najbolj obremenjena PU Koper. V začetku letošnjega leta se je število povečalo tudi na območju PU Novo mesto. Glavne poti nedovoljenih migracij potekajo proti tema dvema deloma Slovenije, je Sektor mejne policije pred časom navedel v poročilu ilegalnih migracijah na področju Slovenije.

Sara Bertoncelj