fbpx

V dveh urah več kot 130 kršitev zaradi uporabe telefona med vožnjo

Foto: STA

Policisti bodo 14 dni poostreno preverjali, ali udeleženci v prometu med vožnjo telefonirajo oziroma uporabljajo druge naprave, ki zmanjšujejo njihovo vidno ali slušno zaznavanje. V dveh urah nadzora je bilo na območju PU Ljubljana 99 kršitev, na območju PU Kranj pa 33.

Usklajen in intenziven dveurni nadzor je bil na območju kranjske in ljubljanske policijske uprave. V dveh urah so policisti zabeležili 132 kršitev. Najpogostejša razloga za uporabo telefona med vožnjo sta bila nujen službeni klic ali da so se samo na hitro oglasili. Pozornost od  dogajanja na cesti največkrat  odvrača prav telefoniranje med vožnjo. Med kršitelji so tudi kolesarji, ki pišejo SMS sporočila, iščejo kot vozniki informacije na spletu, pošiljajo selfije in celo uporabljajo prenosne računalnike in tablice. Takšno ravnanje v prometu ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost, kar zadeva zbranost in pozornost udeležencev v prometu na informacije iz okolja. Gre za odsotnost zaznavanja v času in na razdalji, ko se taki vozniki vozijo mimo drugih vozil ali se srečujejo s pešci.

Uporaba mobilnega telefona za samo 15 sekund med vožnjo, kot pravijo policisti, pomeni, da za volanom vsaj toliko časa ni nikogar, ki bi lahko pravočasno reagiral na nevarnost. Teh 15 sekund v razdalji pri 50 km/h pomeni približno 200 metrov vožnje, pri višjih hitrostih pa še bistveno več. Voznikov, ki uporabljajo mobilne telefone med vožnjo za telefoniranje in pošiljanje sporočil, je na območju Gorenjske in Ljubljane vsako leto okoli 10.000.

Telefon je tudi  sicer zelo množično uporabljena tehnološka naprava, kar kažejo podatki o poslanih SMS in MMS sporočilih in minute opravljenih klicev z mobilnih telefonov. V letu 2015 so uporabniki po podatkih Statističnega urada v Sloveniji poslali več kot 2,6 milijarde sporočil in opravili približno 4 milijarde minut klicev. V teh številkah pa so tudi »kritična« sporočila in minute, ki nastajajo med vožnjo in na cestah povzročajo nevarnosti in ogroženost. Zmanjšana koncentracija voznika med vožnjo pomeni tudi bistveno večje tveganje za prometne nesreče, taka vožnja pa je primerljiva z vožnjo pod vplivom alkohola. Zato policija svetuje:

– Med vožnjo naj se ne uporabljajo telefoni in druge naprave.
– Če se telefoniranju vozniki ne morejo izogniti, naj to počnejo z uporabo naprave, ki omogoča prostoročno telefoniranje.
– Priporočajo ustavitev vozila v primeru rabe telefona v prometu in nadaljevanje vožnje po končanem klicu.
Kazen za telefoniranje med vožnjo ali uporabo mobilnega telefona za drug namen je 40 evrov, 120 evrov pa za učitelja vožnje ali spremljevalca, ki ne upošteva 35. člena zakona o varnosti v cestnem prometu, ki prepoveduje uporabo naprave ali opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila.

Branka Jurhar